Kyllä isä osaa

Vuosina 1994-1995 Ylellä esitettiin suomalaista tilannekomediaa riemastuttavassa tv-sarjassa Kyllä isä osaa. Sarja kuvasi Tampereella asuvaa perhettä, jonka muodostivat taksinkuljettaja-isä, siivooja-äiti sekä murrosikäiset lapset Jussi ja Jonna. Kyllä isä osaa -sarjassa seurattiin pääosin perheen arkea, jota sävyttivät etenkin perheen isän kaiken maailman tempaukset ja epäonnistumiset, ja kaiken taustalla oli yleensä perheen yritys rikastua milloin milläkin tavalla. 1990-luvun alkupuoliskolla kuvattu sarja oli lama-Suomen ajankuvaa, jossa perhe taisteli jatkuvasti rahapulaa vastaan, ja tässä mielessä vitsit saattoivat olla pureviakin. Suurin osa sarjasta sijoittui perheen omakotitalon keittiöön, mutta käytiin sarjassa ulkoilmoissakin. Tämän blogin ja 90-luvun muistelun kannalta tämä keittiöaspekti on mukava, sillä siellä vilahtaa ruokatavaraa jos toistakin vanhoissa pakkauksissaan.

Sarjan toisella tuotantokaudella (1995) perheen äiti oli vanhempien eron jälkeen muuttanut Ruotsiin, ja mummo, eli isänäiti, otettiin perheen kotiin asumaan. Ensimmäiseen kauteen kuului 20 jaksoja ja toiseen 10 jaksoa.

Sarjan pääosia näyttelivät Tom Lindholm (isä), Tuija Ernamo (äiti), Maiju Jokinen (Jonna), Jarno Jokinen (Jussi) sekä Anja Räsänen (mummo). Kyllä isä osaa oli itseasiassa jatko-osa vuosin 1987-1989 esitetylle kymmenosaiselle Mummo-sarjalle. Molemmat sarja ohjasi Pekka Lepikkö. Hän on ohjannut näiden lisäksi 80-luvun nuortensarja Tarkkiksen, jossa perheen poikaa Jussia esittänyt Jarno Jokinen näytteli, sekä Kaikki kotona -komedian sekä Hylättyjen klubin. Monille mieleen on voinut jäädä sarjan ksylofonilla soitetut teemamelodiat.

Tampereen yliopistossa tarkastettiin viime viikolla väitös "Kakkoselta kaikelle kansalle: Kuulumisen politiikka YLE TV2:n arkirealistisissa sarjoissa", jossa Jenni Honka tutki hyvinvointivaltion esittämistä kotimaisissa TV2:n tv-sarjoissa. Hänen tutkimuksensa mukaan uudelleen syntyneet luokkaerot näkyivät erittäin hyvin Kyllä isä osaa -sarjassa. Ylen uutisen tutkimuksesta voi lukea tästä ja Tampereen yliopiston tiedotteen väitöksestä tästä, siinä mukana enemmänkin tutkimuksesta. Vaikka sarjan tyylilaji oli komedia, se ei estänyt sarjaa esittämästä myös yhteiskuntaa, jossa työnantajalla oli kiiltävä uusi auto, kun taas pääosassa ollut perhe ajoi vanhalla Ladalla.

Kyllä isä osaa -sarjaa on uusittu vuosina 2000, 2005 ja 2010. Jos sama kaava jatkuu, niin uusintojahan pitäisi pukata TV2:lta jälleen ensi vuonna! Sarja on lisäksi julkaistu dvd:llä.

Itse en oikeastaan muista Kyllä isä osaa -sarjaa 1990-luvulta, mutta olen nähnyt näitä 2000-luvun uusintoja ja katsonut sarjaa jonkun verran Youtubesta. Sarjan höpsöt juonenkäänteet sekä arkisten ihmisten ainainen halu yrittää rikastua ovat ehkä iättömiä, ja sarjan huumori on edelleen hauskaa. Omalla tavallaan sarja ei ole vanhentunut, vaikka lankapuhelimella tässä soitellaankin.

Katsoitteko te Kyllä isä osaata jo 90-luvulla?Aiemmin sarjaa löytyi jaksokaupalla Youtubesta, nykyään enää ei. Ylen Elävästä arkistosta löytyy kuitenkin joitain pätkiä.

Kommentit

 1. Kyllä katsottiin ja tunnari on jäänyt hyvin muistiin! Hauska sarja :)

  VastaaPoista
 2. Ihanaa ajankuvaa! Voin samaistua perheeseen, koska meilläkin oli aina Lada :D En katsonut tätä sarjaa vielä 90-luvulla, mutta katsoin silloin vuonna 2000.

  VastaaPoista
 3. Jep jep, meillä katseltiin sarjaa sekä 90-luvulla että uusintoina 2000-luvulla. Mieleen ekalta kerralta jäi elävästi mm. se kun isä poltti naamansa aurinkolampulla, kun isällä oli työkaveri jota kutsuttiin "ovikelloksi" (koska sen sukunimi oli Lindblom) ja kun perheeseen tuli "vaihto-oppilas".
  Tokalta kaudelta mieleen jäi elävästi se, kun isä oli raskaana :D

  VastaaPoista
 4. Palasin pieneltä lukutauolta ja selaan taas postauksia :D

  Tähän pitää kommentoida, vaikken ite sarjaa koskaan kattomalla kattonu. Mut joskus, varmaan tuollon 2000 vuonna, näin kuitenkii jaksoja telkkarista ja katoin useemman jos satuin telkkarin ääreen samaan aikaan ohjelman kanssa.

  Elävästi jäi mieleen se edellisessä kommentissa mainittu isän raskaus - paljon muuta en muistakaan. En pysty enää käsittämään miks hämmennyin siitä niin paljon, mut katoin sitä jotenkii niin keskittyneesti, ihan ku ois jotain Hercule Poirotia tai vastaavaa kattonu ku halus niin tietää mikä lopputulos on ja MITEN :D Saatan muistaa kyllä mitä siinä tapahtu ja pettyäkin ehkä, tiedä sitten miks :D

  Ja toinen mikä jäi mieleen oli se, ku Kummelin alkuaikoina (lainasin kummilta aina 4 ekaa VHS:ää) Tom Lindholm muutaman kerran esiinty Musavisassa palkinto-t-paita-"mallina" (olipas sanahirviö!) ja katoin et hei, toi oli se "raskaana oleva isä"! :D

  VastaaPoista
 5. Yksi lempi sarjoistani 90-luvulla. =) Ihan huippu hauska. Koko kolmihenkisen perheemme kanssa katsottiin ja innolla uutta jaksoa joka viikko odotettiin.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, muru! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikaopas: 90-luvun teemabileet

Ysärin alun Barbiet ystävineen (Barbie #2)

Metsoloiden lamakertomus

Kaupan kylmähyllyllä - Valion 1990-luvun tuotteita

Ysäri-tietovisa

Suosituinta musiikkia elokuussa 1997

Anttilan syysmuotia vuodelta 1993

Kaikkien aikojen myydyin Barbie ja pari kohua (Barbie #3)