keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Frendit: Kokkausta ja sydänystäviä

En koskaan ollut Frendit-sarjan säännöllinen seuraaja, mutta niin 1990-luvulla kuin etenkään myöhemmin sarjalta ei ole voinut välttyäkään, kiitos erityisesti lukuisten uusintakierrosten.

Frendit oli 90-luvulla todella suosittu sitcom-sarja. Sitä kuvattiin Jenkeissä 1994-2004. Suomessa sarja alkoi pyöriä MTV3:lla muutama vuosi myöhemmin ja se oli nuorten keskuudessa suosittu. Sarjaa ei tuotteistettu niin radikaalisti kuin vaikkapa Spice Girlsejä tai Titanic-elokuvaa, mutta jonkun verran Frendit-tuotteita oli silti 1990-luvun lopulla markkinoilla: lähinnä paperiosastojen tavaraa, kuten penaaleja ja kansioita.

Ja keittokirja!

Vuonna 1999 julkaistiin sarjan keittokirja Frendit: Kokkausta ja sydänystäviä, joka vielä näin 16 vuotta myöhemminkin on mukavaa luettavaa. Kirjasta löytyy muutama eri osio (alkupalat, Central Perkin erikoisuudet [kahvit, muffinit ja muut], lohturuoka, juhlaruoat, urbaani ruoka, kasvisruoka sekä jälkiruoat). Jaottelu eri osioihin on kivan raikas.

Keittokirja ei ole edes kovinkaan päälleliimattu oheistuote Frendeille. Sarjassahan syödään ja juodaan paljon. Koska en koskaan varsinaisesti seurannut sarjaa, en osaa sanoa ovatko kaikki kirjan ruoat suoraan sarjasta, mutta osa on ainakin.

Kirjasta löytyy myös kuvia sarjasta, lainauksia sekä henkilöiden välisiä hauskoja dialogeja. Samoin sivuilla ovat kuuden päähenkilöt fact-filet (sana, jota voisi näin 2010-luvullakin kyllä käyttää enemmän). Myös useat reseptit on tekstin tasolla sidottu sarjan tapahtumiin.

Kirja on hauskalla ja aika sympaattisella tavalla melkoinen ajankuva. Monet reseptit voisivat olla tältäkin vuodelta, mutta kirjassa myös selitetään sitä, mitä jotkin "jännittävät" ruoat ja ainekset oikein ovat. Osa ei ole (vieläkään) erityisen tunnettuja, joten selostukset saattavat olla paikallaan. Esimerkiksi mitä ovat frittata, biscotti ja matzoh? Ajankuvaa lienee se, että monet erikoiskahvit on myös avattu lukijoilla: cappuccino, espresso ja latte, nykyään niin yleisiä ja tunnettuja kahvijuomia.

Mutta toisaalta, voiko millään olla niin, että myös sellaiset asiat kuin curry ja "noutoruoat" on pitänyt selittää 90-luvun lukijalle? Hieman hämmentävää.

Kaikenkaikkiaan kirja on todella sympaattinen, vaikka keittokirjaksi siinä onkin yksi puute: yhdestäkään ruoasta ei ole kuvaa. Vaan tuskinpa se Frendit-fania haittaa!

Onko tämä tuttu kirja sinulle? Tai omistitko muuta Frendit-fanitavaraa?

6 kommenttia:

 1. En tiedä Frendit tavarasta, mutta SAlatuista elämistäkin tehtiin aikoinaan keittokirja. Jostain kirppikseltä sen kerran bongasin ja nyt se taitaa olla jossain varaston laatikossa. Muistaaksnei ruokien nimiin oltiin yhistetty jotenkin hahmoja, tyyliin Akin Rosvopaisti. Kiva kuitenkin että tv-sarjoista on tehty kirjoja ja oheistavaraa, sellasiin harvoin nykään törmää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska sattuma, satuin nimittäin muutama viikko sitten bongaamaan tuon Salkkarit-keittokirjan kirppikseltä. Ostamatta tosin jäi. Ei ollut mitään mielikuvia siitä 2000-luvun alusta. Se vaikutti noin muuten kyllä ihan hauskalta, ja mitä vähän sitä selailin, niin kivasti oli yhdistetty eri hahmoja ja ruokia. Muistaakseni Jennin kohdalla oli mm. kaikenlaisia "laihdutus" tms. kevytruokia, mikä juuri Jennin hahmoon sopiikin. Ja toki kaikille sarjan faneille kirjassa oli paljon kuvia. :)

   Poista
 2. Eikä, ihan mahtava kirja! :D En tiennyt, että Frendeistäkin oli oheistuotteita! Ysärillä en vielä seurannut sarjaa, vaan yhdistän sen enemmänkin 2000-luvun alkupuoleen. Viime vuonna tuli katsottua maratonina kaikki Frendien jaksot. Sarja on kyllä kestänyt aikaa ja naurattaa yhä <3

  VastaaPoista
 3. Minulla on tuo kirja ja siinä on yllättävän hyviä reseptejä! Tuo yksinkertainen pasta, juustokakku ja mustikkamuffinsit ovat vakioreseptejäni. Enkä muuten koskaan ole edes miettinyt, ettei ruoista ole kuvia! Frendit veivät mennessään.

  VastaaPoista
 4. Kyseisen kirjan olen muutamaan otteseen kirjastosta lainannut ja se on aina yhtä ihana! Toivoisin löytäväni sen joskus kirpparilta, niin saisin ihastella reseptejä useamminkin. :)

  VastaaPoista
 5. Joo, tämä kirja on tosiaan yllättävän hyvä, siis ollakseen kaiketi lähtökohtaisesti "vain" fanituote :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.