perjantai 2. elokuuta 2013

Nuortensarja-aww

Muoks. 17.3.2014:
Kirjoitin tämän blogauksen pienessä huumassa, kun satuin löytämään Kultaisen Salaman ja Tarkkiksen kokonaisuudessaan Youtubesta. Enää niitä ei kuitenkaan siellä ole. Ylen Elävästä arkistosta löytyy joitain pätkiä.
---

Kuka muistaa Kultaisen salaman? Luultavasti aika moni, ja olen maininnutkin sen tässä blogissa ainakin pari kertaa ennenkin.
Kuka muistaa Tarkkiksen? Toivottavasti moni myös.

Molemmat ovat Yleisradion lasten- ja nuortensarjoja, ja omassa mielessäni tietysti aivan klassikkokamaa. Hieman eriaikaisia ne kyllä ovat, sillä Tarkkis on 80-luvun sarja, Kultainen salama taas ehtaa ysäriä. Sarjat ovat toki aikanaan tulleet televisiosta, ehkä olen Salamaa katsonutkin silloin, mutta ennen muuta nuo sarjat ovat olleet minulle tuttuja vhs-nauhoilta. Kotikaupunkini kirjastosta löytyivät molemmat sarjat videoilta, sillä Yleisradio oli julkaissut ne näin yksityishenkilöiden saataville. Ne taisivat olla meillä lainassa ihan valtavan usein, sillä mitä nyt olen vähän katsonut noita jaksoja youtubesta, niin muistan kyllä tapahtumat ja toisinaan osan repliikeistäkin.

Tarkkiksen löysin edelleen kirjaston varastosta,
mutta Kultaista salamaa en :(

Tarkkis-sarja kertoi nimensä mukaan tarkkailuluokasta, ja sarja käsitti 8 jaksoa. Sen itsenäinen jatko-osa Kaatis valmistui myöhemmin, kerran olen senkin katsonut läpi, muttei siitä kovin merkittävää osaa elämääni tullut. Tarkkis valmistui vuonna 1986, ja sen ohjasi ja käsikirjoitti Pekka Lepikkö. Sarja alkaa siitä, kun tarkkailuluokan pojat Tommi, Ville ja Janne saavat uuden nuoren opettajan, Reetan, jota saa kutsua etunimellään. Hän yrittää ymmärtää poikia ja on toisinaan kiistatilanteissa näiden puolella koulun jyrkiltä vaikuttavia rehtoria ja opettaja Pöllästä vastaan. Sympaattisiin henkilöihin kuuluu myös talkkari Antero, joka muun muassa auttaa poikia maalaamaan omat pulpettinsa. Tarkkikselle saadaan myös uusi oppilas, ujo Anu-tyttö, joka ei puhu sanaakaan. Hurjin hahmo oli tietysti punkkarihenkinen Tommi, joka kiusaa pienempiään, on väkivaltainen ja vaikka mitä, mutta toisinaan myös vähän herkempi tyyppi, nähdäänhän Tommilta itkunkyyneleitäkin ja toisaalta hän tanssahtelee diskolattialla Jannen kanssa.

Erityismaininta vielä Tarkkiksen alkutunnarissa soivalle kappaleelle, jonka esittää Popeda! En koskaan ennen edes tiennyt, että sen esittää nimenomaan Popeda, mutta eilen katsoessani pari jaksoa youtubesta kuuntelin tietysti tarkkaan laulua ja se kuulosti aivan Pate Mustajärveltä. Wikipedia vahvisti minun kuulleen oikein.

Taru Mäkisen 10-osaiseen Kultainen salama -kirjasarjaan perustuva 6-osainen samanniminen tv-sarja ensiesitettiin televisiossa talvella 1994. Se on uusittu kerran, kesällä 1997. Moni meistä on siis voinut tutustua siihen! Sarjassa viiden noin 10-12-vuotiaan ystävyksen ryhmä perustaa salaseuran, jonka nimeksi valitaan Kultainen salama. Nuoret ovat luontoharrastaja Visa, tietokonenörtti Hakkeri, urheilijanuorukainen Reko, Rekon pikkusisko Terhi sekä Terhin paras ystävä Elisa. Ainakin kirjoissa viritellään jonkinmoisia helliä tunteita niin Visan ja Terhin kuin myös Elisan ja Rekon välille. Mukana, ja usein keskeisessä roolissa, on myös Elisan kultainennoutaja Bella. Sarjan jaksoissa he ovat mukana selvittämässä kolmea rikostapausta, eivät nyt ihan murhia, mutta kuitenkin pankkiryöstöä, kidnappausta ja yliajoa. 

Niin Tarkkiksen kuin Kultaisenkin salaman lapsinäyttelijöistä aniharva on lapsitähteytensä jälkeen tullut tunnetuksi näyttelijänä. Oikeastaan vain Tarkkis-sarjan Villeä esittävä Jarno Jokinen on näytellyt jälkeenpäin, hänet muistetaan parhaiten Kyllä isä osaa -perheen poikana Jussina. Sarjan luojana tosin olikin Pekka Lepikkö, eli sama mies kuin Tarkkiksenkin takana. Erityisesti Kultaisessa salamassa aikuishahmoissa vilahtaa sen sijaan todella suuri joukko tunnettuja näyttelijöitä, kuten Janne Virtanen, Eija Ahvo, Aarno Sulkanen, Juha Muje, Seela Sella, Eeva Litmanen, Kari Sorvali, Kari-Pekka Toivonen, Jouko Keskinen...

Jotain Kultaisen salaman merkityksestä minulle kertoo ehkä tämä: Vuosi pari sitten katselin vaatekaupassa mekkoja. Siinä oli yksi ihan kauniskin juhlamekko ja ajattelin että hitto, tämähän on ihan kuin se mekko, jota Kultaisen salaman Elisa on katsomassa vaatekaupassa siinä pankkiryöstöjaksossa! Oli jotenkin jäänyt mieleen :)

3 kommenttia:

  1. Oli pakko tulla kiittämään! Olen viimeisen parin tunnin aikana mm. kuunnellut "kaislikossa suhisee"- äänikirjaa, popittanut Alexiaa, 2 brothers on the 4th flooria ja hiukan hausmyllyä. Luin blogiasi ainakin puoleen väliin ja pakko sanoa, ettei mulla ole ollut näin hauskaa pitkään aikaan. Onnenkyyneleitä on vuodatettu litra tolkulla ja ehkä hieman niitä surunkyyneleitäkin. Haluttaisi niin kovasti laittaa spaissareiden paita päälle ja imeä vesimelonin makuista timanttisormus tikkaria. Mutta koska näitä ei enää valitettavasti ole olemassa, niin onneksi tämä blogi on olemassa. Älä ihmeessä lopeta kirjoittamista, olet luonut jotain korvaamatonta <3

    VastaaPoista
  2. Voi Akka mikä kommentti, liikutuin tästä tosi paljon. KIITOS !!

    Ei ole mitään aikeita lopettaa tätä hommaa :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.