Ek sä mun kaa mittä pelais?

Rakastan lautapelejä! Ehkä rakastin jo 1990-luvullakin. Meidän perheessä jonkinmoisena tapana oli saada (suomeksi: vanhemmat ostivat) lautapeli joululahjaksi, ja sitä sitten aattoiltana pelattiin, ainakin jollain kokoonpanolla. Erilaisia lautapelejä siis kertyikin, suurin osa niistä tietysti lapsille suunnattuja. Sen vuoksi kovin harvaa niistä tulee enää nykyään pelattua, mielenkiinto on siirtynyt vähän haastavampiin peleihin.

Pelihyllystämme löytyi muun muassa
* Pyramido
* Muuttuva labyrintti
* Afrikan tähti
* Lasten Alias
* Suomi-peli
* Salo-peli (näistä kahdesta kummallisuudesta on ihan varmasti tulossa postaus myöhemmin, kunhan saan niistä kuvia otettua)
* Cluedo
* Trivial Pursuit
* Taikalamppu
* Myyräpeli
* Arvaa kuka
* Scotland Yard

Tässä aika mielenkiintoinen kuva (vaikka itse sanonkin), erityisesti Cluedon osalta. Vasemmalla ylhäällä vuoden 1992 lelukuvaston Cluedo, oikealla sama peli vuodelta 1998. Tuo 98-versio meillä oli kotonakin ja sitä pelattiin paljon. Jostain luojan lykystä yleensä valitsin aina olla professori Purppuravalo. Isä oli rouva Valkopesu ja sisko neiti Punakulta (ne muut olivat eversti Keltanokka, pastori Viherlevä sekä rouva Siniverinen). Jokainen voi tietysti miettiä näistä identifioitumiskysymyksistä mitä haluaa. No joo, ihan kiva peli. Mutta kieltämättä hämmentää tuo vuoden 1992 versio. Kuka murhasi johtaja Virtasen?

Alarivin Arvaa kuka -peleistä tuttu on vuoden 1992 versio. Kannen pähkäilevä poika on hyvin tuttu näky.
Arvaa kuka -pelissä toki varmasti yritettiin kehittää lasten päättelykykyä, mutta minua aina harmitti, ettei siinä ollut kuin muutama naishahmo parikymmenen miehen rinnalla. Kerta toisensa jälkeen sitä tottakai silti pelattiin. Joskus muutama vuosi sitten sitä tuli jälleen siskon kanssa kokeiltua ja on myönnettävä, että se sai  varmasti olla elämäni viimeinen Arvaa kuka. Jonnekin oli ehtinyt kadota kaikki siihen luultavasti joskus muinoin liittynyt jännitys ja kiinnostavuus. Muuttuva labyrintti sen sijaan on minusta edelleen ihan ookoo. Se ei kenties ole ihan liian yleistä, että lastenpeli toimisi myös aikuisiällä. Vai pitäisikö niitä sitten kutsua perhepeleiksi?

Selaillessa 1990-luvun lelukuvastoja lautapelejä tulee vastaan valtavasti. Olennaisiksi ysäripeleiksi voisin nostaa vaikkapa Monolopyn ja Kalmakuja 13:n. Jos mielessäsi on joku tietty peli, josta kaipaisit kuvaa, niin kerro kommenteihin, niin katson jos satun sellaisen löytämään :)

Tässä tv-mainoksessa vuodelta 1997 mukana peleistä Pyramido ja Muuttuva Labyrintti sekä kasapäin erilaisia leluja. Jee!!Lelukuvastosta 1992.
Mukana kaksi eri Monopolya sekä Krokon kolotus.
Niin ja tietysti spiraali-piirrin!

Seuraavan kuvan peleistä tunnistan oikeastaan vain yhden: Kavereiden kanssa ollaan pelattu Pekingin mysteereitä näin aikuisiällä. Kyllä sitä pari kierrosta jaksoi :) Tuo Vain elämää -peli kiinnostaa toki nimensä takia ja siksi, että mainoksen kuvaus ei kerro juuri mitään. Jos joku on joskus sitä pelannut, niin olisi mukavaa tietää, mistä siinä oikein oli kysymys.

