maanantai 7. tammikuuta 2019

Koulutunnelmia

Valokuvat ja videot eri muodoissaan vievät vastustamattomasti aikamatkalla - niin tälläkin kertaa! Viime aikoina olen katsonut sillä silmällä useampaakin tv-ohjelmaa, niistä tulossa tunnelmia myöhemmin. Nyt kuitenkin palasia Helsingin kaupunginmuseosta.

Helsingin kaupunginmuseo on siitä erityisen ihana, että se on julkaissut tuhansia kuvia arkistostaan verkkoon vapaasti käytettäväksi. Menneet vuosikymmenet tulevat iholle valokuvissa, jotka kuvaavat arkea ja maisemia, ihania yksityiskohtia. 1990-luku ei ole kuvissa kovinkaan hyvin edustettuna, mutta onhan ysäriltäkin sentään jotain. Olenkin tässä maustanut ysäriä kuvilla 1980-luvulta.

Tällä kertaa etsin kuvia kouluista. Valitettavasti on vähän niin, että vaikka kuinka olisi säästänyt vanhoja lehtiä, mainoksia, leluja ja levyjä, 1980-1990-lukujen kouluun ei noin vain kävellä enää sisälle. Harvalla on koskana ollutkaan kouluista ja luokkahuoneista sisältä valokuvia, joten ehkä nämä seuraavat otokset tarjoavat ainakin pienen matkan menneeseen.
Tavat tehdä p- tai s-kirjain ovat kaunokirjoituksessa ja tekstauksessa muuttuneet, mutta ennen ainakin kirjoitettiin kaunoa!Tämä alla oleva kuva lienee oma suosikkini: Luokka on jotenkin niin ihanan täynnä!

Ensimmäisen luokan seiniltä löytyy niin aakkoset kuin kellokin. Suomen lippu liehuu opettajanpöydällä ja liitutaulun edustalla nököttää rakas piirtoheitin.


Tässä esitellään lisää värikästä luokkaa. Oppilaiden taideteoksien esittelyssä ei ole ainakaan pihtailtu! Lähinnä jäin vain kaipaamaan jonkinlaista karttaa - mutta kenties ne olivat isoilla rullilla, ja ne niitä sitten ripustettiin esille vain ympäristötiedon tunneilla."Os-ta-kaa mak-ka-raa, mar-kal-la ja kah-del-la jo pal-jon saa!"
Huomatkaa myös seinillä olevat oppilaiden tekemät työt. Sieltä löytyy muun muassa Sinkkuelämää, ally McBeal, Jyrki ja Baywatch.

1990-luvun mittaan atk-tunnit ja muut tietokonehetket tulivat osaksi peruskoulua. Varsin usein tosin saattoi olla niin, että koneita ei ollut yhtä paljon kuin luokan oppilaita, tai koneissa ylipäätään oli kaikenlaista ongelmaa: ne kaatuilivat ja olivat auttamattoman hitaita.

Tekstinkäsittelyä kuitenkin opeteltiin, ja välissä saattoi päästä kurkkaamaan Internettiin tai pelaamaan vaikka miinaharavaa.


Kaikki nämä kuvat ovat siis Helsingin kaupunginmuseon. Jos innostuit, niin käy ihmeessä katselemassa ja etsimässä kuvia osoitteessa: helsinkikuvia.fi :)

Loppuu vielä yksi Finnasta löydetty kuva Nurmijärveltä.

Täällä on presidenttien kuvatkin seinällä. Tuolloin tietysti vielä vain Kekkoseen saakka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.