lauantai 18. huhtikuuta 2015

Pocahontas-materiaa, 1995

Selaillessa vuoden 1995 lelukirjaa, "Lasten paras lelukirja", huomion kiinnittää ensimmäisenä Pocahontas. Brändiä ei jätetty hyödyntämättä lapsille tarkoitettujen tuotteiden kohdalla.

Tarinan pohjalla oli todellisuudessakin elänyt Pocahontas-nainen, joka kuului Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoihin. Disneyn elokuva sai ensi-iltansa vuonna 1995 ja suomenkielisessä versiossa Pocahontasia esitti Arja Koriseva. Koska Suomen ensi-ilta oli vasta joulukuussa, jatkui  elokuvan suosio vielä pitkään vuodelle 1996.

* * * *

Lasten oma lelukirja -niminen leluesite antaa varsin kattavan kuvan siitä, miten moneen Pocahontas johnsmitheineen oikein taivutettiin. Näin jälkikäteen vähän huvittaa, miten alkuperäiskansasta ja englantilaisesta valloittajasta kertova syvällinen tarina ihmisyydestä puristetaan kaikenlaiseen tilpehööriin ja materiaaliin. Mutta samaahan tehdään miltei kaiken suhteen, se on maailman meno. Ja jonkun sortin materialisti olen itsekin.

Tässä ensimmäisessä kuvassa muun muassa "Elokuvan aidot Pocahontas-hahmot": Pocahontas, Nakoma, Kokoum ja John Smith -nuket (á 175 mk) sekä paristökäyttöinen melova Pocahontas ja hänen "eläinystävänsä." Saatavana myös vaatteita hahmoille sekä "Pocahontas-näyttämö." Mikä hienointa, Pocahontasin vaatteet muuttuvat kuviollisiksi päivänvalossa. Näin ainakin mainostettiin - pitikö paikkansa?




Pocahontasin tarinaan saattoi tutustua myös äänisatuna, ja sitähän sai formaatissa jos toisessakin. Mainoksessa mukana niin cd-levyjä kuin c-kasettejakin, sekä sadut myös Leijonakuninkaasta ja Aladdinista.



Ja sitten Pocahontas-tavarataivaaseen. Tarjolla oli vaikka mitä:
  • vinkuva kirja (49 mk)
  • Lotto (54 mk)
  • Pelikortit (20 mk)
  • Domino (54 mk)
  • Kirppupeli ( 59mk)
  • Värityskirja (22 mk)
  • Piirustuslehtiö (19 mk)
  • Puuhakirja (22 mk)
  • Tehtäväkirja (26 mk) (mikä muuten on puuhakirjan ja tehtäväkirjan ero?)
  • Päiväkirja (48 mk)
  • Paperinukke (34 mk)
  • Kiiltokuvia ( 7,80mk)
  • Ompelukuvia (26mk)
  • Sticker Festival, tarrajuhlaa (34mk)
  • Midi Sticker parade (28mk)
  • Näyttämökirja (61mk)
  • Rasiapalapeli (44mk)
  • Kehyspalapeli (44mk)
  • Ilmapalloja (14mk)
  • Noppapeli (98mk
  • 10-ääninen satukirja (128mk)




Lautapelisivuilta löytyi vielä lisää Pocahontasia: palapelit.



Lisäksi melko lailla eri kohdasta, jossa oli kaikenlaista UniSetin siirtokuvia, löytyi niitä -tottakai!- myös Pocahontasin muodossa. Iso 39mk, pieni 26mk.


Itselläni ei tainnut olla pahemmin Pocahontas-tuotteita omana, mutta ilostuin kovasti, kun joskus tuossa talven aikana löysin kirppikseltä avaamattoman paketin Pocahontas-kiiltokuvia. En tietenkään raaski avata tai käyttää sitä, mutta säilytän huolellisesti laatikossa. (Se, joka minut joskus vuonna nakki ja käpy tulee perimään, tulee varmaan heittämään kaikki ihanat ysärikokoelmani osat oiko päätä kaatikselle. Sääli.)

28 kommenttia:

  1. Kaverillani oli sellainen Pocahontas-nukke, jonka vaatteet todella muuttuivat valaistuksen mukaan! Olin t_o_d_e_l_l_a kateellinen. Pocahontas oli ensimmäinen elokuva, jonka pääsin katsomaan oikein leffateatteriin. :) Itselläni oli Pocahontas-barbie + hevonen, jolla P pystyi ratsasamaan (sellainen ekstraliikkuvanivelinen babrie). Muistan, miten mua lapsena harmitti, kun Pocahontas oli mun ainoa tummaihoinen barbie. Olisin halunnut jonkin toisenkin tummaihoisen, ettei P olisi ollut ainoa...

    VastaaPoista
  2. Yks päivä kaivelin rojua kirppikselle myytäväksi, niin löysin pussukan, jossa oli nuita Pocahontas kiiltokuvia :D

    VastaaPoista
  3. Mä en ikinä innostunut koko Pocahontasista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkäsitkö jostain muista Disneyn leffoista?
      Mullakin on synkkä salaisuus: en koskaan innostunut Leijonakuninkaasta.

