tiistai 3. syyskuuta 2019

Tv-uutisista hyvää iltaa - 1990-luvun uutishuoneella

Tämä muistelo on muhinut mielessä hetken, etenkin Ylen upea Uutishuone-tv-sarja sai minut valtaansa, ja lisäksi tänä syksynä juhlitaan Ylen (ja ylipäätään suomalaisten) tv-uutisten 60 vuotista taivalta. Onnea kuusikymppiset tv-uutiset!

Ylen sivuilla on kone "Elämäsi uutiset", jolla pääset katsomaan koosteen elämäsi aikana olleista suurista ja pienistä uutisista. Mainio juttu :) Yle: Elämäsi uutiset

Eli tällä kertaa sukellan 90-luvun tv-uutisiin. Milloin niitä tuli, kuka niitä luki ja millainen se tausta uutistenlukijan takana oikein oli? Entä mitä juttuja uutisissa käsiteltiin?

Uutisia tuli 90-luvulla Ylen TV1:ltä sekä Kolmoselta (MTV3:lta). Tutut kasvot kertoivat päivän tapahtumista, oli sitten tavallinen ja tylsähkö uutispäivä tai jotain mullistavaa, jopa ylimääräinen uutislähetys.

1990-luvulla uutisten merkitys oli vielä erilainen kuin nykyään. Kun tietoa ei ollut saatavilla kaikkialta koko ajan, kuten nykyään tuntuu olevan, sillä mitä sanottiin tv-uutisissa oli enemmän painoarvoa. Ysärillä uutiset ylipäätään eivät päivittyneet koko ajan. Pikku hiljaa 90-luvun loppupuoliskolla eri medioilla alkoi toki olla omat kotisivunsa, joilla julkaistiin uutisia, mutta ne eivät päivittyneet minuutti minuutilta. Sen sijaan uutisia saatettiin päivittää internetiin esimerkiksi tunnin välein tai vaikka kaksi kertaa päivässä.Uutistunnarit

 Uutiset alkoivat tunnareilla, jotka olivat ikonisia, ja jotka muuttuivat vain harvoin. Jonkin verran kehitystä ehti toki 10 vuodessa tapahtua, ja onkin hauskaa katsella näitä katsauksia, joissa vanhat tunnarit on koottu yhteen. Niistä näkee helposti kehityksen ja sen, mikä tunnareissa on säilynyt pitkään ja mikä ei.

Tässä ensimmäisessä videossa ovat MTV3:n uutisten tunnarit - ensisijaisesti siis Kymmenen uutisten - tunnarit vuodelta 1981 vuoteen 2016.Ja tässä seuraavassa voi palata ajassa taaksepäin Ylen uutisten tunnuksien parissa:Hauska visuaalinen seikka on se, että sekä MTV3:n että Ylen uutisten värimaailma oli 90-luvulla varsin samankaltainen: ruskean eri sävyjä, sinistä, ehkä hieman tummanpunaista. Eli siis todella maanläheisiä, murrettuja ja aika tummiakin värejä. Jos sitä vertaa nykyiseen uutisten ilmeeseen, ero on huomattava. Nykyään molempien kanavien tv-uutiset ovat visuaalisesti kirkkaita ja lavasteiden pääväri on molemmilla kirkkaanvalkoinen.

Muitakin eroja toki on 90-luvun ja tämän päivän välillä. Selkeimmät erot ovat varmaankin teknisiä. 1990-luvulla tuskin voitiin haaveillakaan nykyisen kaltaisista isoista näytöistä, vaan sen sijaan pienet kuvituskuvat uutistenlukijoiden taustalla olivat vielä 90-luvulla aika vaatimattomia. Yksi ero ehkä on myös se, että ennen vanhaan uutisissa ei mielestäni ollut vierailijoita haastateltavana (saatan olla väärässä, korjatkaa, mutten olen törmännyt yhteenkään uutispätkään, jossa itse uutisstudiossa olisi vieras haastateltavana). Nykyään uutissa on miltei päivittäin mukana vieras - asiantuntija, poliitikko, erikoistoimittaja - kommentoimassa jotain uutisaihetta.