Lelukuvastosta 1992.
Hero Quest, Hotelli, Scattergories, Vain elämää, Ykkösvisa,
Pekingin mysteerit, Kummituslinna ja Temppelin kirous.


Korttiakin iskettiin.


Aladdin-korttipeli. Kirjalito.

Barbie-, Aladdin- ja Notredamen kellonsoittaja -korttipelit. Kirjalito.


Ainakin Aladdin-korttipakan kotelostakin huomaa, että sitä on tullut pelattua jokseenkin paljon.

Eivät mitenkään erityisesti 90-luvulle tyypillisiä, mutta silti myös sinä vuosikymmenenä pelattuja pelejä ovat toki myös esimerkiksi Domino, lukuisat palapelit, Uno ja muistipelit sekä erilaiset (kuva)lotot. Meillä kotona oli spesaali lapsipelaajille suunniteltu Uno-pakka, jossa oli mukana eläinhahmoja apinasta norsuun. Tietysti tuli opeteltua myös ihan tavallisia korttipelejä kakkosesta kasinoon.

Tähän onnistui näemmä päätymään kuvia lähinnä vuosilta 1992 ja 1998. Kenties laitan myöhemmin lisää, toiveitakin voi esittää :)

Kommentit

 1. Tuli mieleen erään lukijani kautta sellainen suklaapeli, missä piti varoa ettei ole matoa (kuvaa) siellä suklaanappulan alla! Muistatko tai tiedätkö tämän pelin? Ja olisko siitä kuvaa tai löytyyköhän mistään. En valitettavasti muista nimeä. :)
  xoxo Mella

  VastaaPoista
 2. Mella, kyseisen pelin nimi on Choco! Oli meilläkin pienenä :)

  http://www.boostep.fi/thumbnails/images/tactic/00401_Choco2.jpg.thumb_popupprod_info_1772x698_a0d2dee20c14a5b85f16768d02a66577.jpg

  VastaaPoista
 3. Mella, peli mitä haet, on ilmeisesti Choco :)

  Buckaroo oli kansen joskus tosi kova peli! Semmonen aasi peli, missä lastattiin aasin selkään staffia ja josssain vaiheessa se potkaisi kaikki tavarat selästä :D

  VastaaPoista
 4. Kiitti Peura! :) Se peli oli ihan mahtava. Ja Akka, kiitos toit toisenkin tosi nostalgisen pelin minun tietoihini!!! Muistan myös aasipelin tosi hyvin. :)
  xoxo Mella

  VastaaPoista
 5. Vanhat pelit on niin hyviä! Ärsyttää, kun nykyään kaikki on ihme hifistelypelejä hintaan 85e :(
  Etittiin Trivial Pursuitia kissojen ja koirien kanssa, mutta kaikki kaupat möi vaan jotain extrasuperhyperelektroniikkaversioita.

  VastaaPoista
 6. Tuttuja pelejä. Noista yllämainitusta Temppelin kirous-peli on jäänyt hyvin mieleen kun aikoinaan kaverin luona kyseistä peliä tuntitolkulla pelattiin. :)

  VastaaPoista
 7. Voihhh! Niin paljon nostalgiaa! Cluedo oli aivan paras. Olen nähnyt tänä vuonna siitä tehdyn uudemman painoksen, jonka kansi oli aivan valtavan suuri pettymys: http://lexhobbystore.ro/wp-content/uploads/2012/04/cluedo-a.jpg minusta tuo on ainakin kammottavan kliininen ;/

  Muistelen lämmöllä myös tuota krokotiilipeliä, muuttuvaa labyrinttiä ja afrikan tähteä.

  Muistan myös halunneeni palavasti pelata kummituslinnapeliä, tai kalmankuja 13:a, tai mitä tahansa sellaista jännittävää peliä missä se pelilauta oli sellainen tosi jännä ja monimutkainen ja ansoja täynnä. Ikinä en saanut pelata niitä ;_; Kerran näin kaverilla sellaisen, ja kysyin ääni vavisten josko voisimme pelata sitä, mutta kaveri sanoi että se on tylsä ja sitä on vaikea koota! Voi tätä vääryyttä!

