perjantai 29. heinäkuuta 2016

Anu Hälvä - Blondi ja paljon muutaMetsolat, Blondi tuli taloon, Ihmeidentekijät, Parhaat vuodet. Näyttelijä Anu Hälvä oli 1990-luvulla mukana useammassa varsin legendaarisessa kotimaisessa televisiosarjassa vieden katsojien sydämet mennessään.

30. kesäkuuta 1964 syntynyt Anu Hälvä oli 1990-luvulla tiiviisti televisioissamme ja sitä myötä myös lehtien sivuilla. Varsinaiselta koulutukseltaan hän itseasiassa ei ole näyttelijä vaan oopperalaulaja. Ysärin jälkeen häntä on nähty julkisuudessa harvoin, vaikka viihteen, kulttuurin ja taiteen parissa hän onkin ollut koko ajan tekemisissä."Anu Hälvä on tuntenut viime vuoden aikana television mahdin. Vaikka hän olisi kuinka kehittänyt itseään laulajana, tie Suomen kansan sydämiin olisi saattanut pysyä ikuisesti suljettuna. Mutta kun hän esiintyi Metsoloissa Helena Meriläisenä, ensin juopon vaimona ja sitten perussuomalaisen Erkki Metsolan kihlattuna, ihmiset halusivat tietää Anusta - tai oikeastaan Helenasta - kaiken.
  - Olen lähtöisin täältä Tampereen seudulta, kävin koulun Nokialla. Kirjoitin ylioppilaaksi vuonna 84, ja pääsin samana keväänä lukemaan englantia yliopistoon. Ajattelin kai ryhtyä kielenkääntäjäksi tai jotakin sinne päin. Englanti on ollut minulla aina helppo kieli, koska olin englanninkielisessä lastentarhassa ja sittemmin vuoden vaihto-oppilaana Amerikassa.
 - Laulaminen on aina ollut minulle tärkeää. Kieliopintojen ohella opiskelin laulua Helsingin konservatoriossa, josta olen valmistunut laulunopettajaksi. Mutta jo ensimmäisenä yliopistovuotenani minulle soitettiin Tampereen Teatterista ja kysyttiin sinne töihin. En tänä päivänäkään tiedä, miksi. Ehkä silloinen teatterinjohtaja Rauli Lehtonen oli nähnyt minut jossakin konservatorion oppilasproduktiossa. En ollut ajatellut teatteriuraa, en kuvitellut koskaan pystyväni siihen."
Anna 28/1993.

Anu Hälvä sai kuitenkin paikan Piukat paikat -tyttöbändissä teatterissa, minkä jälkeen hän pääsi mukaan draamaesitykseen Kohti maailman sydäntä. Hälvä otti teatteritunteja ja oli näyttelijäharjoittelijana, vaikka lähinnä hän oppi näyttelemistä näyttelemällä. Kesällä 1993 kirjoitetussa jutussa Hälvä raotti myös tulevaisuudensuunnitelmiaan, sillä hän oli syksyllä lähdössä opiskelemaan oopperalaulua Sibelius Akatemiaan. Hän myös toivoi voivansa tulevaisuudessa kunnolla yhdistää näyttelemisen ja laulamisen.

Jutussa Hälvä puhui myös kariutuneesta avioliitostaan ranskalaisen miehen kanssa: "Ehdimme olla kolme vuotta naimisissa. Puhuimme eräänlaista sekakieltä, jota vain me keskenämme ymmärsimme. Hän ei koskaan asunut Suomessa, hän vain tuli minua välillä katsomaan. Koko suhde oli aika myllerrystä, sen keskeltä oli vaikea nähdä, mikä on todella tärkeää. Ehkä minulle on tärkeää se, että tiesin jonkun ihmisen olevan minua varten, jonkun jossakin, vaikkei hän lähellä ollutkaan", Anu Hälvä kertoi.

Menestyksen myötä Hälvä oli saanut maistaa myös toisten ihmisten kateutta: erityisesti joitain tuntui hiertävän hänen menestyksensä näyttelijänä, vaikkei hän ollut koskaan varsinaisesti opiskellut näyttelijäksi.


