maanantai 24. lokakuuta 2016

Lelukirja, aika varma joulun merkki

Alkaa olla se aika vuodesta, jolloin kauppoihin raivataan tilaa lavallisille suklaakonvehteja, joululahjapapereita ja koristearmeijoita. Yhtä varma lähestyvän joulun merkki ovat myös lelukuvastot. Sama rumba vuodesta toiseen - jo 1990-luvulla.

Lelukirjat alkoivat yleistyä 1980-luvun puolivälissä. Kuvastoja oli ainakin kahta erilaista: Brio oy:n Suuret lelukirjat sekä Lelumyynti oy:n kuvastot, joiden nimet vuosikymmenen aikana hieman vaihtuivat (Lasten oma lelukirja, Lasten paras lelukirja ja Lasten leluaarrekirja). Kuvastoja jaettiin talouksiin, joissa oli lapsia. Ja kyllä, jaetaanhan näitä kuvastoja yhä edelleen.

Ei liene kovinkaan yllättävää, että näissä myös uusinnettiin perinteisiä sukupuolirooleja: nuket, prinsessat ja pieni vaaleanpunainen tilpehööri ovat selkeästi tytöille, ja kuvissa nimenomaan tytöt leikkivät tällaisten lelujen kanssa. Pojat taas leikkivät pelikoneilla, leikkimiekoilla, autoilla ja vaikkapa Action man -nukeilla.Yllä olevat lelukirjat ovat vasemmalta lukien vuosilta 1992, 2 x 1993, 1997, 1998 ja 1999.

Kuvastot olivat ainakin meillä todella luettuja. Kuvastot loivat osaltaan kuvaa siitä, mitä kaikkea saattoi toivoa ja mitä oli saatavilla. Lama-Suomessa kaikilla perheillä ei tietenkään ollut mahdollisuuksia toteuttaa kaikkia toiveita (jos kohta ihan jokaisen toiveen toteuttamisen järkevyydestäkin voi olla montaa mieltä.), mutta lelukirjat olivat joka tapauksessa yksi keino lapsille oppia haluamaan ja haaveilemaan.

Alla poimintoja 1990-luvun lelukirjoista - ne on kaikki nähty Nuoruusdiskossa kyllä ennenkin.Seuraavat viisi kuvaa näistä kahdesta ylläolevasta kuvastosta, eli Brion Suuresta Lelukirjasta vuosilts 1992 ja 1995:

Captain Planet -lelutCupcakes-nuketTiny Toon -pehmoleluja sekä Gogo-koira


Bambukarhu-lelujaSegan pelejä, mm. Fifa 1996 ja NHL96:Seuraavaksi vähän sekalaisempi joukko kaikenlaisia lelupoimintoja 90-luvun lelukuvastoista:

Teeny Weeny Families
Pocahontas-elokuvan innoittamaa paperisälääVillin lännen teemaisia Lego-sarjoja


Ufo-LegojaPolly Pocket -leluja
Hmm, mitähän sitä tänä vuonna toivoisi joulupukilta?

2 kommenttia:

  1. Suurta lelukirjaa on täälläkin tullut selattua ja luettua. Nuo kuvien lelut näyttävät monet kovin tutuilta.

    VastaaPoista
  2. Hassua, miten joidenkin lelukirjojen kannet muistaa vieläkin! Niitä tuli varmaan selattua ahkerasti :P Blogissani on sinulle tunnustus :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.