1990-luvun Vain elämää

Vain elämää on ollut viime vuosien suosituin television viihdeohjelma. Itsekin pidän tästä formaatista paljon, vaikkakin kakkoskausi oli hienoinen pettymys. Tulevan syksyn jaksoissa on kuitenkin niin upea kokoonpano, että olen jo miltei ennakkoon laittanut rahat säästöön ostaakseni tulevan kokoelmalevyn.

Suurin osa tulevan kauden seitsemästä artistista oli aktiivisia muusikkoja jo 1990-luvulla. Nyt siis lyhyet katsaukset artistien ysäriin - kuullaankohan tulevissa jaksoissa sovituksia ysärihiteistä?

1. Vesa-Matti Loiri
Loirin tuonnetuin musiikkituotanto (kuten Einon Leinon runot, Helismaa-tulkinnat sekä uudemmat iskelmä-coverit ja omatkin kappaleet) jakautuu kovasti 90-luvun ympärille, muttei kyseiselle vuosikymmenelle. 1990-luvulllakin Vesku kyllä julkaisi kuusi levyä, joista viimeisin oli joululevy. Loirin tulkitsemat Sydämeeni joulun teen ja Sylvian joululaulu - jotain mainitakseni - ovatkin hyvin tunnettuja ja siis vuodelta 1998. Voiskohan Toni Wirtanen esittää jylhän joululaulun, Kolmen kuninkaan marssin?

Vuosikymmenen alkupuolella Uuno Turhapuro -elokuvat olivat vuosittain kymmenen katsotuimman elokuvan joukossa. Vuosikymmenen vaihteessa, 1988-1991 televisiosta tuli komedia Vesku Show. Vuonna 1993 ensi-iltansa saaneessa Disney-piirretyssä Aladdin Vesku ääninäytteli Henkeä.

Kuullaanko Vain elämää -jaksoissa ehkä Elastisen upea Friend like me -sovitus?


2. Paula Koivuniemi

Jo 1960-luvulla iskelmäuransa aloittanut Paula Koivuniemi nimettiin Iskelmä-Suomi-dokumenttisarjassa Suomi-iskelmän tummaksi kuningattareksi. Hän julkaisi 90-luvulla viisi levyä ja hänen musiikkiaan julkaistiin myös 9 kokoelmassa. Yksi 90-luvun hittejä Koivuniemeltä oli Laulun laitumille - ja Kun kuuntelen Tomppaa!

Kun kuuntelen Tomppaa, 1999.

Ehkä Jenni Vartiainen tekee eteerisen sovituksen Laulun laitumista? Sitähän nyt tietenkään ei löytynyt Youtubesta, joten Tomppa on valintani.
3. Elastinen


Joo! Tie auki on, sanavarasto rajaton,
riimivirta loputon, taatusti voittamaton, joo!
Isketään televisioon ja radioon,
lavalle tai studioon, purkitetaan audioo.
Tie auki on, sanavarasto rajaton,
riimivirta loputon, taatusti voittamaton, joo!
Isketään televisioon ja radioon,
päällä peli on, ja meitsit säilyttää ykkösposition!
~Fintelligens: Voittamaton~

Rapmuusikko Elastisen uran huiput ovat pitkälti 2000-luvun puolella, mutta blogini kannalta onnekkaasti Fintelligens sattui julkaisemaan ensimmäisen sinkkunsa ja niinollen tuomaan suomiräpin yleiseen tietoisuuteen vuoden 1999 puolella. Syksyllä 1999 hitti Voittamaton päätyi jopa MTV Nordicin soittolistoille. Ensimmäinen levy, Renesanssi julkaistiin vuotta myöhemmin.

Voittamaton löytyy Youtubesta, vaikka en voikaan sitä tähän videona laittaa. Toivottavasti joku tarttuu tähän Elastisen päivänä! Paula Vesala lienee ainakin ilmiömäinen räppääjä, entäs Samuli Edelmann?

4. Samuli Edelmann

Suosikki 7/1992.