Uutistenlukijat


Menneistä uutistenlukijoista kenties ensimmäisenä mieleen tulee Ylen uutistenlukija, luotettavana ja vakaana pidetty Arvi Lind. Hän oli viimeistä kertaa ruudussa syksyllä 2003 - toki häntä näkee edelleen toisinaan mediassa mm. haastateltavana, mutta tuolloin hän luki viimeisen kerran iltauutiset puoli yhdeksältä.

Alla ovat Arvi Lindin jäähyväiset vuodelta 2003:Muita mainittavia uutistenlukijoita olivat muun muassa Eva Polttila (vuoteen 2009) ja Kari Toivonen (vuoteen 2005 asti) Ylellä, sekä Mainostelevision puolella Urpo Martikainen (vuoteen 2010) ja Leena Kaskela (vuoteen 2004). Muistaa sopii myös MTV3:n Keijo Leppänen (1993 alkaen), Pirjo Nuotio (uutisankkurina 1983-2016) sekä Ylen Arto Nurmi (vuoteen 2015) ja Marjukka Havumäki.

Kuvassa ylhäällä Urpo Martikainen ja Kaj Lindén; alhaalla Leena Kaskela, Pirjo Nuotio ja Seppo Huhta.


Toki muitakin mahtui mukaan, mutta silti tuntuu, että nykyään ruudussa näkyy paljon enemmän eri kasvoja, vaikka luotettuina pidettyjä kokeneita uutisankkureita ja uutistenlukijoita toki on yhä ruudussa

Kuvassa ylhäällä Arto Nurmi, Marjukka Havumäki ja Arvi Lind. Alhaalla Eva Polttila ja Kari Toivonen.


Uutiset - joka ilta tavallista ja dramaattista

1990-luvulla tv-tarjonta kaikenkaikkiaan lisääntyi voimakkaasti, ja uutisten määrä televisiossa kasvoi ainakin jonkin verran.

Ylen pääuutislähetys oli iltaisin klo 20.30 kuten nykyäänkin - yhtä poikkeusta lukuunottamatta. Ylen Elävässä arkistossa on kiintoisa juttu tästä vuoden 1993 kokeilusta. Silloin nimittäin Yle kokeili uutta konseptia, jossa uutislähetys alkoi jo kahdeksalta ja jatkui koko tunnin. Samaan aikaan MTV3 oli juuri saanut oman toimilupansa, ja tv-kanavien keskinäinen kilpailu kiintyi. Ylen kannalta valitettavasti kokeilu ei ollut mikään menestys. Elävässä arkistossa kirjoitetaan:

"Illan pääuutislähetys aikaistettiin alkamaan jo kello 20. Uutisten päätyttyä ohjelma jatkui ajankohtaisella makasiiniohjelmalla, kokonaisen tunnin ajan. Uutistunnin päätyttyä ohjelmatarjonta saattoi hyvinkin jatkua vielä jollakin muulla A-studion nimellä toimitetulla ohjelmalla.
Suomalaisille tämä oli liikaa. Uutiset alkoivat väärään aikaan, makasiiniohjelma koettiin sekavaksi ja väkinäiseksi, ja liika ajankohtaisohjelmatarjonta puudutti.
Kritiikkiä ei saatu ainostaan ihmiskatselijoilta. Kerrottiin nimittäin, että koiratkin alkoivat ulvoa, kun Uutistunti alkoi. Uusi uutistunnus tuntui soivan taajuudella, joka ei herkkäkorvaisille sopinut."

Kokeilu ei murskakritiikin edessä jäänyt pitkäaikaiseksi, sillä jo maaliskuussa uutiset palasivat perinteiselle paikalleen puoli yhdeksään.

