tiistai 20. maaliskuuta 2018

Kaikkien aikojen myydyin Barbie ja pari kohua (Barbie #3)


Yllä: Poiminta Elloksen kuvastosta vuodelta 1993. Mukana ylhäällä Barbien hevonen Champion (249 markkaa), koira Ricki (149 markkaa). Keskellä kolme vuoden suosittua barbia: Vasemmalla Hollywood Hair Barbie (189 markkaa), keskellä Crystal Barbie (229 markkaa) ja oikealla Ibiza Barbie (39,90 markkaa). 


Vuosina 1992-1993 Barbiet olivat täällä Suomessa joka jouluisia toivelahjoja. Lukuisat omat "suosikkibarbini" ovat juuri näiltä vuosilta. Siihen varmasti vaikutti se, että pääsin selailemaan näiden vuosien Barbie-kuvastoja, ja lukuisat kuvat syöpyivät mieleeni lähtemättömästi. Lisäksi 1990-luvun alussa nyt vain myytiin ihan hemmetin hienoja nukkeja!

Barbie oli paitsi suosittu lelu, myös myyntimagneetti - ja toisinaan erilaisten kohujen aihe. Vuodelta 1992 on kaksi merkittävää Barbie-hetkeä. Tässä toinen:

Markkinoille tuli Totally Hair Barbie. Siitä tuli kaikkien aikojen myydyin Barbie-nukke. Tällä nukella oli nilkkoihin asti yltävät hiukset (kreppikiharoilla toki), tunika-minimekko, jossa oli räikeillä väreillä abstrakteja kuvioita sekä mukana pakkauksessa vielä erilaisia hiusjuttuja: koristeita, kampa sekä geeliä. Totally Hair Barbiella oli pinkit kolmionmalliset korvikset sekä lennokas otsatukka. Tv-mainoksissa nukke heilautti hiuksiaan näyttävästi.

Totally Hair Barbien tuoteperheeseen kuuluivat Suomessa myös ruskeahiuksinen Whitney sekä Ken, jolla pitkästä aikaa ei ollut vain muoviseen päähän maalattua tukkaa vaan tuuhea tummanruskea pehko. Sitä saattoi myös muotoilla Kenin mukana tulevalla makeantuoksuisella hiusgeelillä.
Entä se toinen vuoden 1992 Barbie-juttu?

Kyseessä on Teen Talk Barbie, jota tietääkseni ei myyty Suomessa. Maailmalla kyseessä oli kuitenkin merkityksellinen juttu. Kyseessä oli värikäsasuinen Barbie-nukke, joka puhui! Jenkeissä nukesta syntyi, tottakai, kohu sen lausumien juttujen takia. Tai oikeastaan ihan vain yhden lauseen takia. Nukke nimittäin sanoi Match class is tough. Eli "matikka on vaikeaa". Tätä pidettiin huonona juttuna, koska sen katsottiin vahvistavan stereotypiaa siitä, ettei matematiikka tai vastaavat kouluaineet oikein sopineet tytöille. Kohussa kenties unohtui se, että Barbien sanastoon kuului iso joukko muitakin juttuja.

Vaikka Teen Talk Barbieta ei myyty Suomessa, uutisoitiin kohusta meilläkin. Helsingin sanomissa julkaistiin 5. lokakuuta 1992 juttu otsikolla "Barbie puhuu roskaa". Uutisessa kirjoitettiin:

Amerikan yliopistonaisten yhdistys on noussut ryhdikkäästi vastustamaan Barbie -nuken tuoreinta rynnäkköä maailman pikkutyttöjen huoneisiin. Syynä on se potaska, mitä uudet puhuvat Barbiet suoltavat. Yliopistonaiset vaativat nukkien valmistajaa vetämään kaikki "teinipuhe-Barbiet" heti pois markkinoilta, koska näiden jutut vain vahvistavat seksistisiä asenteita.
Yksi repliikeistä on: "Matikka on rankkaa!" Yliopistonaisten puheenjohtaja Sharon Schuster: Vahvistamalla aikansa eläneitä stereotyyppisiä näkemyksiä, joiden mukaan matematiikka on tytöille vaikeaa, Barbie heikentää tyttöjen uskoa siihen, että he pystyisivät oppimaan laskentoa. Miksei Barbie voi sanoa, että 'olen hyvä matikassa'?" Barbieita valmistavan yhtiön edustaja Donna Gibbs sanoi, ettei tällaisen mielikuvan luominen ole ollut missään tapauksessa tarkoituksellista. Hänen mukaansa nuket sanovat paljon myönteisiäkin asioita, kuten: "Minusta koulussa on kivaa, eikö sinustakin?" ja "Minusta tulee kasvissyöjä".
Gibbs lupaa, että jatkossa yliopistonaisten esittämät näkökannat otetaan huomioon.
Jokainen puhuva Barbie osaa neljä lausetta, jotka on summittain poimittu kaikkiaan 270:stä, jotta jokainen nukke olisi täysin yksilöllinen.


Poimintoja vuoden 1993 Barbie-kuvastosta. Vasemmalta alkaen Hollywood Hair Barbie, Earring Miagic Barbie, Glitter Beach Barbie.


Kiinnostava juttu liittyy myös yllä keskellä oleviin Earring Magic -nukkeihin. Ja nimenomaan Keniin tällä kertaa.

Violettiasuinen Ken oli monella tavalla poikkeuksellinen tyyppi. Sen hiukset olivat vaaleammat kuin monilla aiemmilla Keneillä. Ja mikä ihmeellisintä, Kenillä oli vasemmassa korvassaan korvakoru! Olihan koko sarjan nimi Earring Magic. Nahkaisen violetin liivin alla oli läpikuultava violetti t-paita. Taustalla oli Mattellin yritys tehdä Kenistä vähän coolimpi kuin mitä tämä tyyppi oli aiemmin ollut. Monien mielestä Mattel meni tässä pahasti metsään, sillä useat näkivät Kenin stereotyyppisenä homomiehenä. Asiaa ei auttanut Kenin kaulassa roikkuva hopeinen rengas, joka viittasi joidenkin mielestä seksileluihin.

Kohulla ja nukella oli pari seurausta: muun muassa nuoret homomiehet rynnivät kauppoihin hankkimaan itselleen tämän Kenin - ja koska julkinen pöyristys oli kuitenkin vallitseva tunne, nukke vedettiin pian pois kaupoista. Earring Magic Kenistä ehti kuitenkin tulla kaikkien aikojen suosituin Ken myynnissä mitattuna. Ja tätä kautta kyseessä on myös nykyisin todellinen keräilyharvinaisuus, sillä nukkea ei tuotettu kovinkaan pitkään, mutta kulttiarvo sillä on sitäkin suurempi. Jos sinun ysärileikkeihisi päätyi tämä Ken, niin olet leikkinyt todellisella aarteella.

Nämäkin esimerkit "homo-Kenistä" ja "typerästä matematiikkaa osaamattomasta Barbiesta" osoittavat pitkälti sen, ettei lelujen kohdalla ole kyse vain leluista. Vain esineistä, joiden kanssa lapset leikkivät leikkejään. Leluihin voi liittyä myös monenlaisia skandaaleja ja nukkejen on oltava ensisijaisesti aikuisten mieleen, sillä muutoin niitä ei edes valmisteta tai myydä.

****

PS. Muistakaa osallistua Barbie-kilpailuun! Voit voittaa lipun Kansallismuseon tulevaan Barbie The Icon -näyttelyyn. Osallistu näin: kerro oma Barbie-muistosi johonkin Nuoruusdisko-blogin kevättalven 2018 Barbie-postaukseen. Osallistumisaikaa on 29.3. saakka.5 kommenttia:

 1. Homo-Ken, en kestä :D Kaikenlaisia skandaaleja sitä onkin ollut!
  Tuli mieleen tuosta kuvan Barbie-talosta, että olisin aina halunnut saada sellaisen. En kuitenkaan koskaan saanut, mutta äiti rakensi minulle pahvilaatikosta talon Barbie-leikkejä varten. Siitä tuli mielestäni vähintäänkin yhtä hieno, jollei hienompi kuin "oikea" Barbie-talo!