Oikeastaan kaikista Vain elämää -kauden esiintyjistä Samuli Edelmann on mielestäni kaikkein ysärein. Meille pienille hän oli tutuin Muumilaakson tarinoiden Niiskun äänenä. Edelmann pongahti julkisuuteen vuonna 1991 osallistumalla Suomen Euroviisu-karsintoihin kappaleella Peggy.

1990-luvun alkuvuosina Samuli Edelmann taisi itseasiassa olla paljon suositumpi kuin olisin otaksunutkaan. Myös nuorten keskuudessa. Sillä ei kai kuka vain saa jättijulistettaan Suosikkiin? Suosikin sivuilla (7/1992) selvitettiin Samulin vuoden kestänyttä hurjaa pyöritystä suosikkimaiseen tyyliin, kun jutun otsikkokin oli "Myllerryksestä hengissä selvinnyt Samuli Edelmann: Nyt aloitan kaiken alusta". Jutussa Edelmann kertoi nuoruudessaan tehneensä kotivideoita Santeri Kinnusen ja Aleksi Mäkelän kanssa ja ihailevansa suuresti Kari Väänästä.

Samassa kesäisessä Suosikissa Edelmann komeili Idoliäänestyksen ykkösenä ties monennettako kuukautta.

Suosikki 7/1992, Idolipörssi.

Edelmannin luultavasti suurin 90-luvun hitti oli vuonna 1995 julkaistu Tuhat yötä -duetto Aikakoneen Sanin kanssa. Alla on taltiointi saman vuoden Elämä lapselle -konsertista Olympiastadionilta. Nuo konsertit olivat 90-luvulla ja vielä 2000-luvun alussakin aika suuri juttu, ja muistaisin koulustamme tehdyn sinne retkiäkin, joskaan en itse koskaan ollut mukana. Konsertit tulivat televisiosta ja niitä sitten nauhoitettiin videoille.


Tuhat yötä kuultaneen Vain elämäässä, kenties myös Peggy - ja hänen kolmas 90-luvun suuri hittinsä, Sinä olet aurinko vuodelta 1994. Levottomat-elokuvaan tehty musiikki menee jo 2000-luvun puolelle.5. Toni Wirtanen

1990-luvun Apulannasta olen kirjoittanut aiemmin Tehosekoittimen ja Don Huonojen keralla, se juttu löytyy täältä. Apulanta oli 90-luvulla megasuosittu; muistan itsekin kyllä, kuinka kotibileissä mankasta soitettiin aivan liian kovaa Anna mulle piiskaa, sehän oli niin jännittävää. Jyrkissä pyöri Mitä vaan -musiikkivideo. Voikin siis olla varma, että 90-luvun Apulantaa tullaan kuulemaan Vain elämäässä ainakin jonkun kappaleen verran. Tavallaan tällainen punk sopisi Paula Vesalan suuhun, mutta kuten eräs tuttuni heitti Facebookissa, millainen olisi Vesa-Matti Loirin tulkitsema Anna mulle piiskaa?Piiskaamisen lisäksi hyviä 90-luvun Apulanta-kappaleita olisivat esimerkiksi Teit meistä kauniin, Mato, Ilona, Käännä se pois, Mitä kuuluu tai 0010. Ja olisihan se ihan hauskaa, jos joku haluaisi esittää Apulannan aivan ensimmäiseltä ep:ltä viisun Irrotetaan käsi. Mutta tuskin niin käy.

Ne kaksi jäljelle jäävää Vain elämää -tähtöstä ovat Popstars-ohjelmasta samaan aikaan musiikkimaailmaan ponnahtaneet Jenni Vartiainen ja Paula Vesala.

Jäikö jotain olennaista mainitsematta?
Millaisen esityksen sinä haluaisit kuulla? (Vai tuleeko koko Vain elämää jo korvistakin ulos?)


