perjantai 8. kesäkuuta 2018

Ysärin alun parhaat kesän pihalelut

En varmaan ole ainoa, jonka mielissä lapsuuden kesät ovat aina aurinkoisia ja lämpimiä. Päivät täyttyivät uimisesta kunnan uimarannalla, pyöräilystä pölyävillä hiekkateillä, synttärijuhlista ja kaikenlaisista pihaleikeistä.

Paljon leikimme kavereitteni kanssa erilaisia roolileikkejä, muttei se siitä johtunut, etteikö tavaraakin olisi ollut. Vaikka ysärin alussa Suomea koetteli lama, oli tavaratulva silti valtava - ainakin minun tuttavapiirissäni. Eikä asia ole tainnut siitä muuttua 25 vuodessa!

Tässä postauksessa on esillä erilaisia piha- ja ulkoleikkeihin tarkoitettuja leluja ja pelejä 1990-luvun alusta. Kuvat ovat Riemuset-lelukuvastoista kesiltä 1992 ja 1993. Suomi oli tuolloin laman alhossa, työttömyys koputteli vuoden vaihteessa 1993-1994 ennätyslukemia, noin 20 %. Muodissa näkyi yhä kasarivaikutteita, mutta paljon tapahtui. MTV3 aloitti omana kanavanaan vuoden 1993 alussa, ja televisioon vyöryi sellaisia klassikoita kuin Puhtaat valkeat lakanat, Hugo, Onnenpyörä ja Gladiaattorit. Ruusun ajan uusintoja katsottiin Maikkarilta miljoonayleisöllä.

Radiossa soi monta tuttua hittiä: Kesällä 1992 kuunneltiin jenkkiläisiä suuria nimiä: Nirvanaa ja Madonnaa. Kesän ykkösuutinen olivat leijonahavainnot Ruokolahdella. Tai no "leijonahavainnot", eihän mitään leijonaa siellä todistetusti ollut. Vuotta myöhemmin, keväällä ja kesällä 1993 korvamadoiksi muodostuivat 2Unlimitedin Tribal Dance ja Culture Beatin Mr. Vain. Eurodance siis rynni listoille ja c-kaseteille voimalla, kotimaista jättimenestyjää sillä saralla tosin vielä odoteltiin. UB40:n I can't help falling in love with you oli vähän rauhallisempi hitti.

Siellä me sitten leikimme. Oli ehkä lama ja eurodance jytkyi, mutta vähänpä alle 10-vuotiaana siitä tiesi. Parasta oli vain leikkiä, juoda vihreää mehukattia ja saada silloin tällöin jäätelöpuikko.

Ensin vuoden 1992 kesälelut! (klikkaamalla saat kuvan isommaksi)

Ulkolelut olivat tosi värikkäitä, osin 1990-luvun muotiväreissä tietysti.

Itse löydän näiden joukosta monta sellaista ulkotoimien lelua ja tarviketta, jotka olin jo aivan unohtanut. Nuken istuin polkupyörään, pehmotennismailat ja -pallo, tarramailat ja -pallo... Pelasimme vaihtelevalla porukalla krokettia usein pihallamme, joka tosin metsäisenä maastona mahdollisti lähinnä aika vaikeita ratoja. Usein kävi niin, ettemme jaksaneet pelata peliä loppuun, sillä jotkut portit olivat niin hankalissa paikoissa juurien ja kantojen luona, ettei niistä oikeasti (näillä taidoilla) koskaan päässyt läpi.


Vuoden 1993 kuvastossa on osittain samoja leluja, mutta moni samanlainenkin lelu on nyt eri värisenä. Tosin mukana myös uutta: esimerkiksi rullaluistimet!(Näiden lapsukaisten ilmeistä voi olla aika montaa mieltä. Nykyään lapset eivät varmasti olisi mainoksissa näin aitoja!)
Mitä sinä puuhailit mieluiten kesälomilla?


PS. Lisää ajan kesätunnelmisa tässä postauksessa, jossa tutustutaan vuoden 1993 muotiin sekä tässä toisessa kirjoitetuksessa, jossa ylipäätään haistellaan kesän 1993 tuulia.

2 kommenttia:

 1. Hahah, tein myös monta tuttua bongausta noista jakamistasi katalogeista. Tarratennismailat ja -ja räpylät olivat jatkuvassa käytössä. Tosin koiramme varasti pallon joka toinen syöttö. Vielä suositumpaa oli Goosheilla (vai Koosh? Ne pallon muotoiset kuminauhaörkit) pelaaminen naapurilasten kanssa. En muista enää sääntöjä, joilla pelasimme, mutta niihin sisältyi paljon juoksemista. Ilmankos pysyimme riukuina. Kyllä leikimme myös perinteistä kymmentä tikkua laudalla. Kesät olivat pitkiä, turvallisia, aurinkoisia ja ikuisia. Lama-aika oli vahvasti tapetilla, mutta kesällä imuroimme vain urheilupuikkoja 24/7, pistimme styrox-kypärät päähän ja poljimme rannalle uimaan pumpattavan hain kanssa. Paluumatkalla menimme kauppaan ostamaan vaihteeksi Asterix-jäätelöä ja sijoittamaan viimeiset viikkorahat punaiseen automaattiin, josta saimme uudet trollit kokoelmiimme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin oli pari Kooshia, mutten koskaan oikein tajunnut, mitä tai miten niiden kanssa voisi leikkiä :D
   Ihania muistoja sulla! Kiitos kun jaat niitä :) Tässä ihan nostalgisoituu itsekin *_*

   Poista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.