maanantai 15. syyskuuta 2014

Tuulimyllystä leipomoon - Teeny Weeny Families

"Teeny Weeny Families ystävämme ovat pienen pieniä eläinhahmoja, jotka rakentavat kotinsa pois heitettyihin tavaroihin. He ahertavat kylässään aina yhtä iloisina."
Riemuset lelukirja 1999


Teeny Weenyt olivat pieniä eläinhahmoja, jotka asuivat taloissaan. Talot eivät kuitenkaan olleet mitä tahansa rakennuksia, vaan esimerkiksi kenkä ja kahvipannu, tarinan mukaan nämä ukkelit siis muuttivat poisheitettyihin esineisiin. Ne toimivat esimerkiksi kahvilana, kouluna ja putiikkina.Yhden TW-harrastajan kokoamille nettisivuille pääset tästä, ne pursuavat tietoa näistä leluista. Myös yhdet suomalaiset TW-sivut netistä löytyvät.

Teeny Weenyt tulivat Suomeen vuonna 1996.
Itseasiassa pidän näitä leluja yllättävän halpoina: yhden esineen asukkeineen ja muutamine tavaroineen saattoi saada 45 markalla samalla, kun Barbie oli reippaasti yli sadan markan arvoinen. Hintaeroja eri Teeny Weenyjen välillä oli, mutta niin oli tietysti niiden esimerkki-barbienkin.

Kori toimi kauppana (engl. mini market), jossa asuvat Brownit eli ruskeat karhut.
Silitysrauta toimii kirkkona, jossa vietetään häitä. Silitysraudan mukana tuli siis häätarvikkeita sekä hääpari. Hääparina ovat vihreät sammakot :)
Teekannussa asuvat puput, ja kannu toimii kahvilana.
Kenkä oli koulu. Sen opettaja oli tottakai pöllö.
Ompelukoneessa asuivat ankat, ompelukone oli tottakai ompelimo. (engl. Waddle's boutique)

Teeny Weenyja julkaistiin kolme eri sarjaa, ja Suomessa niitä myytiin osittain sekaisin.


Itse muistan kuvan teepannun vaaleanpunaisena. Se punainen kannu oli ilmeisesti hyvin paljon yleisempi, ja tätä keltaista on valmistettu luultavasti paljon pienempi "painos". 


Edellä mainittuun ensimmäiseen sarjaan kuului myös tämä vuoden 1998 lelukirjasta bongattu kello, joka oli hotellina. Tuo kamera taas on jo kolmossarjaa.Tuulimyllyssä toimi leipomo, kamera oli niinsanotusti "muotishowkeskus". Näistä kuvista puuttuu muutamia Teeny Weeny -leluja, kuten keinuhevonen. En osaa sanoa, myytiinkö niitä Suomessa ollenkaan, eli ovatko tässä kaikki myynnissä olleet lelut.

Sinänsä on kiinnostavaa, että ainakaan tuon lukemani sivuston mukaan tässä yllä olevassa kuvassa keskellä möllöttävä tanssistudio ei kuulu mihinkään Teeny Weeny -sarjaan. Se on toisaalta 225 markan hinnalla jo aika eri luokassa muutenkin vaikkapa siihen teekannuun verrattuna.

Myös tässä alla olevassa vuoden 1999 Riemuset-lelukuvaston kuvassa on sekaisin toisen ja kolmannen sarjan leluja. Esimerkiksi tuo suuri tuulimylly on kakkosta, colatölkki taas kolmosta. Kakkossarjaan kuuluu myös tuo herätyskello.Alarivin tuotteet ovat kolmossarjan leluja, ja omasta mielestäni ne eivät ole enää niin söpöjä kuin nuo ensimmäiset, kengät ja teekannut. Mutta makunsa varmasti kullakin.

Itselläni ei koskaan ollut Teeny Weeny -leluja, mutta joillain tutuilla ja sukulaisilla kylläkin. Kovin söpöjä ovat!

20 kommenttia:

 1. Muistan noiden lisäksi ainaki pienet kirjat, joissa toimi kioskeja, oli ainaki karkkikioski, kukkakioski ja jätskikiska. Muistan myös tynnyrinmuotoisen koulubussin, jota veti poni. Friikkiä sinänsä, että poni oli toki julmetun paljo isompi kuin esim. ne karhut...

