tiistai 12. syyskuuta 2017

Puhdas elämä lapselle -stadikkakonsertit

2000-luvun alussa yläasteellani järjestettiin matkoja Helsinkiin Olympiastadionille katsomaan kovimpien kotimaisten artistien hyväntekeväisyyskeikkaa. Vaikka en itse koskaan osallistunut konsertteihin paikan päällä, niin ei haitannut - tapahtuman näki myös MTV3:lta! Eli vhs-kasetit valmiiksi ja nauhoittamaan.

Kyseessä olivat Lastenklinikoiden kummien järjestämät Puhdas elämä lapselle -konsertit, jotka kokosivat artistit ja tuhannet katsojat yhteen elo-syyskuisin. Tapahtuman maskottina oli keltainen nalle, jolla on toinen tassu kantositeessä. Ensimmäinen Puhdas elämä lapselle -konsetti järjestettiin vuonna 1995, keskellä ysäriä, laman taittuessa kohti nousukautta ja eurodiscon jyrätessä. Konsertin yhteydessä kerättiin lahjoituksia, joilla saattoi tukea Lastenklinikoiden kummien toimintaa. Esimerkiksi vuonna 1998 liput maksoivat katsomopaikasta riippuen 50-100 markkaa. Tämä tosin kertoi lähinnä tapahtuman kasvaneesta suosiosta, sillä vielä ensimmäisenä vuonna 1995 seisomalippu konserttiin maksoi vain 30 markkaa.

Tänäkin päivänä konsertteja järjestetään vuosittain, nimi vain on vuosien saatossa muuttunut muotoon Elämä lapselle.Toisinkin olisi voinut käydä, sillä alunperin konsertteja oli tarkoitus järjestää vain kolme, mutta kun stadion vuonna 1997 oli loppuunmyyty (noin 42 000 katsojaa), halusivat Lastenklinikoiden kummit jatkaa samalla tiellä, kuten Ilta-Sanomat kirjoitti 4.6.1998. Varojen keräystä vauhditettiin myös muilla paikkakunnilla, kuten Tampereella järjestetyissä konserteissa, yhteistyöllä Hartwallin Jaffan kanssa sekä ottamalla Lastenklinikoiden kummit kohteeksi lasten taksvärkkikeräykselle.

Konserteissa oli mukana eräänlaisten tukijoiden rooleissa myös urheilijoita, esim. vuonna 1995 mukana olivat Valentin Kononen, Teemu Selänne, Timo Jutila ja Jari Kurri.


Ja voi niitä esityksiä!

Vuoden 1995 esiintyjiin kuuluivat Aki Sirkesalo, Anna Hanski, Essi Wuorela, Joel Hallikainen, Kaija Koo, Katri Helena, Neon 2, Riki Sorsa, Taikapeili, Tommi Läntinen, Samuli Edelmann ja Sani, Movetron sekä Kirka. Lämppäreinä olivat Juustopäät ja Aikakone kello 18.30 alkaen.
Myös ulkomaisia artisteja alkoi tulla mukaan konseptin kasvaessa. Esimerkiksi vuonna 1997 lavalle nousivat Mr. President, Alexia, Paul Young ulkomaisista artisteista, kotimaisista muun muassa Aikakone, Kaija Koo, Arja Koriseva, Mikko Kuustonen, XL5, Mascara ja Rasmus.

Ilta-Sanomien mukaan artistien mukaan saaminen ei ollut vaikeaa, kuten selviää tästä jutusta:

"Hyväntekeväisyys luo kotimaiselle artistille stadion-tähden puitteet 
Jarmo Hankivaara (IS)

Olympiastadionilla 20. elokuuta järjestettävään Puhdas elämä lapselle -konserttiin ei ollut hankala saada esiintyjiä, vaikka heille ei makseta pennin hyrrää. Esiintyjiä värvännyt Lasse Norres ehti kuulemma hädin tuskin esittää asiaansa, kun vastaus oli jo "kyllä". Lavalla nousevat ilmaiseksi kaikkein kovimmat suomalaisartistit. Lukuisille lähes yhtä koville artisteille piti sanoa "ei kiitos", sillä 23 esiintyjässä on tarpeeksi. Itse asiassa se voi olla liikaakin, sillä kaikki ehtivät esittää vain yhden kappaleen.

Puhdas elämä lapselle -konsertti on Suomen suurin, jos mittapuuna käytetään esiintyjien lukumäärää, tasokkuutta ja tapahtuman näkyvyyttä. Viime vuonna konserttia seurasi paikan päällä 35000 ihmistä, ja tv:n ääressä miljoona. Tänä vuonna päästäneen ainakin samoihin lukuihin. MTV3 nitoo tapahtuman kaksi ja puolituntiseksi paketiksi.

Siinä yksi syy, miksi tapahtuma kiinnostaa artisteja.

- Artistit saavat ilmaista mainosta, joka poikii lisää töitä. Lisäksi stadionilla esiintymien on valtava kokemus, olo on varmasti kuin Tina Turnerilla, arvelee tuottaja Peppi Kajanne MTV3:sta."
(Ilta-sanomat 14.8.1996)
*****

Yksi klassisimpia on luultavasti Samuli Edelmannin ja Sanin duetto Tuhat yötä konsertissa vuonna 1995.  Esitykseen liittyi se jännä juttu, että Samuli joutui taluttamaan Sanin lavalle, sillä Sani oli vain hetkeä ennen loukannut jalkansa astuttuaan lasinsirun päälle. No, tätäpä eivät ihmiset toki tienneet, joten liikkeelle lähti huhu, jonka mukaan Sani on sokea!