      Poista
    2. Oli muuten hauska lukea noita markkahintoja. :) Nostalgista.

      Poista
    3. Mä keräilen Disney leffoja. Itse asiassa mulla on nyt ne kaikki, kun muksuna meillä ei ollut varaa sellaisia ostella. Blogistani voi käydä tunnisteen Disney alta lukemassa asiasta lisää. Tosin kaikkia leffoja en ole ehtinyt sinne vielä lisäämään. :)
      Rakastan Disneyn piirrettyjä kyllä ja Kaunotar ja Hirviö on lempparini. <3 Oliver ja kumppanit, Dumbo, Tuhkimo, Aristokatit ja Bambi ovat myös kärki kymmenikössä.
      Kuule... Leijonakuningas ei kolahtanut minuunkaan. ;)

      Poista
    4. Mäkin olen viime vuosina innostunut Disneyn leffoista ja ostelen, jos jossain tulee edullisesti vastaan.
      pitää käydä tsekkaamassa blogisi! ->

      Poista
    5. Minä en myös koskaan pitänyt Pocahontaksesta... mutta Leijonakuningas elokuvasta kylläkin.

      Poista
  4. oi ihanaa, lapsena heti ihastuin pocahontakseen, veljeltäni ja multa löytyi juuri nuo siirtotarrat, vaihtelimme leijonakuninkaan ja pocahontaksen siirtotarroja leikkiessämme. sitten automatkalla ne jotenkin "sulivat" kesäkuumaan autoon ja niillä ei voinut enää leikkiä :( .. lapsuuden ystäväni leikkasi oman pocahontas barbiensa hiukset ja itku tuli kun ne eivät kasvaneet enää takaisin ja yritti ottaa minun pocahontas barbieni :D
    ja keräsin sellaisia pocahontas "keräilykortteja" sekä postikortteja kansioihin, onko näistä muistikuvaa kellään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ainakin muistan Disneyn keräilykortti sarjat. :) Oli muistakin leffoista.

      Poista
    2. Mulla oli sellaisia postikorttikirjoja, mutta eivät taida olla sama tuote.

      Poista
    3. Mä koitan vieläkin löytää itselleni Kaunotar ja Hirviö postikortikirjaa. :)

      Poista
    4. Keräilykortit on eri asia kuin postikorttikirja. Keräilykortit on samanlaisia kuin lätkä keräilykortit eli myydään pienissä pusseissa.

      Poista
    5. Aivan,kiitos asian valaisusta! :) ja siis suren täällä nyt noita sulaneita siirtotarroja :'(

      Poista
  5. Jostain syystä Pocahontas-krääsää mulla oli yllättävän paljon. VHS:n lisäksi tuo kuvassa näkyvä Pocahontas-barbie oli ehkä paras, taitaa olla jossain tallessa vieläkin (tapeltiin siskon kanssa aina siitä, että kumman barbie saa pitää tuota kaulakorua). Siskoni kanssa meillä oli samanlaiset oranssit Pocahontas-pyyhkeet, siskolla jokin pehmeä Pocahontas-nukke (ei ollut kovin suosittu leikeissä kuitenkaan) ja sitten noita kiiltokuviakin muistaakseni. Ja Pocahontas-lotto ja värityskirja löytyi myös! Muistelen, että suurin osa näistä tuli joululahjaksi, todennäköisesti joskus -95 tai -96 jouluna. Luulisin siis ettei tuota kaikkea ole suinkaan omat vanhempani ostaneet (kun muihin Disney-elokuviin tai muuhunkaan muoti-ilmiöihin eivät suostuneet lähtemään mukaan), vaan nuo on olleet helppoja valintoja sukulaisille, jotka ovat miettineet mitä meille kannattaisi ostaa joululahjaksi. Pocahontas ei nimittäin ole ollut mikään suurin suosikkini kaikista noista elokuvista, vaikka siitäkin kyllä tykkään. Esim. Lumikki, Aladdin ja Leijonakuningas sytyttivät paljon enemmän (Leijonakuningas-krääsää saattoi kyllä olla jotain, tehtäväkirja ainakin). :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikamoinen kokoelma! Hyvä että Leijonakuningastakin löytyi. Sikäli kun krääsä nyt on hyvä asia :p

      Poista
  6. En koskaan innostunu Pocahontaksesta. Se oli serkun suosikki ja ihmettelin aina, et miks, mikä siinä on niin hienoa :D Mut näköjään sitä jo lapsena voi olla jotain, minkä ymmärtää vasta aikuisena - en edelleenkään tykkää romanttisesta töhkästä yhtään ja vihaan kliseitä ja sitä, miten kaikissa leffoissa ja sarjoissa täytyy aina olla joku parisuhde tai muu ihmissuhde vähintäänkin sivuosassa. Ei kaikki ihmiset välttämättä kiinnostu parisuhteista ;)

    Itellä oli kuitenkin joku Pocahontas-barbie, mut luultavasti se oli joku "feikki" koska se oli lyhyempi ja eri näkönen ku nuo perusbarbiet ja ainakaan ton lelukirjan kuvissa sitä ei ollu. Pitää koittaa ettiä se joskus. Itellähän Barbiet ei ollu koskaan sitä mikskä ne oli lelun valmistajien mukaan tehty, vaan niillä oli aina omat identiteettinsä leikeistä riippuen. Pocahontas tuskin kulki sillä nimellä ja leikeissä pituuden takia se oli aina teinityttö taikka nuori nainen. Harmitti joskus, et se oli ainoa sen pitunen. Muutoin Barbeja ei varmaan ollu miulla ku about 20-30kpl.

