perjantai 2. toukokuuta 2014

Muumipostia 1992 ja 1994

Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta kuvataiteilija ja kirjailija Tove Janssonin syntymästä. Sen kyllä huomaa, niin paljon Muumi-aiheisia tuotteita on kaupan ja ihmiset vyöryvät Helsingin Ateneumiin tutustumaan Janssonin muuhunkin tuotantoon.

Muumit olivat kova juttu jo 1990-luvulla, kiitos vuosikymmenen alussa alkaneen animaatiosarjan.

Lokakuussa 1992 postinjakajalla oli kantamista, sillä sain postitse Muumi-aiheisen postikortin sekä kirjeen. Molemmat on päivätty 9. lokakuuta 1992, ajoittaminen on siis perin helppoa. Jostain (hyvästä!) syystä nämä ovat olleet säilössä ja löysin ne pari viikkoa sitten parinkymmenen vuoden ikiunen jälkeen.Tässä siis tuo kortti. Sen takapuolella on teksti "Postimerkin päivä, Frimarkets Dag 9.10.1992". Kuva on Tove Janssonin ensimmäisestä Muumi-kirjasta Muumit ja suuri tuhotulva vuodelta 1945. Kortin itseasiassa "lähetti" minulle 1-vuotias serkkuni. Jotenkin luulen, että serkkuni äidillä oli sormensa pelissä!
9. lokakuuta 1992 vietettiin Postimerkin päivää, jonka järjesti Suomen Filatelistiliitto ry. Niin Salossa (kuten yllä) kuten varmasti muuallakin Suomessa tuona päivänä lähetetty posti sai kylkeensä monta astetta tavallista hienomman postileiman, jossa komeili itse Pikku Myy. Upea leima! Eri kaupungeilla on kuitenkin ollut erilaisia leimoja. Esimerkiksi Helsingin leimassa oli piisamirotta (tai joku muu hahmo, jota en tunnistanut),  Tampereen leimassa taas Muumipeikko. Pikku Myy sensijaan löytyi Salon lisäksi ainakin Jyväskylästä.

Postimerkin päivää juhlitaan edelleen lokakuussa (ilmeisesti ei kuitenkaan aina 9.10.), ja perinteisiin kuuluu, että tuolloin lähetetty kirjeposti leimataan kunkin paikkakunnan omalla, vuosittain vaihtuvalla leimalla. Nykyään, vuodesta 2009 alkaen, tässä yhteydessä eri paikkakunnilla julkaistaan tuolloin pieni erä omakuvapostimerkkejä, joissa on paikkakunnan nähtävyyksiä. Muutaman sellaisella merkillä varustetun postikortin olen itsekin saanut.

Samana päivänä Postiin tulivat myyntiin myös uudet Muumi-postimerkit.Muumi-postikirje, lokakuu 1992.

Muumi-postikirje, lokakuu 1992.


Ah, olisipa historian tutkiminen aina näin helppoa! Jostain vain löytyisi päivämäärä tapahtumalle jos toisellekin...

Kummitätini lähetti minulle hienon postikirjeen, jossa teemana oli - ylläri pylläri - Muumit. Mukana tuli arkillinen näitä uusi postimerkkejä. Selvästikin otin neuvosta vaarin ja säästin merkit omaksi ilokseni seuraavat 21,5 vuotta.

Tuohon postikirjeeseen pitää vielä sanoa seuraava asia: tuon kirjeen kyljessähän on tuo hieno Tove Janssonin maalaama kuva Muumipeikosta ja Tuutikista. Nyt Janssonin 100-vuotissyntymäpäivän kunniaksi tuokin kuva on löytänyt itsensä erilaisiin Muumi-tuotteisiin, ainakin muistikirjoihin ja postikortteihin. Olen ollut aivan ihastunut maalaukseen ja ajatellut, että missä sitäkin on piiloteltu, kun en ole koskaan aiemmin nähnyt koko kuvaa. Tässä lienee kuitenkin elävä todiste siitä, että aivan varmasti olen nähnyt kuvan ennenkin. Siitä ei vain ole jäänyt mitään muistihavaintoa.

Postimerkin hinta oli tuolloin 2 markkaa ja 10 penniä.

Muumi-postimerkit 1992.
Nordia viittaa postimerkkinäyttelyyn.


Muumi-postimerkit 1992.

Näiden lisäksi tuolloin julkaistiin myös perinteinen ensipäiväkuori, kuten postimerkkien kohdalla on tapana. Ensipäiväkuoret (eli FDC) suunnitellaan aina kutakin postimerkkisarjaa varten ja niihin painetaan postileima, joka on suunniteltu juuri kullekin postimerkille. Lähinnä niitä kaiketi hankkivat keräilijät, mutta ovat ne silti useimmissa tapauksissa kauniita muidenkin silmissä.


Nämä vuoden 1992 muumimerkit eivät olleet ainoita 90-luvun postimerkkejä, joissa Muumit poseerasivat. Hallussani on vain vajaa vihko vuodelta 1994, mutta muumimerkkejä julkaistiin myös vuosina 1998 ja 2000. Noista voitte katsella kuvia Pientä mutta suurta -blogista.

Muumi-postimerkit 1994.

Muumi-postimerkit 1994.
Ilmestymispäivänä 27.1.1994.

Omasta mielestäni nämä vanhat muumimerkit ovat monin verroin hienompia kuin kaikki 2000-luvun merkit, mutta liekö kyse sitten vain nostalgiasta. Silmissäni ne ovat silti Tove Janssonin piirtämän näköisiä toisin kuin 2000-luvun sisarensa.

Onko kellään muulla muistikuvaa näistä, vai löytyykö joukostamme kenties filatelisteja?

1 kommentti:

  1. Eikä mitä ihania aarteita sulla onkaan! Itse olen alkanut vasta vähän reilu vuosi sitten keräilemään postimerkkejä ja nuo Muumi-merkit on kyllä niin sairaan hienoja, pidä niistä hyvää huolta! :) Ja Myy-leima ja ensipäivänkuoret, olet onnenpekka! Oon etsiskellyt noita Muumi-merkkejä mm. Huuto.netissä ja niitä kyllä myydään about 10€ per liuska -hintaan, mutta en ole vielä raaskinut ostaa..

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.