Kommentit

 1. Kiitos ensinnäkin aivan mahtavasta blogista - löysin tänne vasta ihan hiljattain nostalgiannälässä, ja olen jo nyt jäänyt täysin koukkuun! Vain elämää on mielestäni yksi nykyajan kiinnostavimmista televisioformaateista - sekä 1. että 2. tuotantokausi olivat vallan loistavia, enkä malttaisi millään odottaa 3. kauden alkamista!!

  Postauksessasi oli paljon mielenkiintoista nippelitietoa tulevan kauden artistien taustoista. Minulle 1990-luvun alussa syntyneenä on vaikea yhdistää Peggyä ja Samuli Edelmannia toisiinsa (Puhumattakaan tuosta Niisku-faktasta!!) - Edelmannin ääni on nykyään niin paljon kypsempi, isällisempi ja täyteläisempi kuin nuorempana :) Laitan myös nuoruuteni piikkiin sen, etteivät esimerkiksi Fintelligenssin Voittamaton tai useammat Veskun/Paula Koivuniemen kappaleet sano minulle yhtään mitään - toivottavasti ohjelman myötä nämä entisajan hitit tulevat paremmin tutuiksi. Näin ysärifanina toivoisin myös, että ohjelmassa valotettaisiin Jenni Vartiaisen ja Paula Vesalan 1980/1990-lukujen lapsuutta/nuoruutta sekä tyttöjen Popstars-kokemuksia vuosituhannen vaihteessa - mielestäni Gimmel ja PMMP ovat tietyllä tapaa jatkumoa 1990-luvun tyttöbändeille (Spice Girls, Nylon Beat jne.) ja tyttöenergialle :)

  Kaiken kaikkiaan 3. kaudesta on tulossa aivan mahtava - kirjoittelethan lisää Vain elämää -analyyseja sitten, kun uusi kausi pyörähtää viimein syksyllä käyntiin? :)

  VastaaPoista
 2. Mielenkiinnolla odotellaan syksyä tämän Vain elämää-kauden merkeissä. Jos tuonne olisi vielä jotain 90-luvun tähtiä ollut tarjolla niin Ressu olisi ollut hyvä lisä. Häntä muutenkin oli joissain spekulaatioissa tuonne veikkailtu.

  VastaaPoista
 3. Bringainga:
  Voi miten hauska kuulla, tervetuloa!

  Voin mielelläni kirjoitella lisää Vain elämäästä, kunhan kausi pääsee käyntiin ja te blogini lukijat ette teilaa juttujani (sikäli, jos täältä löytyy vainelämää-inhoajia). Rinnastuksesi 90-luvun tyttöbändien ja Popstarsin välillä on mun mielestä mainio. Etenkin Gimmelin kohdalla tunnuttiin vielä etsivän nimenomaan sellaista hieman ysärihtävää tyttöpopbändiä, PMMP lienee ollut omaehtoisempi. Toisaalta kenties Paula ja Mirakin olivat 90-luvulla voimaantuneet girl powerista? Tiedä näistä, mutta uskon Spice Girlsien vaikuttaneen hyvin moniin sen ajan tyttöihin ja nuoriin naisiin, sillä sitä ennen naisartistit olivat olleet joko yksittäisiä hahmoja tai sitten aika siloiteltuja laulukuoroja. Spaissareiden ideologia kun sen sijaan oli nimenomaan se, että "tässä olen, ole tyttö, ja se kaikki on hyvä just näin, paras tottua!". Tästä aiheesta pitäisi ehdottomasti tehdä akateemisia tutkimuksia, jollei sellaisia jo maailmassa ole :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, muru! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikaopas: 90-luvun teemabileet

Metsoloiden lamakertomus

Ysärin alun Barbiet ystävineen (Barbie #2)

Kaupan kylmähyllyllä - Valion 1990-luvun tuotteita

Ysäri-tietovisa

Suosituinta musiikkia elokuussa 1997

Anttilan syysmuotia vuodelta 1993

Kaikkien aikojen myydyin Barbie ja pari kohua (Barbie #3)