sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Toukokuun loppu 1996 - merielämää ja Rantarockin odotusta

Miten maailma makasi tasan 20 vuotta sitten?

Yksi kevätkesän hiteistä oli Robert Milesin instrumentaalinen ja hieman melankolinen Children. Toinen hitti, joka sittemmin on varmasti jäänyt elämään, oli tietysti Macarena. Take Thatin hajottua oli TT:n kokoelmalevy kysyttyä tavaraa. Radiossa soivat myös esimerkiksi Prodigy, Alanis Morissette, Oasis sekä J. Karjalainen.

Naistenlehti Annassa päähuomion varasti haastattelussa ollut Anu Hälvä. Hän kertoi halustaan olla muutakin kuin blondi, joksi hän tietysti oli Blondi tuli taloon -sarjassa (1994-1995) leimautunut. Ilmeisesti monet tv:n katsojat olivat myös hieman näreissään hänen uudesta tv-hahmostaan, eli Ihmeidentekijöiden Maijasta. Siinä kun Hälvän hahmo oli paitsi topakka itäsuomalaismurretta puhuva vanha piika, myös pukeutunut harmaaseen perukkiin.

Vain pari kaloria sisältäviä Dietorelle-karkkeja mainostettiin ja Anne Kukkohovi esitteli alkukesän muotia rantaympäristössä. Ruokajutuissa mereiltiin purjeveennä, ja sinivalkoisessa teemassa jatkettiin kattaukseen.
Meidän ikäpolveamme kiinnosti tietysti enemmän ihan muut asiat. Suosikin kanteen oli nostettu Worlds Apart -poikabändi, joka oli saapumassa Suomeen Rantarockiin. Jutussa mietittiin, olisiko Worlds Apart Take Thatin manttelinperijä. (Voi tietysti myös huomauttaa, ettei tarvitsisi montaakaan kuukautta odottaa, kun Backstreet Boys tulisi räjäyttämään poikabändipankin, eikä kovin moni muista enää Worlds Apartista mitään.) Suosikin jättitulisteessa olivat XL5 sekä Rantarock 1996. Kesää ounasteleva numero oli festarinumero, jossa käytiin pitkällisesti läpi suurimpia festareita, ja pienemmätkin tapahtumat kyllä mainittiin. Jäätelö- ja limonadimainokset kutsuivat kuumaa kesää.

Idolipörssissä meno oli seuraava:

Kotimaan idolit top-10:

1. Aikakone
2. XL5
3. Sound of R.E.L.S.
4. Juustopäät
5. Taikapeili
6. Neon 2
7. Vintiöt
8. Jani Sievinen
9. Movetron
10. Ville Peltonen

Ulkomaan idolit top-10:
1. Take That
2. Bon Jovi
3. J. Walters
4. Brad Pitt
5. Blur
6. Oasis
7. Madonna
8. Green day
9. Roxette
10. Boyzone
Tv-kanava Nelonen tulisi aloittamaan toimintansa vasta alkuvuonna 1997, joten kolmella kanavalla mentiin kohti rakkauden kesää ysikuus.

Kansanhuvien artistivieraana oli Anna Hanski (perjantai, TV2 21.25), Frasier nauratti perjantain alkuillassa (TV1 17.30, myös keskiviikkoisin ja torstaisin), Koulun jälkeen saattoi valita Vuoristolääkärin (perjantai TV2 klo 15), Täyttä laukkaa -heppatalliohjelman (MTV3 15) ja Jyrkin (MTV3 klo 15.30) välillä.

Illoissa viihdyttivät ja kiinnostivat Ihmeidentekijät (ma, ke, pe MTV3 19.30), Naurun paikka (pe TV2 21.00), Kotimaan katsaus (hyvin viihdyttävä, pe TV2 18.50), Tangomarkkinoiden semifinaali (la MTV3 20.30), Hyvät herrat (ti MTV3 klo 21), Kymppitonni (ti MTV3 klo 21.30) ja keskiviikkona olisi vielä tullut Melrose Place (MTV3 klo 21).

Kevään 1996 lastenohjelmia olivat esimerkiksi Prätkähiiret, Pikku Kakkonen, Veturi, Kippurahännän tarinat, Beethoven, Hämähäkkimies, Droidit ja Tiny Toons. 

Myös tässä näkymättömiä eli muina viikonpäivinä tulleita ohjelmia olivat esimerkiksi Halinallet, Pelottaako?, Smurffit sekä Jyrki Countdown, Waltonen perhe, Varustamo, Kummeli-tekijöiden Lihaksia ja luoteja, Bon Appétit, Tuttu juttu Show sekä Speden Spelit.

Mikä valtava määrä televisioklassikoita meidän sukupolvellemme!


Oliko kevätkesä 1996 sinulle kivaa aikaa? Olitko armoton Worlds Apart -fani? Katsoitko mieluummin Prätkähiiriä vai Halinalleja? 

5 kommenttia:

 1. Itellä on nyt Ihmeidentekijät maratoni menossa ja nyt rupes hirveästi kiinnostamaan tuo Anu Hälvän haastattelu. Olisi niin mielenkiintoista lukea se.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä sainkin idean, että voisin tehdä erillisen kirjoituksen Anu Hälvästä - ja laittaa myös tuon haastattelun siihen mukaan! :)

   Poista
 2. Mulle sattui silmään tv-ohjelmistosta Frendit joka oli sekä mun että äitini suosikki. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Frendithän on ihan klassikko, joten en ihmettele :)

   Poista
 3. Miksi kummassa jotkut nimet loppuvat pisteeseen, mutta toiset ei?? :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.