Vielä kerran: 1990-luvun piirrossarjoja!

Pari kuukautta sitten tuossa blogin sivupalkissa oli pikku gallup suosituimmasta ysärin (lasten) piirrossarjasta. Tulokset näyttivät lopuksi tältä:

1. Muumilaakson tarinoita
2. Maailman ympäri 80 päivässä
3. Vili Vilperi
4. Kaukametsän pakolaiset
5. Ankronikka
6. Olipa kerran...
7. Richard Scarryn touhukas maailma
8. Babar
8. Prätkähiiret
8. Simpsonit
11. Animaaniset
11. Tiny Toon
13. Bambukarhut
13. Turtles
15. Ipanat
15. Smurffit
17. Halinallet
18. Mozartin pumppu

En pidä tulosta varsinaisesti yllättävänä, suren vain Mozartin pumpun häntäpään sijoitusta. Kahden kärki oli selvä kuten voittajakin, eikä syyttä. Muumilaakson tarinoita ja Maailman ympäri olivat molemmat erittäin laadukkaita ja osin syvällisiäkin lastenohjelmia, ja mikäs muu ohjelma Suomessa voisikaan olla Muumeja suositumpi. 1990-luvun jälkeen sarjaa on uusittu kokoajan, alusta loppuun kerta toisensa jälkeen. 

Oma suhteeni niin Muumeihin, Phileas Foggiin kuin myös Vili Vilperiin on lämmin. Jälkimmäisin on tuttu lähinnä siksi, että vaikka kotona sitä ei Muumien ja 80 päivässä -sarjan tavoin nauhoitettukaan vhs:lle, niin tekivät kuitenkin isovanhempani. Heidän luonaan Vilin ja Nannin ja Väpän ja muiden meno tuli erittäin tutuksi. Ylipäätään tietysti otaksun lempisarjojen kumpuavan aika paljon siitä, mitä tuli syystä tai toisesta katsottua eniten. Omalla kohdallani niitä olivat Muumit, Matka maailman ympäri 80 päivässä sekä Babar, sillä nuo sarjat olivat kokonaisuudessaan vhs-nauhoilla tv:stä nauhoitettuina.  Oikeita aitoja vhs-nauhoja ei juuri muita ollut kuin parit Disneyn elokuvat. Oi sitä ääntä, kun laittaa loppuun menneen videon kelautumaan alkuun. Kun kelaus alkaa hitaasti, mutta muutamassa sekunnissa vauhti kiihtyy nollasta sataan ja voi oikein kuulla sen nauhan rapinan videoissa.

Näitä Maailman ympäri 80 päivässä -sarjan lauluja suosittelen kuuntelemaan puhtaasti omalla vastuulla. Jäävät nimittäin päähän soimaan eivätkä taatusti lähde pois. Sori.


Kommentit

 1. Oii! Tää onkin hyvä lista!
  Kuulun sellaiseen "ryhmään", joka haluaa hyvät vanhat piirretyt takaisin, tai ainakin itselleen. Oon ostanut kaikki Babarit itselleni ja jopa siskon tytölleni, koska ne löytyi Veljekset Keskiseltä naurettavaan 9.90e hintaan! Siis KOKO boksi! Ostin myös Maailman ympäri 80 Päivässä ja tässä jokin aika sitten kuulin ystävältäni ettei sitä boksia saa enää mistään. Ystäväni oli jopa valmis ostamaan sen multa. En tietenkään myynyt! Olipa kerran- sarjaa oon keränny kans jonkin verran. Kaukametsän pakolaiset ois kans ihana, mutta sitä ei taida saada DVD:llä... Halinallet ois kans ihanas saada!

  Joskus tulee huvikseen katsottua aamupiirretyjä tai Pikku Kakkosta. Melki joka kerta totean mun miehelle, että meidän lapset katsoo vaan noita lastenohjelmia, jotka oon ostanu eikä tota kuraa mikä tulee nykyään telkasta!
  (onneks kuitenkin Muumit ja Vili Vilperi tulee ainakin uusintana ja Ankronikkakin nykyään!)

  VastaaPoista
 2. Joo todellakin jää päähän soimaan. Minun ei tarvinnut kuin nähdä tuo videon kuva kun Amerikka-laulu alkoi soida päässä. Arg. Katsoin juuri vähän aikaa sitten tuon Matka maailman ympäri -sarjan ja vaikka se kuinka ihana onkin niin biiseistä ei meinää päästä eroon mikä totisesti ärsyttää.

  VastaaPoista
 3. Entäs Varjoankka?

  Ja juu, Amerikka-laulu alkoi kyllä kuulua korvissa jo kuvasta, mut ei arg.

  VastaaPoista
 4. Muistan vieläkin Vili Vilperin alkutunnarista ainakin osan, se ei varmaan koskaan unohdu.
  Harmillista, että Animaaniset ja Tiny Toons jäivät noinkin alas, ne ovat ainakin meikäläisen ehdottomat suosikit, olivat jo muksuna! Ne löytyykin multa alkuperäiskielellä, en tiedä/muista mitenkä esim. Animaanisten alkuperäiset härskit vitsit kääntyivät suomeksi (legendaarisin -> http://www.youtube.com/watch?v=1xmAC9Qu908 )
  Mozartin Pumppu oli myös yksi lemppareista, mitenkä sen olin jo aivan unohtanut!

  VastaaPoista
 5. Olisi kyllä hienoa omistaa muutamia lapsuuden tv-sarjoja dvd:llä, vaikka toisaalta omalta kohdaltani epäilenkin, tulisiko niitä koskaan katsottua. Jos joskus itselläni olisi lapsia, niin ehkä "pakottaisin" heidät sitten nauttimaan Babarista ja muusta :) Halinallet olisi kyllä ihanaa saada tähän formaattiin, eivät ne kirppiksellä olevat vhs:t kovastikaan lohduta.

  Nuo Matka maailman ympäri 80 päivässä -laulut ovat kyllä metkoja. Pääosin ne ovat mielestäni kyllä oikein hyviä, mutta Amerikka-laulua en itse voi sietää. Ja tottakai se on sitten juuri se, joka helpoimmin jää päähän, ja vieläpä vain sillä, että näkee tuon kuvan!

  Animaanisista olen itse innostunut vasta nyt tämän bloginkirjoituksen myötä, vaikka jossain määrin taisin katsoa sitä jo 90-luvulla. Se on aivan nerokas, mahtavia lauluja ja sanoituksia! Olenkin kirjoittanut siitä postauksenkin, se löytyy kun valitsee noista tunnistesanoista "piirrossarjat".

  VastaaPoista
 6. Varoituksen uhallakin (tai ehkä juuri siksi) oli pakko painaa play! :) Mä olin ihan sarjan fani aikoinaan ensinäkemällä ja vielä uusintakierroksillakin, jolloin osasi jo jotain repliikkejä ulkoakin, ja jännittävimpänä pidin sitä kun prinsessa meinattiin polttaa roviolla... :D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, muru! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikaopas: 90-luvun teemabileet

Metsoloiden lamakertomus

Ysärin alun Barbiet ystävineen (Barbie #2)

Kaupan kylmähyllyllä - Valion 1990-luvun tuotteita

Kaikkien aikojen myydyin Barbie ja pari kohua (Barbie #3)

Ysäri-tietovisa

Bikini-Barbeja ja kaupoista loppuvat eläinlääkärinuket

Masse Majavasta Sipsu Simpanssiin - NamiNami!