    Omistin myös jonkun Pocahontas soundtrackin C-kasetilla ja muistan pariin kertaan yrittäneeni kuunnella sitä mut on fiilis et se ois ollu todella lyhyt, tai sitten vaan kelasin, koska ei ihan kohannu oman musiikkimakuni kanssa :D Aattelin et se ois ollu tollanen tarinakasetti mut olikii joku typerä soundtrack :D

    Mut asiasta toiseen, melkein, miulla oli tollanen Leijonakuningas kirja+kasetti-yhistelmä! Ei varmaan tarvii ees mainita, et olin suuri Leijonakuningas-fani ja rakastan edelleen sen soundtrackia ja erityisesti Hans Zimmerin scoreja, Elton Johnin rakkauslauluista en niin välitä. Luultavasti tää syvä kiintymys Leijonakuninkaaseen nousee sieltä, että oon ihan 110% kissaihminen henkeen ja vereen ja meillä on aina ollu kissoja.
    Mut tuossa kirjassa jännää oli se, et se oli asteen verran erilainen ku ite elokuva. Lyhyempi, mut silti syvällisempi. Meinaan, siinä kerrotaan Nalan äidin nimen olleen Sarafina :D Leijonakuninkaastahan on olemassa jotain kirjoja (2-3kpl muistaakseni) ja en nyt muista oliko leffa tehty niitten pohjalta vai toisin päin, mut niissä kerrotaan paljon asioita mitä elokuvassa ei koskaan sanottu, mm. Scarin historiasta jne. Mut ite en oo koskaan niitä kirjoja lukenu kuitenkaan, olikohan niin ettei niitä oo välttämättä edes suomennettu. Tää rupes kyllä taas kiinnostamaan sen verran et täytyy ottaa selvää, vaikka pitäiskin tehä koulujuttuja. Mut kaikki muu on hirveen jännää sillon ku pitäs kouluasioita tehä ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hei, ei tätä blogiakaan välttämättä olisi, jos tekisin 24/7 työ- ja opiskelujuttuja :) tuo mitä sanoit kirjoista kuulosti tosi kiinnostavalta.

      Poista
  7. Kiitos tästä, tuli monta juttua joiden olemassaoloa en muistanutkaan! Olin pienenä kova Pocahontas-fani, ja omistin näistä ainakin noita sinitaustaisia kiiltokuvia, jonkinlaisen kanootti-Pocahontaksen (se oli paljon yksinkertaisempi kuin kuvassa oleva, veikkaan että joku Mäkkärin lelu), kasettikuunnelman ja siirtokuvakirjan. Ja vhs:n tietysti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä!
      Se on muuten ihan totta ja vähän unohtuikin, että noita Disneyn tavaroitahan sai usein myös hampurilaisravintoloista :)

      Poista
  8. Mulla on toi Pocahontas-nukke ja kyllä sen vaatteeseen ainakin tuli ne kuviot näkyviin jossain valossa! Kiiltokuvia, soundtrack ja jotain muutakin löytyy jostain tallesta. Pocahontas ja Notre Damen kellonsoittaja oli mun Disney-suosikit tuohon aikaan. Nykyään tykkään ehkä Mulanista vähän enempi.

    VastaaPoista
  9. Vooi mitä nostalgiaa! En muista omistinko muuta pocahontas kamaa, mutta mulla oli semmonen tosi kaunis kirja Pocahontaksesta jossa joka sivulla oli semmonen iso kuva jossa oli kiiltävällä värillä semmosia "erikoistehosteita" :D

    Sitten muistan kun meillä oli Pocahontas vhs niin vaihdoin sen kaverin viidakkokirjaan ja olin kauheen pettyny ku viidakkokirja ei ollu yhtä hyvä xD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi mikä kirja! Tuossa yhdessä kuvassahan on joku tuollainen maisemakirja, lieneekö se?

      Poista
  10. Pocahontas oli eka leffa minkä teatterissa näin joten olin todellinen fani pienenä. Muistan miten VHS tilattiin Hobby Hallista :) Mulla oli ainakin kasettisatu (tosi hyvä laatu), värityskirjoja, pelikortit, taisi olla lottokin jossain vaiheessa, muistaakseni myös siirtokuvia. Harmillista ettei enää oo kunnollisia lelukirjoja ja niissä upeita Disney-osioita.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.