Koulukalenteri (ja ihastustunnustuksia) vuodelta 1997

Jossain vaiheessa ala-asteaikoja kalenterit tulivat mukaan kuvioihin - nykyään ilman sellaista tuskin pärjäisi. Vaan mitä mahdoin niihin 1990-luvun kalentereihin kirjoitella? Kovin vähän. Jotain sellaista kuin "Kotibileet T:n luona". "Koulujen väliset yleisurheilukilpailut". "Synttärit". Siinäpä se. Kenties ikimuistoisin omista kalenteistani on seuraava:

7päivää-lehden pop & rock -koulukalenteri.
Ihanat Backstreet Boys, Alanis Morissette ja
Peter Andre kannessa.

Vain 49,90 markkaa!

Kalenteriosuutta on täytetty edellämainitulla malttiudella, mutta siellä oli eräs aivan muu lyömätön osio, nimittäin tilaa ystäväkirjatyyppisille kirjoituksille. Oijoi, sinne vuoden 1997 luokkakaverini ovat ikuistaneet inhokkiruokansa ja IHANNENAISENSA ja IHANNEMIEHENSÄ. Osittain on valittu luokanjäsenten keskuudesta (minäkin olen päässyt erään luokan pojan ihannekohtaan, huomaan, ah ^_^ ), mutta myös Saku Koivu saa kannatusta. Superia!

Mukana on myös valtava määrä noita kannessakin luvattuja ihailijakuvia. Osan niistä olen repinyt irti, luultavasti sisustustarkoituksiin, ja osan olen sotkenut. Vähän harmillista, miksi Brad Pittille ja Mascaran jäsenille piti piirtää viikset? Toisaalta se viiksien ja silmälasien piirtäminen lienee osa melko ikiaikaista traditiota, jota näin osaltani olen 1990-luvulla uusintanut. Ihanaa ajankuvaa ovat tietysti myös suuret valikoimat idolien faniosoitteita. Voi tuota aikaa ennen sen suurempaa netti-intoilua!

Onkohan tämä kalenteri tuttu kellekään muulle?
Minulla oli myös seuraavan lukuvuoden (1998-1999) kalenteri. Se oli tyyliltään samanlainen, mutta sikäli kun tätä voi pitää sinikantisena, niin se seuraava oli punakantinen. Muistan omistaneeni myös ainakin pari kappaletta fyysiseltä kooltaan paljon pienempiä lukuvuosikalentereita, joissa oli ideana vähän opettaa pikkupilteille englantia. Niinpä niissä oli jotain englanninkielen tehtäviä, kenties jotain sarjakuvatyyppisiä kuviakin. Niissä seikkaili sellainen (aika huonosti) piirretty poikahahmo. Niitä tuskin on säilynyt, ainakaan vastaan ei varastoa tai vinttiä penkoessa ole tullut.

***

EDIT. 30.9.2013: Nuoruusdiskon Facebook-sivulla on nyt kuva Suosikin vuoden 1997 kalenterista!

Kommentit

 1. Just eilen illalla muistelin tätä kalenteria!! Mulla oli tää samainen ja olin tuolloin 6. luokalla :D

  Tää pitää muistaa lisätä kyl yhteen tulevaan postaukseeni johon kokoan kaikkia kivoja juttuja teinivuosiltani :)

  VastaaPoista
 2. Minulla taitaa näitä vastaavia löytyä 3-4. Vieläkin ovat jossain vanhempien luona tallessa. Muistan, että ärsyttävimmät ihailijakuvat saivat kyllä uuden naamarin! :D
  Jäin miettimään tuota hintaa, nimittäin nykyäänhän kalenterit maksavat aikalailla saman verran (n. 10e), mutten olisi kuvitellut tuosta joskus maksaneeni (tai vanhempieni varmaan) 50 markkaa :)

  VastaaPoista
 3. Voih. Minneköhän ovat omani hävinneet... ja mitäköhän olen kirjoittanut... :)

  VastaaPoista
 4. Onkohan Seiska ja Mix kuuluneet samaan konserniin, sillä muistelisin, että Mixin tilaajille olisi jaettu samantyyppistä kalenteria? Tai sitten ovat olleet tyyliltään niin samanlaiset, että muistan väärin.

  Itse harrastin vuosituhannen vaihteessa niin paljon, että olen oppinut kalenterinkäyttäjäksi jo varsin nuorella iällä. Kalenteriin oli pakko kirjata treenit, leirit ja matkat, että pysyi niistä itse kärryillä. Vanhemmat kun olivat jo luovuttaneet aikataulujeni suhteen. Kai sitä olisi varhaisnuoruutensa voinut huolettomamminkin viettää, mutta toisaalta oli harrastuksista kaikenlaista etua, ja hyviä muistoja ainakin.