Tässä tämä duetto:Samoihin aikoihin Samuli ja Sani olivat aika paljon julkisuudessa, ja huhuja ja arvailuja riitti siitäkin, olisiko heidän välillään romanssi.

Vuonna 1996 Nylon Beat esitti kappaleen Rakastuin mä luuseriin. Juuri tällaisena itse Puhdas elämä lapselle -konsertit muistan! Mukana tanssiliikkeitä ja Naikkareiden taustatanssijapojat.Muistan elävästi aika monenkin artistin esityksistä välähdyksiä, ja mielikuvissani kamera kuvaa täpötäyttä stadionia ja vielä valoisassa syysillassa isolla lavalla esitetään nykyään nostalgisilta kuulostavia hittejä.

Movetron: Alla koivupuun (1995)
Tämä on siitä erityinen Movetronin live-esiintyminen, että Päivi todella laulaa livenä :)Tapahtuman juontajat vaihtelivat vuosittain. Ensimmäisessä konsertissa 1995 juontajina olivat Markku Veijalainen ja näyttelijä Sanna Saarijärvi (kuten näette postauksen alun kollaasissa). Vuonna 1999 ruorissa nähtiin Bumtsi Bumin juontaja Marco Bjurström sekä enemmän laulajana tunnettu Anna Hanski. Hanskin mukanaolo miellytti ainakin tätä katsojaa, joka kirjoitti aiheesta mielipidekirjoituksen Ilta-Sanomiin:

"Anna Hanskissa on juontaja-ainesta!
Seurasin MTV3:n elokuun lopussa lähettämää Puhdas elämä lapselle -konserttia, jonka juontajaparina olivat Marco Bjuström ja Anna Hanski. Minusta Anna Hanski veti pisteet kotiin. Marco Bjurströmin keikutellessa lanteitaan Anna hoiti osuutensa rauhallisesti käyden, selvällä ja kuuluvalla äänellä ja hyvää suomen kieltä käyttäen.
Anna Hanski osaa muutakin kuin laulaa. Mistään pohjanoteerauksesta ei voida puhua, kuten Vanessa Forsmanin juontotehtävää eräässä kirjoituksessa arvioitiin. Lisää samanlaisia juontajantehtäviä Anna Hanskille. 

Leino U. Karjalainen Lappeenranta"

(Ilta-Sanomat 15.9.1999)

*****

Ja loppuun vielä muutama esitys!

S.O.A.P.: This is how we party (1998)


Alexia: Uh la la la (1997)


Kauniiksi lopuksi kaksi biisiä Ace of Baselta vuodelta 1998: Life is a Flower sekä Cruel Summer.
Onko täällä Puhdas elämä lapselle -konserteissa kävijöitä?

6 kommenttia:

 1. Siskollani oli aikoinaan tapana nauhoittaa Jyrkistä parhaimpia musajuttuja vhs-kasetille. Sinne myös eksyi buoden 1998 elämä lapselle konsertista Nylon Beatin Teflonloven esitys, sekä Kirkan Hetki Lyö. Hetki lyö nousi tuon videon takia ihan ykkösbiisiksi lapsena ja Teflonlovekin oli pitkään vain tuolla kasetilla, kun sitä kappaletta ei Nylon Beatin levyiltä löytynyt. Omassa nuoruudessa 2000 luvun alkupuolella tuli nauhoitettua ja seurattua näitä konsertteja, kun bändeinä oli mm. Kwan ja The Rasmus..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin oli monia esityksiä vhs:llä. Ja muistan hyvin myös noita 2000-luvun alun konsertteja, ihan noita samoja kuin säkin ^_^

   Poista
 2. Mä olin paikalla 1997 tai 1998, en enää muista. Olin kateellinen kun muut pääsi ja sain vinguttua sitten äidin päästämään mut sinne yhtenä vuonna. Alkuvaiheessa konsertit oli tosi kova juttu, mutta 2000-luvun puolella tuntui, ettei sinne kukaan omasta tuttavapiiristä enää edes halunnut, vaikka oltiinkin vielä ydinkohderyhmää eli alle 18.

  -Veera

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munkin mielikuvissa nämä ovat nimenomaan 90-luvun juttu! Ja ehkä ihan hiukan 2000-luvun alun. Kun muutama vuosi sitten tajusin, että näitä ylipäätään järjestetään edelleen, olin kieltämättä yllättynyt. Eivät tosiaan ole enää sellainen "juttu" kuin ysärillä.

   Poista
 3. Mä olin tuolla -97! Nyt kun kattoo tota listaa niin hitto en kyl muista ALEXIAA enkä MR. PRESIDENTTIÄ! Varmaan menty sinne kattoo VAAN JA AINOASTAAN Rasmusta ku oltiin niin kovia faneja silloin <3 oispa se sama konsertti uudelleen, menisin!

  VastaaPoista
 4. Hei Kummit!

  Olisikohan teillä arkistoissanne taltiointi Inkan ja Jussi Rainion 1997 esittämä "Mä en rakasta sua enää"? Olisi todella kiva saada muisto keikasta. :)

  Sähköpostini on nobis1@t-onlione.de

  Terveisiä Kölnistä,
  Inka

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.