  VastaaPoista
 8. Pekingin mysteeri-peli on jäänyt mieleeni kummittelemaan ja se olisi kiva saada vielä joskus itselleni :)

  VastaaPoista
 9. Oh, Choco näyttää tosi tutulta! Sitä on varmaan tullut pelattua päiväkodissa tai jonkun kaverin luona. Aasi-pelistä taasen muistan ainakin tv-mainoksen nähneeni tässä joskus.

  Mearra: Ymmärrän surusi! Itse pääsin pelaamaan ekaa kertaa Kalmakuja 13:a noin puolitoista vuotta sitten. Onhan se toki lasten peli noin pääosin, vaikka toisaalta tuntui se omalla tavallaan haasteelliselta vielä näin aikuisenakin. Ne kaikki liikkuvat osat siinä olivat kyllä sellaisia, että lapsena se olisi varmasti ollut suuri suosikkini :) Toisaalta luultavasti jotkut niistä osista olisivat luultavasti hajonneet kovan pelailun tiimellyksessä, mutta olisihan niitä voinut ainakin teippailla :D

  Jenni: Nykypeleistä on tosiaan tehtävä sama huomio. Miten vaikeaa voi olla löytää tavallinen Trivial Pursuit? Valitettavan vaikeaa. En ymmärrä, miksi kaikkiin hyviin peleihin pitää änkeä jotain pattereilla toimivia osia tai dvd-levyjä mukaan. Olen vähän tekniikkaänkyrä :P

  VastaaPoista
 10. Choco-peli on näemmä täyttänyt 35 vuotta ja näitä "juhlatoukkia" myydään edelleen:
  http://www.leikkien.fi/TacTic-Choco-35-v-juhlatoukat

  VastaaPoista
 11. Täällä on myös koko ikänsä lautapelejä rakastanut tyyppi. :) Joka joulu valitsin hartaudella lelukirjasta jonkun jännittävän pelin, jonka halusin ja yleensä myös sain. Toivoin niitä myös synttärilahjaksi. Pelikaverina oli yleensä iskä ja myöhemmin pikkusisko. Tein yllättävän fiksuja valintoja, koska melkein kaikkia pelejä pystyy pelaamaan nyt aikuisenakin.

  Minulla oli (tai on) tuo Krokon kolotus. Liimasin sille silmät niin päin, että se näyttää surulliselta. :D Löytyy myös Monopoly, Kimble, Afrikan tähti, Marco Polo, Kauhukartano, Bosse Bulldog, Ratsutalli, Muuttuva labyrintti, Arvaa kuka?, Pocahontas ja muita hieman tuntemattomampia pelejä. Joka tapauksessa niitä on monta.

  Mearran tavoin paloin halusta pelata Kalmankuja 13:a, mutta kenelläkään kaverilla ei sitä ollut. Noin kaksitoista vuotta sitten meinasinkin pyörtyä Lohjan Eka-marketissa, kun peli maksoi siellä vaivaiset 69 markkaa! Vuosien kuluessa olemme siskon ja Siipan kanssa kehittäneet peliin muutamia omia, hulvattomia sääntöjä. Muutama olut tai lonkero kuuluu myös asiaan.

  Pelien keruu jatkuu edelleen. Viimeksi ostin Carcassonneen uuden osan, jonka mukana tuli Skåne-maatilapeli. Niin, ja Sesamin hankin kesällä SPR:ltä, mutta se taitaa olla 2000-luvun tuote. Kirpparilta on löytynyt suosikkini Hotel sekä nostalginen Kummituslinna, joka muuten on paljon lapsellisempi kuin muistin.

  Tuo Vain elämää (uudemmat painokset nimellä Game of Life(?)) olisi hienoa löytää kirpparilta. Yhdellä kaverilla oli se, ja muistaakseni se oli kiva. Niin kuin englanninkielinen nimi kertoo, pelissä kasataan elämä. Pelinappuloina on autot, joissa on istumapaikkoja. Ensin kai hankitaan koulutus ja työ, ja sitten perhe (pikkuisia nuppeja autoon), ja varmaan sitten koitetaan pysyä terveinä ja menestyä. Rikkain tietysti voittaa (röh röh ;). Saa oikaista, jos olen väärässä.