Mainostelevisio oli aloittanut Kymmenen uutisten lähettämisen vuonna 1981. Kympin uutisista tuli pian hyvin suositut. Seitsemän uutiset tulivat mukaan kanavan tarjontaan vuonna 1990. Koko 90-luvun ajan kanavalla nähtiin siis nämä molemmat uutiset. Mutta muistattekos sitä, että itse asiassa Kympin uutiset eivät tavallaan aina tulleet kymmeneltä. MTV3:n ohjelmistoon kuului näyttää maanantai-iltaisin elokuva. Sen vuoksi maanantaina myöhäistuutiset tulivat jo yhdeksältä, ja sen takia kanavatiedoista löytyykin sellainen "kummajainen" kuin Yhdeksän uutiset aina kerran viikossa.

Alle olen poiminut otteita yhden viikon katsotuimpien ohjelmien listasta tammikuulta 1995.


Yksi huomionarvoinen asia on sekin, että katsotuimmilla ohjelmilla oli vielä 90-luvulla kautta linjan yli miljoona katsojaa. Nykyään katsominen on pirstotumpaa, vaikka toisaalta joskus katsojia voi olla paljonkin, jos mukaan laskettaisiin paitsi suoran lähetyksen myös tallenteiden ja uusintojen katsominen vaikka Areenasta tai Katsomosta.

Tietysti uutisia tuli tv:stä muulloinkin kuin myöhään illalla. Huomenta Suomi -ohjelmassa kerrattiinuutisia, samoin vuonna 1997 alkaneessa Ylen Aamu-tv:ssä. MTV3:lla tuli välillä Sähkeuutisia ja Kolmen uutisia, Ylellä uutisia katsottiin viideltä iltapäivällä.

Pahoittelen suttuista kuvanlaatua. Klikkaamalla saa hiukan isommaksi ja selkeämmäksi.

Vuonna 1997 Nelonen-kanava aloitti toimintansa, ja jo seuraavana vuonna mukaan tulivat Nelosen uutiset. Alussa niitä luki muun muassa Baba Lybeck. Moni muukin tv:stä tuttu kasvo luki vuosien varrella Nelosen uutisia, kuten Marco Bjurström, Katja Ståhl, Päivi Storgård ja Kirsi Salo. Jossain vaiheessa meterologina (tai kai ennemmin ihan vaan säästä kertomassa) pyörähteli jopa Risto Kaskilahti! Jotenkaan Nelosen uutiset eivät silti oikein vakiinnuttaneet asemaansa, eikä ainakaan minulla henkilökohtaisesti ole niistä muistojakaan. Myös uutisten ajankohta vaihteli, eikä Nelonen onnistunut muodostamaan uutisistaan mitään sellaista pysyvää konseptia kuin vaikkapa Kymmenen uutiset tai Ylen puoli yhdeksän iltauutiset ovat.  Loppua kohden uutiset lyhenivät, ja viimeinen lähetys Nelosen uutisia nähtiin vuonna 2014.Mikä on ensimmäinen tv-uutinen, tai uutinen ylipäätään, jonka sinä muistat?

Itselläni on selkeät muistikuvat lähinnä prinsessa Dianan kuoleman uutisoinnista vuodelta 1997. Ja toki muistan myös aika hyvin syyskuun 11. päivän terrori-iskujen uutisoinnin.

Vuosikymmenen muita uusia uutisia olivat muun muassa Neuvostoliiton hajoaminen, EU-jäsenyyteen liittyvät uutiset sekä Estonian uppoaminen. Tähän loppuun laitan videoita muutamista vuosikymmenen merkittävimmistä tai muutoin ikimuistoisimmista uutisaiheista - uutistenlukijoiden kertomina, tietysti. 


Lue lisää:
Elävä arkisto: Koiratkin ulkoivat kun Uutistunti alkoi
Yle: Elämäsi uutiset

5 kommenttia:

 1. 90-luvun jälkipuolella syntyneenä, sanon että 2004 tapaninpäivän tsunami. Istuin mutsin ja nukkejen kanssa sohvalla ja olin sattumalta uutisten aikoihin silloin TV-n ääressä enkä tietsikalla pelaamassa. Se järkytti 8-vuotiasta mua ja herätti mut ensimmäistä kertaa mut siihen todellisuuteen että maailma ei ole mikään lintukoto. Mutsi suosi enemmän Maikkaria, Yle-uutiset tulivat tutuksi mummolassa. Muistan kyllä Yhdeksän uutiset, emmä niin pieni ole. Kuitenkaan en saanut jäädä kattomaan leffoja ko poikkeusluvalla, koska kouluaamut.