  VastaaPoista
 2. Tuollainen Totally Hair Barbie mainos minulla on yhdellä vanhalla vhs-kasetilla nauhalla. Hollywood Hair Barbiesta omistan Barbien ja Skipperin ja Kenin paidan. Ovat hienoja. Ja löytyihän tuolta yhdestä kuvasata tuo sinisissä bikineissä oleva Skipper, se onkin meidän ensimmäinen Skipper, vitsi nuo bikinit on ihnat. Haluan samanlaiset. Erällä kaverilla lapsena oli tuo koottava Barbietalo ja arvaa vain olinko kade. Sen alapuolella oleva sininen mekko meillä on kanssa tallessa ja tuo ns.homoKen meilläkin on joskus ollut, sillä nuo housut ja takki on edelleen tallessa. Kyllä nuo violetit housut on aika kovat.

  Barbiemuistoja on vaikka muille jakaa. Yksi vanhimpia on siskon ja hänn kaverinsa kanssa kun leikimme Barbeilla bändiä nimeltä Rock Stars ja ne lauloivat Smurffeja. Minun Midgeni oli taustalaulaja, tanssija ja muutaman soolokappaleenkin lauloi. Hänen poikaystävänsä Fred oli bändin hovikuvaaja. Muista leikeistä on jäänyt mieleen kun vuorasin makuuhuoneeni valkoisilla lakanoilla, niin että sain siitä tehtyä lunta ja Barbit sitten laskettelivat niillä. Ulkona Barbeilla on tullut leikittyä telttailua, uima-allas bileitä (vähän uudempi allas kylläkin ollut, mitä tuo journalissa oleva), kesäleiriä, koulua ja tietty klassikkoa eli Napakymppiä. Barbiella on myös muutama "elokuva" tullut tehtyä nauhalle. Kauuhuelokuva, Batman elokuva, Pimp My Ride Jakso ja 10 pientä mustalaispoikaa parodia. Sen lisäksi tietenkin Idolsia on Barbit kilpaillut, esiintynyt konserteissa ja aikoinaan kun meillä oli akvaaario niin Pientä Merenneitoa tuli leikittyä. Nykyisin joka vuosi koristelen Barbitaloni joulun ja kesän viettoon, ali aina kotona käydessä Barbeilla tulee hetki leikittyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania muistoja :) Ja sulla on ollut tosi petävän kuuloisi Barbie-leikkejä, hirveästi nähty vaivaa, kuten nyt tuo elokuvien teko. Huh huh :)
   Mutta siis wau, jouluksi koristeltu Barbietalo! Kuulostaa korvissani ihan maagiselta. Onko siitä kuvia?

   Poista
 3. Totally hair Barbie löytyy minultakin! Muistan erityisesti toivoneeni "pitkähiusbarbia", vaikka en muuten tuolloin hirveästi Barbeilla leikkinytkään. Ja minulla oli myös Ultra hair Ken, jonka hiuksia leikkasimme yksissä tuumin äitini kanssa, kun hiukset olivat aivan liian pitkät. Sen hiusgeelin tuoksun muistan vieläkin!

  Aika mielenkiintoisia Barbie-kohuja! Lapset ovat varmaan olleet täysin tietämättömiä kyseisistä kohuista.

  VastaaPoista
 4. Olen itse syntynyt vasta 1990-luvun puolivälissä, mutta onnekseni ehdin kuitenkin kokemaan vielä Barbieiden maailman. Muistan, että meillä oli siskoni kanssa muutama Barbie nukke sekä yksi Ken. Nuket olivat meille rakkaita sekä siitäkin syystä erityisiä, ettei monella meidän ystävällämme niitä ollut. Barbieiden merkityksestä kertoo myös se, että ne ovat vanhemmillamme kellarissa yhä tallessa, vaikka monet muut lelut on laitettu jo kauan sitten eteenpäin kierrätykseen. Barbie-kohut olivat minulle täysin uusi aihe, koska kuten sanottu, olin niiden tapahtuessa vielä pieni lapsi, mutta en ole niistä näin myöhemminkään ennen kuullut. Barbieiden historia kuulostaa kuitenkin hyvin mielenkiintoiselta sekä perehtymisen arvoiselta.

  -Aurora Millasnoore

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.