keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Hyppy Iltalypsyn maailmaan

Eilen tiistaina Ylen Teema-kanavalla nähtiin tunnin verran 1990-luvun Iltalypsyjä sekä yhden sen tekijän, Erja Mannon haastattelu. Ohjelma oli hulvaton ja on myönnettävä, että ajan hammas ei oikeastaan ole pahasti purrut Iltalypsyyn! Sen jutut naurattavat edelleen.

Iltalypsy oli vuosina 1993-2001 tehty poliittinen satiiriohjelma, jota näytettiin televisiossa lauantai-iltaisin yhdeksän jälkeen - samalla paikalla on esitetty sitemmin monia muitakin polittiisia satiiriohjelmia, kuten Itsevaltiaita, Ihmistenpuoluetta ja Yle Leaksia. Iltalypsy on kategoriassaan pitkäaikaisin.

Iltalypsyä juonsivat uutisankkuriparit, lisäksi vakihahmoina olivat muun muassa Karjakko (ja Karjakon katse hänen haastatellessaan poliitikkoja kaikenlaisista kummallisista harrastuksista) ja toimittaja Aimo Surakka.

Iltalypsyn ominaisinta ja hauskinta materiaalia olivat imitaatiopätkät. Kyseessä olivat poliitikoista esimerkiksi eduskunnassa nauhoitetut pätkät, joiden päälle oli imitoitu heidän puheitaan tai ajatuksiaan. Nämä naurattavat ainakin minua edelleen.
Alussa sarjan uutisankkureina olivat Leila Toroskainen (näyttelijä Eeva Litmanen) ja Mika Wirta (Heikki Määttänen). Vuonna 1996 kaartiin tuli uusia kasvoja heidän rinnalleen: Jaana Ala-Knaapi-Pesonen (Minna Suuronen) ja Tero Saxman (Taisto Oksanen). Lisäksi ohjelmaa täydennettiin kulttuuritoimittaja Diana Juvalla (näyttelijä Minna Koskela) ja urheilutoimittaja Pera Kartiolla (Jouko Klementtilä). Vuonna 1999, Litmasen lähdettyä, hänen paikkansa otti Miitta Sorvalin hahmo Pirkko Harrison.

Itse muistan paitsi Iltalypsyn railakkaan tunnusmusiikin, myös ohjelman muutenkin. Tällaiselle ysärilapselle tosin ohjelmat vitsit eivät avautuneet ainakaan politiikan kautta, tunnelma oli muuten vaan hupaisa myös lapsen silmin. Voi miksei tällaista tehdä enää!

Areenassa ohjelmaa on katsottavissa vielä kuukauden ajan, mutta lukuisia Iltalypsy-pätkiä löytyy tottakai myös pysyvästi Elävästä arkistosta.

Lisäksi eilinen ohjelma uusitaan Yle Teemalla tänä perjantaina 17.4. klo 16.55. alkaen - suosittelen :)

9 kommenttia:

 1. Ite en tätä koskaan kattonu, mut porukat ilmeisesti katto paljonkin 90-luvun alussa. Tuo tunnari silti on jotenkii tuttu, eli oon varmaan sattunu olemaan paikalla sillon taikka telkkari on vaan pauhannu yksinään meikäläisen leikkien taustalla :D
  Mut se mitä tähän on pakko sanoa on tuo Heikki Määttäsen ääni. Näin joskus taannoin uusintana jotain pätkiä, luultavasti taas näitä Ylen retrojuttuja, ja se ääni! Nalle Luppakorvan ääni!!! Nalle Luppakorva oli oma ehoton suosikkini lapsena ja voi vitsi miten en vaan pysty näkemään sitä ääntä ihmiskasvoille, Nalle Luppakorva se on! :D
  (Se on sama ku joskus näki jonkun luontodokkarin kertojan jossain ohjelmassa haastattelemassa ihmisiä ja sain traumat koska ei se ääni näyttäny siltä miltä se mies! :D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullekin on käynyt noin joidenkin ääninäyttelijöiden kanssa. Se on tosi hämäävää :) Esim. Pekka Autiovuoren. Joskus hän näytteli tässä 2000-luvulla jossain tv-elokuvassa ja mua "häiritsi" hänen äänensä, jonka yhdistin heti vain ja ainoastaan Pekka Töpöhäntään.

   Poista
  2. Itse taas assosioin Autiovuoren äänen Knalli ja Sateenvarjo -kuunnelmasarjaan, joka edelleen on ehdoton suosikki.
   Samasta sarjasta löytyy vakioäänenä myös Aila Svedberg, joka paremmin tunnetaan Niiskuneidin äänenä.

   Poista
 2. Kiitos muistutuksesta että tämäkin oli olemassa! KylläIltalypsyn aikaan TV oli meillä usein auki, ja vanhemmat vissiin ohjelmaa katsoivatkin - itse ehkä "sivusilmäilin" vain.

  VastaaPoista
 3. Mäkin muistan todella elävästi Iltalypsyn! Katsoin sitä aina vanhempien kanssa, vaikka sarjan alkaessa olin vasta mennyt kouluun ekalle luokalle. Se pieni piirretty lehmä hauskuutti kauheasti, ja mieleen on jäänyt erityisesti jakso, jossa Tarja Halonen esittelee hattukokoelmaansa Karjakolle. :D Hauskaa oli myös se, kun kansanedustajana 90-luvulla toiminut sukulainen oli pari kertaa mukana eduskuntasalin imitaatiopätkissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa sanoa, onko noita Halosen hattu-haastatteluja useampia, mutta ainakin yksi löytyy Elävästä arkistosta, vuodelta 1996. :)
   http://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/03/28/iltalypsy-tarja-halosen-hatut-ja-myssyt

   Poista
 4. Minäkin muistan kun tämä tuli! Lapsena en tosin ymmärtänyt Iltalypsystä mitään ja pidin sitä jopa vähän pelottavana. Sinänsä hassua, kun jo lapsena tykkäsin Uutisvuodosta, vaikka senkään poliittinen sariiri ei takuulla siinä iässä kolahtanut.

  Näin vanhemmiten olen katsonut Iltalypsyä Elävästä arkistosta ja valitettavan ajankohtainen se edelleen on, poliitikotkin on enimmäkseen samoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin muistan katsoneeni jo lapsena Uutisvuotoa, vaikka tuskin ainakaan niistä politiikkajutuista mitään ymmärsin. :)

   Poista
 5. Iltalypsyä tuli katsottua, vaikken kaikkia vitsejä ymmärtänyt, mutta imitaatiopätkät jaksoivat toki aina naurattaa.
  Heikki Määttänen oli kyllä jo muksuna yksi mun suosikkinäyttelijöistä, joskin pääasiassa pelkästään äänensä ansiosta. Se oli surullinen päivä, kun luin hänen poistuneen keskuudestamme.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.