Naganon olympialaisten ennakkotunnelmia 1998Sain eräältä lukijaltani muutaman skannatun sivun Koululainen-lehdestä alkuvuodelta 1998 (kiitos!). Koska Sotshissa kisaillaan olympiamitaleista parhaillaan, on tietysti erittäin ajankohtaista selvittää, miten reppukansa otti vastaan vuoden ysikasi olympialaisia.

Vuoden 1998 talviolympialaiset järjestettiin Japanin Naganossa. Tuolloin elettiin sikäli vielä hyviä aikoja, että Suomi otti Naganosta yhteensä 12 mitalia.

Kultamitalit
Jani Soininen (mäkihypyn normaalimäki), Mika Myllylä (30km hiihto, perinteinen)

Hopeamitalit
Jani Soininen (mäkihypyn suurmäki), Janne Lahtela (freestyle kumparelasku), Samppa Lajunen (yhdistetty, normaalikilpailu), Yhdistetyn joukkuekilpailu

Pronssimitalit
Miesten jääkiekkomaajoukkue, Naisten jääkiekkomaajoukkue, Sami Mustonen (freestyle kumparelasku), Mika Myllylä (10km, perinteinen), Ville Räikkönen (ampumahiihto, sprintti), Miesten maastohiihtoviestijoukkue

Oi aikoja!

Kuten vuonna 2014, myös vuonna 1998 kenties kirkkain leijonapelaaja oli Teemu Selänne. Kuten Koululainenkin tiesi kertoa, NHL-pelaajat olivat olympialaisissa ensimmäistä kertaa mukana juuri Naganossa. Se toi olympiajääkiekkoon aivan uudenlaista twistiä, kun kaikilla mailla saattoi olla kentällä oikeasti parhaat pelaajansa.

Koululainen oli muodostanut oman unelmakentällisensä. Siihen mahtuivat Peter Forsberg, Ray Bourque, Chris Chelios, Teemu Selänne, Jamomir Jagr sekä Dominik Hasek.

Koululainen 2/1998.
Ps. Tosi esittävä kuva Hasekista.

Näistä herroista edelleen pelaava Jaromir Jagr sekä uransa jo lopettanut maalivahti Dominik Hasek voittivat Tsekin joukkueessa olympiakultaa. Peter Forsberg ei ole jäänyt ainakaan huonommaksi, sillä hän pelasi Ruotsin maajoukkueessa olympiakullan pamahtaessa kohdalle vuosina 1994 sekä 2006. Ja onhan Teemullakin vielä muutama päivä aikaa ottaa se olympiakulta.

Naganon olympialaisissa esiteltiin myös täysin uusia lajeja, kun lumilautailu, naisten curling sekä naisten jääkiekko olivat ohjelmassa ensimmäistä kertaa. Ja hetihän niistä herui mitaleja! Mitskuja tosin ei sadellut tässä jutussa esitellyille lumilautailijoille. Lumilautailu oli kuitenkin jännittävä uutuus ja "nuorison hittilaji".


Kuvat: Koululainen 2/1998.


Jutussa esitellyistä urheilijoista esimerkiksi Markus Hurme oli vielä karsinnassa paras, mutta epäonnistui sitten finaalissa ollen lopulta 13:s. Myöhemmin Ennätystehdas-ohjelman juontajanakin toiminut Aleksi Litovaara taas saavutti ennen Naganon olympiavuotta muun muassa halfpipen maailmacupin voiton, mutta olympiasijoitus oli 14:s.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikaopas: 90-luvun teemabileet

Metsoloiden lamakertomus

Ysärin alun Barbiet ystävineen (Barbie #2)

Kaupan kylmähyllyllä - Valion 1990-luvun tuotteita

Kaikkien aikojen myydyin Barbie ja pari kohua (Barbie #3)

Ysäri-tietovisa

Bikini-Barbeja ja kaupoista loppuvat eläinlääkärinuket

Ysärin alun parhaat kesän pihalelut