maanantai 16. syyskuuta 2019

Karkkipussin makeat tuoksut ja ruskeanoranssit raidat

Muistatko Karkkipussin - tuon kasarin ja ysärin karkkikauppaketjun?

Karkkipussin tarina alkoi vuonna 1977, kun ensimmäinen Karkkipussi-niminen makeismyymälä avattiin Helsinkiin Ateneuminkujalle. Sieltä 70-luvulta tulivat myös tutuiksi käyneet Karkkipussin värit, oranssi ja ruskea.Karkkipussi myi karkkia irtona, toisin kuin vielä ruokakaupat - 1970-1980-luvuilla ruokoakauppojen karkkihyllyt koostuivat ihan vaan valmiista paketeista. Karkkipussista irtotavarana sai ostaa myös toffeeta ja suklaalevyjä. 1980-luvulla konsepti laajeni niin, että Karkkipussi esitteli esimerkiksi lastenkutsuille tarkoitettuja herkkukokonaisuuksia. Karkkipussista sai myös kokonaan karamelleista rakennetun "täytekakun".

Karkkipussin myyjä Heikintorilla 1978. Kuvaaja tuntematon, Espoon kaupunginmuseo. CC BY-ND 4.0

Tämän kuvan lisäsin, kun törmäsin Puoli Seitsemää katsoessani vanhaan arkistopätkään vuodelta 1987.


1980-luvun loppupuolelle tultaessa Karkkipussi-myymälöitä oli Helsingissä, Turussa ja Tampereella kaikkiaan 14 kappaletta. Vuonna 1988 Karkkipussi siirtyi franchising-malliin, jossa valtaosaa myymälöistä pyörittivät itsenäiset yrittäjä, kirjoitetaan Karkkipussin nettisivuilla.

1990-luvulla makeisten myynti koki suuren murroksen, joka johti Karkkipussin ensin menestykseen ja lopulta alamäkeen. Vuosikymmenen alussa tehty lakimuutos mahdollisti sen, että irtokarkkien myynti päivittäistavarakaupoissa tuli mahdolliseksi. Niinpä 1990-luvun mittaan ruokakauppoihin alkoi tulla irtokarkkihyllyjä. Lisäksi makeisvero laki, mikä myös lisäsi karkkien myyntiä. Ruokakauppoihin ilmestyivät Fazerin Candyking-laarit ja Leafin Karkkikadut, tien toiselle puolelle nousivat elokuvavuokraamoiden karkkihyllyt. Tämä kehitys oli kuolinisku Karkkikadulle.

2000-luvun alussa Karkkikatu yritti profiloitua entistä enemmän hemmottelu- ja herkuttelukauppana, joka oli suunnattu etenkin kaupunkin nuorille aikuisille. Vuonna 2004 viimeinen Karkkipussi kuitenkin joutui sulkemaan ovensa.

Loppuun kysymys: Mihin ilmiöön tämä ilmoitus mahtaa liittyä? Vastaus kuvan alla!


No tietenkin se liittyy hullun lehmän tautiin! Epidemia koetteli maailmaa etenkin vuonna 1996, ja vuosina 1996-1999 englantilaisen naudanlihan vienti EU:hun oli tämän vuoksi kiellettyä.


Lähteet:
Karkkipussin nettisivut: http://www.karkkipussi.fi
Markkinointi ja mainonta 2003: Karkkipussi käy taistoon (linkki)

2 kommenttia:

  1. Mun faijan kehittämä. Muistan kun eka kauppa avattiin,oltiin 'ensimmäiset' asiakkaat siellä systerin ja kahden kaverin kanssa :D

    VastaaPoista
  2. Muistelen lämmöllä Karkkipussi-kauppoja.
    Ne olivat aivan oma maailmansa muuten harmaassa katukuvassa

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.