torstai 5. joulukuuta 2019

Itsenäisyyspäivää juhlistamassa

Linnan juhlat täyttävät tänä vuonna 100 vuotta!

Linnan juhlat, eli Suomen tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto presidentinlinnassa on vuodesta toiseen vuoden katsotuin tv-ohjelma. Tapahtuma on nykyään suuri mediaspektaakkeli, mutta entäs 90-luvulla?

Linnan juhlista alkoi tulla nykyisenkaltainen tapahtuma 1940-luvulla sotien jälkeen, siis presidentti Paasikiven aikakaudella. Tuolloin juhlien ohjelmaan tuli musiikkia ja tanssia. Aiemminkin oli toisinaan tanssittu, mutta tuo ei vielä ollut kovin vakiintunut perinne. Juhlaperinne oli lisäksi katkennut vuosiksi toisen maailmansodan vuoksi.Linnan juhlat olivat suuri juttu jo ysärillä, ja juhlien televisiointi sai miljoonat suomalaiset tv-ruutujen eteen.

Yksi suurimmista jutuista 1990-luvulla oli presidentti Martti Ahtisaaren tapa kutsua juhliin Mannerheim-ristin ritarit vuosittain - aiemmin näin oli tapahtunut vain kertaluontoisesti vuonna 1987. Nykyään tuntuu ilmiselvästä, että ensimmäisenä Linnan juhliin kättelemään saapuu sotien veteraaneja, mutta näin ei siis ole ollut suinkaan aina. Ja ajan myötä käy tietysti niin, että pian talvi-, jatko- tai Lapin sodan veteraaneja ei myöskään enää Linnassa juhli. Alla olevassa videossa on tuo kättelyn alku vuodelta 1994.1990-luvulla kenties tunnetuimmaksi veteraaniksi meille Linnan juhlien katsojille muodostui jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth. Hän kuoli 99-vuotiaana vuonna 2004, mutta ehti sitä ennen muodostua äänekkääksi veteraanien puolestapuhujaksi. Yllä on on video vuodelta 1994: alla olevassa videossa Ehrnrooth taas johdattaa Mannerheimin-ristin ritarit ensimmäisenä Linnan juhliin vuonna 2000. Jotenkin Ehrnroothin Halosen kädelle antama tervehdyssuudelma saa ainakin minut ihan liikuttumaan. Voi vuotta 2000!


Toinen 90-luvun muutos oli se, että Linnan juhlien vieraskaartiin alkoi liittyä enemmän julkkiksia ja viihdetaiteilijoita. Toki kulttuurialan ihmisiä ja esimerkiksi urheilijoita oli Linnassa tähty ennenkin, muttei vielä samassa määrin. Viihdetaiteilijoiden määrä lisääntyi entisestään Tarja Halosen presidenttikaudella.

Koiviston kaudella Linnasta puuttuneet pienemmät musiikkiesitykset palasivat ohjelmaan Ahtisaaren kaudella, kun Linnan salongeissa alkoi esiintyä muusikoita.

Viime vuosikymmeninä erityisesti naisten juhlapukeutuminen on ollut teema, jota Linnan juhlissa seurataan erityisellä mielenkiinnolla. Näin oli toki jo 1990-luvullakin, mutta luultavasti pienemmässä mittakaavassa kuin nykyään. Tv-lähetyksissäkin juuri pukeutumiseen on silti tartuttu jo vuosien ajan. Alla on esimerkiksi muotikommentointia 1990-luvun lopulta. Paikoin kommentointi saattoi suorassa tv-lähetyksessä olla ilkeääkin (etenkin tuossa seuraavassa videossa), kun taas nykyään etikettimokiin ei välttämättä puututa tiukkasanaisesti suorassa lähetyksessä. Iltapäivälehdet saattavat toki olla asia erikseen.

"Ja kamera seuraa Karpelaa."Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.