90-luvun kahvitauolla

Joitteko te jo lapsina kahvia? On hauskaa katsoa vierestä, kuinka omat pienet serkut ryystävät kahvia, joka on enimmäkseen maitoa ja sokeria, joka on hiukan kahvilla ryyditettyä. Minulla oli kuulemma joskus 80- ja 90-luvun taitteessa vastaava kahvikausi, mutten itse muista siitä yhtikäs mitään. Kova kahvittelija minusta tuli vasta muutama vuosi sitten, kun tarkoituksella opettelin tuota kultajuomaa hörppimään. Paha tapa, josta ei enää eroon taida päästä.
Tämä ylläoleva valittiin MTV:n vuoden 1994 parhaaksi mainokseksi! Enkä sinänsä voi ihmetellä, sillä nämä Juhla mokan mainokset ovat upeita. Tuo musiikkikin... (Tiesittekö muuten, että 1980-luvun alussa Juhlamokka-tv-mainoksissa oli musiikkina Lasse Mårtensonin sydäntäraastavan ihana Myrskyluodon Maija? Hienoimpia suomalaisia sävellyksiä, sanon ma!) Sinänsä kyse ei ole ysäri-ilmiöstä, sillä onhan näitä esitetty nyt 2000-luvullakin. Juhla mokka -kädentaitajia on valittu vuodesta 1979 saakka, ja lista heistä kaikista löytyy Pauligin sivuilta, tästä. Nyt kun noita kuvia katsoo, niin muistan heistä esimerkiksi vuoden 1996-huovuttajanaisen sekä samalta vuodelta isä-poika parin, jotka olivat muurareita - nämä siis tuolta 90-luvulta. 2000-luvulla onkin "tuttuja" jo enemmän.

Juhla mokka pakattiin vuoteen 1994 saakka pahviin, josta alkaen taas laminaattiin, ihan niinkuin nykyäänkin. Juhla mokan sivuilla voi tutustua eri aikojen Juhla mokka -paketteihin. Mielestäni mitä vanhempi sitä hienompi, siis tietysti. :D Mene sinne katselemaan hop tästä. (Alalaidasta voit kuunnella Juhla mokka -tunnusmusiikin. Ah. Alkaa tehdä mieli kahvia.)

Nam! No. Kesä 1993.

Aika hauska ohje tuossa Presidentin mainoksessa:

Keväinen kahvibooli (8 annosta)
8dl vahvaa kylmää kahvijuomaa Presidentistä
1 l appelsiinimehua
3 pulloa (á 1/3 l) sitruunasoodaa
3 rkl siirappia
hienonnettua kaardemummaa
jääpaloja
appelsiiniviipaleita
tuoretta minttua

Hmm... Miltä tuo mahtaisi maistua? Appelsiini yhdistettynä kahviin? Sitruunasooda siihen päälle siiparin keralla? Jos kokeilisin, niin en kyllä tekisi kerralla ihan tuota ohjeen määrää, jos vaikka olisikin ihan kamalaa. Vaikka tosin en usko, että mikään, missä on kahvia, voisi olla ihan hirvittävää.

Nam! No. Kesä 1993.

Nam! No. Kesä 1994.

Mahtaakohan Luxusmokkaa enää kaupoissa ollakaan? Kultamokkaa ilmeisesti on edelleenkin olemassa, vaikken kyllä muistakaan törmänneeni siihen. Ehkä olen katsonut huonosti.

Nämä kaikki kahvimainokset ovat kyllä aika samanhenkisiä. Juhlavia ja hieman utuisia, toisinaan juhlavan utuisen romanttisia. Aika on tainnut muuttua osaltaan, kenties kahvi liittyy sellaisen viivyttelevän iltapäiväkahvittelun lisäksi nykyään myös kiireisten cityihmisten elämään - tällöin tietysti kyseessä voi olla joko trendikäs erikoiskahvi tai kiireessä lähijunassa nautittu kahvi takeaway-mukista. Noissa Nam!-ruokalehdissä esitellään 1990-luvun puolivälin aikoihin myös sellaistakin uutuutta, kuin pussista kuumaan veteen sekoitettavia pikakahveja, niin "pelkkiä" kahveja kuin cappuccino-tyyppisiä erikoiskahvejakin. Muutosten aikaa selvästikin!

Kulta Katriina vuodelta 1990.

Joku muistanee 1990-luvun loppupuolella pyörineen Kulta Katriinan mainoksen? Siinä nainen istui pihatuolissa nurmikolla ja luki ranskalaiselta rakastajalta saamaansa kirjettä. Taivas avautui kesäsadekuuroon ja kirjeen muste valui pisaroiden mukana maahan, mutta onneksi kahvi oli suojassa paperin alla ja eikun lopuksi Kulta Katriinaa juomaan, kyllä se nyt yhden tai kahden petetyksitulemisen pelastaa. (Mainos löytyy osana tätä videota ja alkaa 20 sekunnin kohdalla.)

Ja vielä Saludoa ja Cost Ricaa.
Saludo lanseerattiin vuonna 1960.

Costa Ricallahan oli hauskoja tv-mainoksia, mutten osaa sanoa sijoittuvatko ne enemmän 1990- vai 2000-luvulle. Kuten se yksi, jossa joku armeijan kouluttajakomentaja alkaa lausua Tommy Tabermania. Tai poliisit pyytävät puhutteluun tullutta autoilijaa vannomaan kautta kiven ja kannon, että tulevaisuudessa käyttäytyy paremmin.

Kommentit

  1. Oooh kahvi, elämäni suola. Join jo pienenä, niinkuin tiedätkin, mummulassa kahvitassin päältä ryystäen, palasokerin kera varmastikin. Juhla Mokka -mainokset ovat maailman ihanimpia ja toi musiikki lämmittää aina sydäntä. On kovin huolellisesti mietitty ja onnistunut mainoskampanja. Ps. Kahvi on pahaa vain jääkahvina Saksassa, ja tämäkin lienee ainoastaan mun mielipide :P

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, muru! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikaopas: 90-luvun teemabileet

Metsoloiden lamakertomus

Ysärin alun Barbiet ystävineen (Barbie #2)

Kaupan kylmähyllyllä - Valion 1990-luvun tuotteita

Ysäri-tietovisa

Suosituinta musiikkia elokuussa 1997

Anttilan syysmuotia vuodelta 1993

Kaikkien aikojen myydyin Barbie ja pari kohua (Barbie #3)