sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Matka Barbien historiaan (Barbie #1)

Olen tehnyt teille pienen postaussarjan, jonka aiheena ovat Barbie-nuket. Minulla on omassa "kokoelmassani" paljon Barbie-kuvastoja ja -lehtiä sekä yleisempiä lelukuvastoja, joiden sivuilta poimin teille parhaat palat. Kronologisesti edeten aloitan 1980-luvun puolelta, ja kohti vuosituhannen vaihdetta mennään!





Kuva yllä: Nukenvaatteita Stockmannin tavaratalon leluosastolla 1970.  Rista Eeva, Helsingin kaupunginmuseo, CC by 4.0.

Barbie-nukke on alunperin 1950-luvun tuote, ja kiinnostavaa on, että jokaisen vuoden ja vuosikymmenen nukke heijastaa omaa aikaansa. Nukkejen kautta pääsee helposti selville kunkin ajan kauneusihanteista, mutta voi Barbien historiasta lukea syvällisempiäkin merkityksiä. Millaisia ammatteja Barbie harjoittaa? Se kertoo osaltaan siitä, millaisia ammatteja kulloinkin naisille on pidetty sopivina ja hyvinä. Toisaalta Barbie elää etuoikeutettua elämää - se on vaaleaihoinen ja -hiuksinen, sinisilmäinen ja hyväkroppainen. Barbie sädehtii valokeilassa upeissa vaatteissa. Barbie antaa mahdollisuuksia haaveiluun.





Kuvat yllä: Barbie-nukkeja Stockmannin tavaratalon leluosastolla 1970.  Rista Eeva, Helsingin kaupunginmuseo, CC by 4.0.


Barbie syntyy

Barbie syntyi vuonna 1959. Barbien äiti oli Ruth Handler, joka halusi luoda tytöille uudenlaisen nuken. Vanhat, perinteiset leikittävät nuket olivat etupäässä vauvaleluja, joiden kanssa tyttö saattoi lähinnä leikkiä äitiä tai hoitajaa. Handler halusi kuitenkin mahdollistaa tytöille toisenlaisia nukkeleikkejä, ja erityisesti häntä taisi kiinnostaa mahdollisuus pukea nukkea erilaisiin vaatteisiin. Tosin: oli tätä ennenkin myös monenlaisia muotinukkeja. Esimerkiksi monenlaiset posliininuket puettiin yleensä erittäin hienostuneesti.

Ei liene sattumaa, että Ruth Handlerin lapsien nimet olivat Barbara ja Ken - nukeista tulivat Barbie ja Ken. Uuden idean myyminen Mattellille ja ostajille ei kuitenkin kulkenut voitosta voitoon alusta saakka. Eniten huolta ja hämmennystä herätti se, että Barbie oli muodokas aikuinen nainen. Tämä tietysti herätti paheksuntaa, mihin lapset tällaista tiimalasivyötäröistä, isorintaista nukkea voisivat tarvita? Sanoisin, että kyseessä oli jälleen kerran aikuisten osoittama moraalinen närkästys jostain, mikä lapselle näyttäytyy aivan toisin. Kun Barbie esiteltiin ensi kertaa 1959 Toy Fair -tapahtumassa, tuli siitä floppi pitkälti siksi, että ostajat olivat miehiä. Ruth Handler kuitenkin tiesi, että lapset näkisivät nuken toisin kuin aikuiset miehet.

Ihan sattumaa erilaisten seksuaalisten mielikuvien yhdistäminen Barbieenkaan ei kuitenkaan ollut. Usein toistetun kertomuksen mukaan Handlerin Barbien innoittajana oli nimittäin heidän Euroopan-matkallaan näkemänsä Lili-nukke. Lili oli nimenomaan "viekoitteleva" ja sitäkin oli saatavissa useissa eri asuissa. Kiinnostavaa on, että Lili ja ensimmäiset Barbiet ovat silminnähden samannäköisiä, mistä tietysti herää kysymys, miten toisen nuken kopiointi Barbieksi ylipäätään oli mahdollista.


Kuva: Anttilan syksy ja talvi 1989 -postimyyntikuvastossa tytöille tarjottiin yhtä Barbieta. Farkku-Barbien normaalihinta oli 149 markkaa, josta nyt sai kaksikymppiä alennusta. Samalla sivulla myös Sindy-nukke sekä My Little Pony.


Kohti kasari- ja ysäribarbeja

1970-luvun lopulla Barbie muuttui ulkonäöltään ratkaisevasti kohti sitä nukkea, jollainen se meille ysärilapsille muutamia vuosia myöhemmin oli. Vielä 1970-luvun alkupuolella nuken kasvot olivat melko samankaltaiset kuin nuken syntyessä 1950-60-lukujen vaihteessa. Sirot kasvot ja hieman vakava ilme. 1970-luvun lopulla, vuoden 1977 aikoihin, nuken kasvot muuttuivat hieman pyöreämmiksi ja sanoisin "söpömmiksi". Isot, siniset silmät korostuivat.