  VastaaPoista
 5. Voi ihanuus, nämä kalenterit! Mulla oli tosiaan ainakin tää sinikantinen ja sitten se punainen. Muistaakseni vielä joku kolmaskin versio. Kyllähän nuo tuolloin ostettiin ihan vaan niiden bändien/laulajien kuvien takia ja sivuille raapusteltiin salaisuuksia salakielellä. ;) Harmi, että joskus siivousinnossani revin nuo kappaleiksi kansia myöten ja heitin pois. Enpä ajatellut silloin, että niistä olisi jäänyt mukava muistijälki, jos ne olisi säilyttänyt. :)

  VastaaPoista
 6. Oh, tämäpä hauskaa! En meinaan ajatellut tämän olen näin universaali juttu.

  Eli universaali = noin viisi ihmistä. Hmm...

  VastaaPoista
 7. Nyt on pakko sanoa, että mulla ei ollut juuri noita koskaan! Yksi syy oli siinä, että ne oli tosi kalliita. 50 markkaa oli meidän pienituloisessa perheessä iso raha, ja olihan se silloin muutenkin paljon enemmän kuin nykyinen 10 e.

  Toinen syy oli se, että toisin kuin luokkakaverit, en ollut kovin kiinnostunut julkkiksista tai bändeistä. Enemmän tykkäsin yksittäisistä biiseistä. Kolmantena syynä on kai se, että olin heppatyttö. Kummitädiltä sainkin kahtena vuonna ihanan Hevoshullun kalenterin, joka oli myös kovakantinen ja sisälsi noiden tavoin kaikkea muutakin kuin vaan sen kalenteriosan. Ihastusten tilalla oli tietysti vaan lempihevonen. :D

  VastaaPoista
 8. Ite sain juurikin tuon 97-98 vuoden kalenterin synttärilahjaksi. Toivoin sitä jo edellisenä vuonna, mutta sain sen vasta tuolloin. Kotoa löytyy mahtava valokuvakin, jossa suu auki tuijotan innoissani paketista löytynyttä kalenteria. Oijoijoi Nick Carter <3

  VastaaPoista
 9. Mulla oli Suosikin kalentereita varmaan parikin.. Muistan sen ekan hyvin, kun sen kannessa oli Jon Bon Jovi ja reseptiosiossa Ilkka Alanko kertoi miten tekee poppareita :) Mutta eipä sinne kalenteriin paljoo mitään tullut kirjoteltua. Kokeita ja kirjaston kirjojen eräpäiviä :D

  Mun pikkusiskolla olikin sitten hevoshullun kalenteri ja taisi olla tämä seiskankin...

  VastaaPoista
 10. Näyttää niin tutulta, että mulla on varmaan ollut tuo :)

  VastaaPoista
 11. Mulla ei tainnut olla itselläni tuota kalenteria, mutta juuri tuo sinikantinen 97-98-kalenteri on syöpynyt minunkin muistoihini. Muutamalla kaverilla taisi olla juuri tuo, mutta seuraavia tai sitä edeltäviä en muita. Mistäköhän johtuu, että niin moni asia tuntuu kulminoituvan vuoteen 1997 myös minulla? Onkohan 10-vuotiaana psykologisesti jokin elämäntaitekohta (no, eka vuosikymmen takana tietysti), jolloin kaikki jää paremmin mieleen?

  VastaaPoista
 12. Apua ! Just löysin tän blogin ja nopean selauksen jälkeen pakko liittyä heti lukijaks ! : D

  Ihana blogi (nostalgiaa!) <3 Ja nyt sit alanki lueskelee tarkemmin mitä kaikkee täält löytyy! :D

  VastaaPoista
 13. Karkkis: Toi 1997-juttu on kyllä jännä. Ja hei, tuossa joskus kun selasin blogiasi niin laskeskelin, että meillä taitaa itseasiassa olla päivälleen sama syntymäpäivä. Ehkä se meidän kohtalonyhteys vuoteen 1997 on sitten jo syntymässä määrätty? :P

  Emppu: Kiitos! Jee, tervetuloo! <3

  VastaaPoista
 14. Useita oli aiempina vuosina mutta ei tainnu enään tuota samaa olla

  VastaaPoista
 15. Mullakin oli tämä nimenomainen kuvassa näkyvä yksilö. Muistan myös omistaneeni Pirkko-Liisa Perttulan käsialaa edustaneen pahvikantisen, muistaakseni purppuranvärisen kalenterin, missä oli kaikki testejä ja horoskooppeja ja ennustusjuttuja myös... Kaipaan sitä, jos löydät jostain tietoja siitä niin julkaise!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, muru! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikaopas: 90-luvun teemabileet

Metsoloiden lamakertomus

Ysärin alun Barbiet ystävineen (Barbie #2)

Kaupan kylmähyllyllä - Valion 1990-luvun tuotteita

Kaikkien aikojen myydyin Barbie ja pari kohua (Barbie #3)

Ysäri-tietovisa

Bikini-Barbeja ja kaupoista loppuvat eläinlääkärinuket

Masse Majavasta Sipsu Simpanssiin - NamiNami!