  Ite en näitä omistanut, mutta kaverilla oli pino.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä just ihmettelin tuota hevosta, se ei jotenkin sovi sarjaan :)

   Poista
 2. (Rupesin sitte pätemään kattomatta noita linkkejä, sorry :D )

  VastaaPoista
 3. Ihan ehdottomia lemppareita ja omassa blogissa on näkynyt ja tulee näkymään niitä jatkossakin!

  VastaaPoista
 4. Täällä on teekannu vieläkin tallessa ♥

  VastaaPoista
 5. Mulla oli pienenä vaaleenpunanen teepannu, tuo kello ja kenkä! :) Harmi, että äiti tais laittaa kirpparille ne joskus kun en niillä leikkinyt.

  VastaaPoista
 6. Oi, minulla oli siilien herätyskellokampaamo ja siskolla pöllöjen kenkäkoulu! Opepöllö ja poikapöllö ovat vielä tallessa lapsuudenkodin tietokonepöydällä (!!), mutta pikkuisen tyttöpöllön on aika hukannut jonnekin. :( Kampaamossakaan ei ole juuri mitään, koska osat olivat niin pieniä ja tapasivat putoilla suljetun kellon ja kengän ikkunoista. Pientä tuotekehittelyä olisi siis tarvittu.

  Kirjoitin muuten juuri Estoniasta blogiin.

  VastaaPoista
 7. Voi tätä nostalgian määrää ja ihanuutta ! Itselläni mm.vaaleanpunainen teekannu,tuulimylly ja ehkä mun lempparini pienen ponin vetämät kärryt :)

  VastaaPoista
 8. Mulla oli joskus karkkikauppakirja ja vasta kuvan nähtyäni muistin että myös tuollainen hevostalliämpäri. Kaverilla oli ompelukonetta ja muuta "hienompaa" settiä ja muistan olleeni vähän kateellinen. :)

  VastaaPoista
 9. Nämä ovat niin ihania! Mulla ei ollut ainoatakaan, mutta haaveilin niistä kyllä aina. Muistaakseni kavereillakaan ei kyllä näitä juuri ollut, eli ei tarvinnut olla liian kateellinen :D. Nähdäkseni nämä eivät nykyään maksa niinkään paljon kuin ollessamme lapsia? Pitäisi kenties ostaa varastoon, jos vaikka joskus saa (tyttö)lapsia.

  VastaaPoista
 10. Kenkätalo oli mullakin, käytiin äidin kanssa ostamassa se R-kioskilta. Sain sen muistaakseni palkkioksi siitä kun opin vihdoin sanomaan r-kirjaimen, eli ärrältähän sen piti siksi olla. ;)

  Hämärästi muistan myös tuon teepannun, ompelukoneen ja kellohotellin tai tuulimyllyn, varmaan jollain kaverilla oli ne tai sitten näin kaupassa.

  VastaaPoista
 11. Mulla oli tuo kenkä! Oi että, nuo on aivan ihania. Olikohan mulla tuo teepannukin... Tai sitten jollain kaverilla oli se. Mihinköhän ovat hävinneet. Niin söpöjä.

  VastaaPoista
 12. Ah niin tuttuja. Noista tuli mieleen tämä t-paita, jossa on tuttuja leluja: http://www.truffleshuffle.co.uk/store/exclusive-unisex-all-over-print-vintage-toys-tshirt-from-mr-gugu-miss-go-p-12641.html

  VastaaPoista
 13. Yhellä mun kaverilla oli punanen teekannu ja tuulimylly. Ja sillä oli myös sellanen "koulubussi", mikä oli jostain tynnyristä tehdytvaunut, joita veti valkonen poni. Ite sain joskus jostain semmosen pienen viheän kirjan, jossa oli jotain murmeleita.

  VastaaPoista
 14. Voi nostalgisuus! Minulla oli tuo kori, joka toimi kauppana. Enpä olisi enää muistanutkaan, että hahmot olivat karhuja :)

  VastaaPoista
 15. Oi että, eksyin tänne blogiin ensimmäistä kertaa ja voi miten sydäntä lämmitti tämä postaus. Minulla oli tätä sarjaa tuo pieni kori, kamera ja teepannu. Nuket olivat niin pikkuisia että ne ovat varmasti hävinneet, mutta nuo "kodit" ovat jossain vielä tallessa. :)

  VastaaPoista
 16. Rupesin tutkimaan paljonko minulta puuttuu Teeny Weeny-sarjaa ja löysin tänne. On pakko kommentoida kun pohdit onko keinuhevosta saanut Suomesta, niin onpa hyvinkin, sillä minulla on se tuolla varastossa. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.