1970-luku oli Barbielle hieman sekavaa aikaa. Handlerit luopuivat Mattellista, ja monet 1970-luvun barbiet tunnetaan valitettavan huonosta laadustaan. Monien nivelet olivat huonoja, jolloin raajat irtoilivat, ja kustannusten säästämiseksi säästettiin myös esimerkiksi näyttävistä myyntipakkauksista. Ei mikään riemullinen aikakausi Barbielle siis. 1970-luvun lopulla nuken suuntaa alettiin kuitenkin kääntää uuteen nousuun.

1980-luvun uusi suosio

1980-luvulla Barbiesta alkoi tulla uudelleen uraohjus ja kaikkivoipa nainen, joka muun muassa esiintyi muusikkona ja astronauttina. Toisinaan Barbie retkeili, rullaluisteli tai toimi lääkärinä. Vuoden 1985 Yötä päivää -Barbie oli bisnesjohtaja, jonka mukana tuli muun muassa asiakirjasalkku ja taskulaskin. Tällainen 1980-luvun Barbie viestitti olevansa vahva nainen, joka oli paitsi kaunis ja tyylikäs, myös fiksu ja itsenäinen.

80-luvun uutuutta olivat myös afroamerikkalaiset ja latinalaisamerikkalaiset barbit. Vuodesta 1980 alkaen Barbien imago ei siis välttämättä ollut yksinomaan valkoinen. Onhan tärkeää, että kaikki lapset pystyivät löytämään leikkikaluistaan itseään muistuttavia versioita. 1980-luvulla markkinoille tulivat myös Ensimmäinen Barbieni -nuket, joilla oli sileämpi iho, mikä helpotti vaatteiden pukemista.



Kuva: Barbie-kuvastot vuosilta 1984 ja 1989.

Yllä olevat kuvat 1980-luvun Barbeista - ja ennen muuta lelun kuvastoista - kuvaavat nopeaa muutosta Barbie-maailmassa kasarilla. Vielä vuonna 1984 kuvastokin on aika pelkistetty, eikä erilaisia nukkeja ja asuja vielä ole ihan mahdottoman paljoa. Vuonna 1989 ollaan kuitenkin jo selkeämmin uudessa ajassa. Jo pelkästään kuvaston kuvat Barbiesta ja Kenistä ovat näyttävämpiä, kun nukkea ei enää kuvata vain yksiväristä taustaa vasten. Lisäksi kuvasto on kasvanut sivumäärältään. Vietetään toki Barbien 30-vuotisjuhlaakin, mikä saattaa myös selittää kuvaston moninaisuutta.

Kuva: Barbie-mainos Barbie-lehdessä, 1989.

Vuonna 1988 Mattel lanseerasi Happy Holidays -sarjan, jossa ilmestyi joka vuosi yksi uusi, tyylikäs ja näyttävä Barbie. Yllä oleva puna-asuinen Barbie on juuri tämä vuoden 1988 Happy Holidays -nukke, vaikka kyseinen mainos siitä onkn suomalaisesta Barbie-lehdestä vuodelta 1989. Nämä nuket oli suunnattu erityisesti keräilijöille, minkä vuoksi ne olivat hieman kalliimpia kuin niin sanotut tavalliset barbiet. Happy Holidays -nukkeja julkaistiin ainakin vuoteen 1998 saakka.

6 kommenttia:

  1. Barbie on kyllä mielenkiintoinen ilmiö! Se on varmasti herättänyt paljon kritiikkiä ja tosiaan heijastaa hienosti omaa aikaansa. Minusta Barbieen liittyy paljon myös noita positiivisia asioita, joita tässäkin tuli esille. Barbie voi olla mitä vain: lääkäri, urheilija, astronautti, opettaja... Ja silti vaihtaa asua vaikka kymmenen kertaa päivässä! Odotan innolla Kansallismuseon tulevaa Barbie-näyttelyä, se on ehdottomasti nähtävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin odotan tuota Kansallismuseon näyttelyä niiin kovasti! :)

      Poista
  2. Netflixissä sarja The Toys That Made Us, jonka yksi jakso kertoo Barbiesta ja Mattelin sisäisestä menosta nuken syntyhetkestä tähän päivään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Itse asiassa olen katsonut osan tuosta jaksosta. Sarjan muista osia en oo katsonut, kun eivät ole olleet tuttuja leluja. Ootko sinä? Voi kunpa sarja olisi vähän pitempi, koska aihe on todella kiinnostava.

      Poista
    2. Katsoin osan jaksoista, G.I. Joet eivät mun mielestäni olleet Suomeen rantautuneet 80-90-luvuilla. IMDb:n mukaan jatkoa seuraa tänä vuonna, luvassa jaksoja Legoista, Hello Kittystä, Transformerseista ja Star Trekistä.

      Poista
    3. Niin ja sitä en tiennyt, että He-Man oli ensin lelu ja piirretty tuli vain koska leluja haluttiin markkinoida ilman että se on selkeästi pelkkää mainontaa.

      Poista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.