tiistai 14. heinäkuuta 2015

Sokerinen kalenteri, 1991

Tässä Suomen Sokerin perhekalenteri vuodelta 1991 - tämä lienee riippunut aika monessa keittiössä ja eteisessä, sillä kyseessä on kovin varmasti ilmaiseksi esimerkiksi lehden välissä jaettu tuote. Seinäkalenterin mukana tuli myös joulukalenteri.


Koska kalenteriin on tallennettu perheeni yhden vuoden ohjelma neuvolakäynneistä lomiin, mökkireissuihin ja sukulaistätien syntymäpäiviin, olen tähän kuvannut vain kalenterin kuvasivut. Kun sokerikalenteri kerran kyseessä on, niin jokaiselle kuukaudelle oli mukana leipomis- tai muita ruoanlaitto-ohjeita. Jokainen resepti on sellainen, että siihen on luonnollisesti ujutettu mukaan jokin Suomen Sokerin tuote.

Kalenteri on siitä kiva, että se on todella värikäs ja monipuolinen. Ruokaohjeiden lisäksi siinä on kuvaukset eri horoskooppimerkeistä sekä kaikenlaisia vinkkejä asiaan jos toiseenkin. Esimerkiksi miten tarjoiluastioiden pitäisi kiertää pöydässä, missä järjestyksessä istutaan häissä, miten askarrellaan hyvä vappuhattu ja miten pehmennetään kovettunut fariinisokeri. Aukeamalla, joka ei tässä nyt näy, kerrotaan lisäksi millaista alkuperää yleisimmät suomalaiset etunimet ovat. Voisin ottaa vastaavan kalenterin seinälleni ensi vuodeksi, kunhan sen kuvat oikeasti olisivat yhtä sympaattisia kuin tässä vuoden 1991 versiossa.
Olisin ollut kiinnostunut tietämään piirustuksien tekijän nimen, mutta en etsinnöistä huolimatta löytänyt siitä merkintää, enkä ulkoa tunnista tyyliä, vaikka siinä onkin jotain kovin tuttua. Jos sulle tulee mieleen, niin kerro!

Mainoskalenterina tässä toki esitellään myös Suomen Sokerin tuotteet.Oma näkemykseni on, että nämä paketit ovat ilmeeltään iloisen värikkäitä ja kivoja - miksei enää voi olla tuollaisia! Monet näistä ovat myös melko retromaisia, vaikka kuvat ovatkin vuodelta 1990. Erityisesti hillosokerin kuva voisi olla aiemmiltakin vuosilta. 

Kuinka hauskaa, että tämäkin kalenteri oli jossain epämääräisessä varastokasassa säilynyt kaikki nämä vuodet! Suoraan lapsuudenkotini varastosta siis kajahti, jälleen kerran :) Joten ei kun säilömään ja mehustamaan, sokeria unohtamatta!

7 kommenttia:

 1. Ihana kalenteri ja kyllä nuo sokeripakkauksetkin ovat ihan toista maata kuin nykyään. Ihania siis nekin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä!
   Ps. Saitko mun kirjeen? Siitä on kyllä varmaan jo kuukausi kun lähetin...

   Poista
  2. Kiitos kyllä sain ja kiitinkin siintä jossain kommentissa. :)
   Pahoitteluni, kun en ole saanut aikaiseksi kirjoittaa takaisin.

   Poista
  3. Joo hyvä että tuli perille, olen varmaan lukenut sen kommentinkin, mutta unohtanut :D Laho pää, kesät talvet. :)

   Poista
 2. Nuo paketit ovat niin kotoisen näköisiä. Miksi tuollaisia ei enää ole!?

  En tiedä oletko joskus kirjoittanut tästä aiheesta, mutta ajattelin kuitenkin ehdottaa tällaista postausideaa :) Luin joskus Kaikki mitä rakastin -blogista "90-luvun ihanista naisista", ja postaukseen oli kerätty kuvia ysärinäyttelijöistä, jotka olivat valokuvissa hämmentävän luonnollisia. Itseäni kovasti ärsyttää se, että nykyään kaiken pitää olla niin siloiteltua, hiuksia ja ripsiä jatketaan lisäkkein ja kuvanmuokkaus luo kuvaa myyttisestä täydellisyydestä jota pitäisi olevinaan jahdata. Omassa mielessäni ysäri oli pukeutumisen suhteen huoletonta aikaa, mutta tähän toki vaikuttaa se että olin silloin lapsi. En osaa kuitenkaan kuvitella tämän päivän pikkukoululaisia juoksemassa välitunneissa Disney-kuviollisissa trikoissa. Joten tiivistän tämän paasauksen kysymykseen: millaista kauneuskäsitystä esimerkiksi nuortenlehdissä tuolloin rakennettiin? Vaikka toki ysärilläkin oli ne "it-tuotteet" joista nuoret haaveilivat, niin ei niillä kai silti koitettu rakentaa samanlaista statusta kuin mitä nyt käsivarrella roikkuva luksuslaukku luo. Toivottavasti sait selvää tästä pitkästä tekstistä :)

  -Riiks

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Riiks,
   Todella hyvä postausidea! Kiitos - otan sen ehdottomasti työn alle. Jotain tuon tapaista olen itsekin toisinaan miettinyt, vaikka juuri noihin vastaavaa kirjoitusta ei vielä ole Nuoruusdiskossa nähtykään. Mutta tuleman pitää!

   Poista
  2. Mahtavaa, jään mielenkiinnolla odottamaan :)

   Poista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.