  Kovinkaan pienenä en uutisia katsonut, joten sen takia WTC-iskut eivät jäänneet mieleeni vaan sain kuulla joitain kautta vasta jälkikäteen. Dianan kuoleman kanssa sama juttu, tosin olishan se ihme - olin tällöin juuri täyttänyt vuoden. Noissa 2000-luvun puolivälin uutisalkutunnuksissa on se tietynlainen tunnelma, varmaan johtuen siitä että olen tällöin lapsuuteni elänyt. Pidän vielä tänä päivänä niitä parhaimman näköisinä, nykyuutistunnukset eivät ole omasta mielestä niin kivannäköisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin se menee varmaan johonkin 10-vuotiaaksi asti, kuin miltä ajalta muistan ensimmäiset uutiset. Toki sitä ennenkin olen varmasti katsonut uutisia, mutta mikään yksittäinen juttu ei vain ole jäänyt mieleen ja muistiin.
   Hauskaa sinänsä, että muistakin noin 90-luvun loppupuolen tunnukset ovat kaikkein parhaimpia ja niissä on eniten tunnelmaa, niin kuin sulla noi 2000-luvun puolivälin tunnarit. Ehkä se on ikäjuttu, ettei mikään aikuisena tuleva sittene nää sykähdytä samalla tavalla :)

   Poista
 2. Miten kiinnostava blogilähetys jälleen kerran! Olen myös harrastanut YouTubessa vanhojen uutislähetysten katsomista. Veikkaan, että varhaisimmat muistikuvani uutislähetyksistä on tieto Neuvostoliiton hajoamisesta sekä Freddie Mercuryn kuolemisesta AIDSiin (koska äitini itki, asia jäi erityisesti mieleen. Taustalla näytettiin Queenin musiikkivideota Breakthru). Estonia on kuitenkin jäänyt mieleen erityisesti, koska silloin katsoin jo uutisia herkeämättä ja koulussa katsottiin televisiota koko päivän ajan.

  Teksti-TV ja Aamu-TV antoivat aina ensimmäisenä tiedon jostain mullistavasta aiheesta. Tuntuu, että ne eivät ole enää niin suosittuja kuin 90-luvulla.

  Uutislukijoista legendaarinen oli tosiaan Arvi Lind. Jostain syystä päähäni pingahti oitis myös Poliisi-TV:n Raija Pelli, vaikka hän kuuluikin eri juontajagenreen.

  Täytyypä mennä tuonne linkkiin katsomaan elämäni uutisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!! <3 Mustakin vanhojen tv-lähetyksien katsominen esim. Youtubesta on hauskaa ja nostalgista. Sellaista todellista arjen historiaa. Upeaa, että niin paljon kaikenlaisia pätkiä on saatavilla.
   Itse käytän edelleen teksti-tv:tä, mutta kännykässä! Ei varmaan liene kovin yleistä enää tänäpäivänä. Se on kuitenkin kätevin tapa tsekata nopeasti, onko jotain merkittäviä uusia uutisia.
   Ja mitä tulee Raija Pelliin, niin jotenkin monien asiaohjelmien juontajat menevät tosiaan samaan sarjaa kuin uutisankkurit :)

   Poista
 3. Minulla kanssa tuo 2004 tapaninpäivän tsunami on vahviten jänyt mieleen. Muistan olleeni mummulassa ja pelkäsin yhden thaimaalaisen ystäväni puolesta, kunnes sain tietää, että hänhän on suomessa. :) Tsunamin syntyä käsiteltiin paljon lukiossa ja maantiedon ylioppilaskokeissa sen kohdan kysymykseen sain täydet pisteet.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.