Vaikka Anu Hälvä näin toivoi voivansa paremmin yhdistää laulamisen ja näyttelemisen, olivat seuraavat vuodet ainakin suurelle yleisölle varsin epämusikaalisia: Vuoden 1994 alussa MTV3:lla alkoi Blondi tuli taloon -sarja, jonka päätyttyä pari vuotta myöhemmin ruutuun tuli samojen tekjöiden sairaalasarja Ihmeidentekijät, jossa Anu oli jälleen mukana - kuten myös Ihmeidentekijöiden jatkosarjassa Parhaat vuodet. Vuonna 1996 Ihmeidentekijät pyöri televisiossa, ja Anu Hälvä oli suomalaisen silmissä ensisijaisesti blondi, Hanski Tähtinen. Annan haastattelussa 1996 kirjoitettiinkin näin:

"Blondi tuli taloon -sarjan tarra tarttui Anu Hälvään sitkeästi.
- Kauheinta on se, että ihmiset ovat sekoittaneet minut ja Johanna Tähtisen samaksi henkilöksi. En todellakaan näytellyt omaa itseäni, vaikka toki Johannassa, kuten muissakin roolihenkilöissäni, on jotakin samaa kuin minussa.
Ei siis ihme, että jo Ihmeidentekijöitä suunniteltaessa Anu vaati roolihenkilönsä täysin toisenlaiseksi kuin Metsoloiden Helena tai Blondi-sarjan Johanna.
- Se oli ehdoton edellytys suostumiselleni. Ei olisi ollut mitään järkeä, että olisin yhtäkkiä marssinut Annan sairaalaan täysin samanlaisena kuin edellisissä sarjoissa, etenkin kun Helenakin oli sairaanhoitaja. Yleensä aloitan roolin pohjustuksen luomalla henkilölle sielun, mutta Maijan kohdalla tein poikkeuksen. Hän olen alkanut koota ensin ulkoisesti.
   Anu on nauttinut tiuskivan vanhanpiian roolihahmon rakentamisesta. Tuiman Maijan näytteleminen on uusi ja mielenkiintoinen kokemus."
"Sen verran suuri kohu Anun ulkonäöstä on noussut, että Maijan oli antauduttava Sanna-lehden muuttumisleikkiin. Siinä osastonhoitaja jo vilahtaa vaaleana, ja sarjan edetessä harmaasta peruukista on tarkoitus luopua kokonaan. Maijan muutoksen taustalla on myös sarjan tuottajan Spede Pasasen harras toive."
Anna 21/1996


Anu Hälvä täytti 50 vuotta kaksi vuotta sitten, ja siinä yhteydessä hänen haastattelujaan oli muutamissa eri lehdissä ja medioissa. 1990-luvun jälkeen hän onkin esiintynyt julkisuudessa vain harvakseen. Työt ovat vihdoin vieneet musiikin ja teatterin suuntaan yhä enemmän television sijaan. Vuodesta 2008 lähtien Hälvä on toiminut ohjaajana. Kahden vuoden takaisia kuulumisia voi lukea esimerkiksi tästä Eeva-lehden silloisesta artikkelista sekä tästä Ylen jutusta.3 kommenttia:

 1. Oi, Anu Hälvä, aivan suosikki ysärinäyttelijäni. Blondi sarja jankkas ehkä hieman liian paikallaan, mutta Helenana Metsoloissa ja varsinkin Maijana Ihmareissa hän on niiin loistava. Ihmeidentekijöissä muutenkin Maijan ja Pekan suhde oli se mielenkiintoisin seurattava, kun Maija on niin selvä maalaistyttö ja Pekka taas niin selvä kaupunkilaisjuntti..

  VastaaPoista
 2. Mulla on just Blondi-sarja katselussa ja suunnittelen bloggaamista sen kuvauspaikoista. On toi kyl viihteenä aika hyvä sarja! Ihmeidentekijät ei jaksa kiinnostaa niin paljoa, että koko sarjan katsoisin. Metsoloita suunnittelin seuraavaksi....

  -Veera

  VastaaPoista
 3. Mulle Anu Hälvä on eniten Metsoloiden Helena. Ihana roolihahmo ja surullisinta sarjassa, ehkä suomalaisen tv-draaman historiassa, oli Helenan kuolema juuri kun oli saamassa onnellisen lopun. Anu Hälvä oli täydellinen roolissaan.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.