  VastaaPoista
 12. Kalmankuja 13, hieno peli, vielä puolitoista vuotta sittenkin ;). Halusin myös aina saada tuon Kummituslinnan ja kadehdin yhtä ystävääni, jolla oli se.

  VastaaPoista
 13. Arvaa kuka -pelin naishahmojen vähäisyys harmitti minuakin ja nyt kun pelaan sitä lasten kanssa töissä, he harmittelevat samaa. Siitä on kylläkin tullut nyt uusi versio, johon voi tulostaa netistä vaihdettavia hahmoja, esimerkiksi petshop-hahmoja tai dinosauruksia. http://www.hasbro.com/games/discover/guesswho/Guess-Who-Characters-en_US.cfm

  VastaaPoista
 14. Cluedo oli ihan mun lempipeli! Pelasin sitä kesällä 12- ja 13-vuotiaiden sukulaisten kanssa ja se oli edelleen hyvä, tosin toinen lapsista oli sitä mieltä, että peli oli vaikea.

  Mun serkuilla oli tuo kummituslinna ja se oli ihan paras! Kuvat oli lapsena juuri sopivan karmivia, mutta ei liikaa. Siinä siis kuljettiin kummitustalon läpi ja aina välillä tiputettiin pääkallo sellaisesta "savupiipusta" ja se tuli ulos milloin mistäkin kohdasta kolmiulotteista pelilautaa. Jos se osui toiseen pelaajaan, tapahtui jotain mutten muista mitä.

  Chocoa pelasin juuri eilen töissä. Mikä klassikko!

  VastaaPoista
 15. Toivoin aina Cluedoa, mutten ikinä sitä saanut, saati sitten päässyt pelaamaan :)

  Meidän perheessä Scotland Yard ja Suomi-peli oli kunnon hittejä, koska Monopolya ei myöskään koskaan saatu.

  Arvaa Kuka, muuttuva labyrintti, Pyramido ja Afrikan tähti taitaa löytyä vieläkin vanhempien kotoa.

  Vielä sellainen, mitä tuosta listasta ei löytynyt, oli Eurooppa-peli. Siinä oli pelilautana koko Euroopan kartta, opittiin veljen kanssa vahingossa paljon maantiedosta! Pelaajille jaettiin kaupunkikortteja, joiden perusteella piti suunnitella pelireitti ja käydä tsekkaamassa kaikki kaupungit, voittaja oli se joka ensimmäisenä kävi kaikissa kaupungeissa.

  En löytänyt googlettamalla yhtään kuvaa.

  VastaaPoista
 16. Hotel ja Vain Elämää olivat kivoja! Jännä kyllä en näin yhtäkkiä muista yhtään mistä niissä oli kyse :D

  VastaaPoista
 17. KUMMITUSLINNA! Voi juku, toi peli oli aikanaan mummulla ja vitsi se oli karmiva! Aivan huisi, kun oli semmonen konkreettinen talo, mitä kuljettiin, ettei aina vaan tylsä pelilauta. Hittolainen jos toi peli vielä jostain löytyis niin olisin aika paljon valmis maksamaan :)

  Arvaa kukassa olin aina Maria, siis ihan aina, jostain syystä myös hävisin jatkuvasti? :D

  VastaaPoista
 18. Cluedo ja Hotel <3

  Serkuilla oli joskus myös cluedon Harry Potter versio, jota kovana HP-fanina pelasin vielä enemmän innoissaan kuin alkuperäistä :D Hotellissa oli hyvin samantyyppinen idea kuin Monopolyssa. Kai siinä jotain sääntöeroja oli, mutta tykkäsin ite siitä enemmän, koska oli semmoset tosi hienot kolmiulotteiset hotellit, joita rakennettiin aina vaatimattomimmasta hienoimpiin luxushotelleihin.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, muru! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikaopas: 90-luvun teemabileet

Metsoloiden lamakertomus

Ysärin alun Barbiet ystävineen (Barbie #2)

Kaikkien aikojen myydyin Barbie ja pari kohua (Barbie #3)

Kaupan kylmähyllyllä - Valion 1990-luvun tuotteita

Ysäri-tietovisa

Masse Majavasta Sipsu Simpanssiin - NamiNami!

Bikini-Barbeja ja kaupoista loppuvat eläinlääkärinuket