Purkkaa purkkaa!Jenkin tv-mainos 1990-luvun alusta.

Toivepostaus!

Meillä kotona isäni oli aina se, jolla oli purkkaa. Keittiön pienessä laatikostossa oli jopa erillinen purkkalaatikko. Useimmiten purkka oli varmaankin Leafin Jenkkiä. Jossain vaiheessa oli myös purkkamattoja, joita on viime aikoina taas tullut lisää kauppoihin. Omia suosikkipurukumejani olivat ne Jenkit, joita ei varmaankaan enää myydäkään: keltainen ja kirkkaanpunainen. Keltainen jenkki oli sitruunanmakuista, siitä punaisesta en osaa sanoa. Muistan vain, että pidin siitä!

Kovasti 1990-lukuun liitän myös sen, kuinka Ruotsin-laivoilta ostettiin aina purkkaa. Nimenomaan niitä laatikoita:

Tämä ja tuo seuraava kuva ovat kirjasta
"Sisua, siloa ja sinappia. Merkkituotteita Turusta", 2004.

Leafin Xylifresh-mainos vuodelta 1996,
jolloin purukumin terveysvaikutuksista ja hyödyllisyydestä
muun muassa lapsille alkoi olla enemmän tutkimustietoa.

Kuva on täältä.

Kaikissa purukumeissa xylitol ja terveellisyysaspektit eivät suinkaan olleet pääosassa, vaan usein ne muistuttivat enemmän karkkia. Vai mitä sanotte Spice Girls -tikkareiden sisään kätketyistä purkkapalloista? Tai niistä kovista purkkapalloista, joita sai kauppojen aulojen automaateista? (ja saa monin paikoin kyllä vieläkin, en minä sitä sano) Tai hubbabubasta. Tai vaikka Tubble Gumista. Se oli sellaista juoksevaa mössöä, minkä vuoksi sitä tietysti myytiinkin tällaisessa tuubissa.

 


Lisäksi maailma täyttyi kaikenlaisista hyvin karkinmakuisista purkkalaatoista, jotka olivat yksittäispakattuja, ja joiden kääreisiin oli samalla piilotettu tarra. Itseltä löytyy edelleen ainakin Barbie- ja Muumi-tarroja. Pojilla oli varmaan hiukan muunlaisia örkkejä.

Muistakaa toki myös jo aiemmin julkaisemani Saku Koivuun keskittyvä Jenkki-postaus.

Kommentit

 1. Tuossa viimeiseksi mainitsit nuo tarralliset purkkalaatat: mulla oli Turtleseita (jotka liimasin kaikki leikkimökin oveen, tosin nyt ne on jo maalattu peittoon) ja sellaisia sumopainija-tarroja, olivat aika kauheita, josta syystä juurikin ehkä meidän suuressa suosiossa :D

  VastaaPoista
 2. Nuo orbitin levypurkat oli parhaita! Voin vieläkin kuvitella, miten se taittui hauskasti suussa, kun sitä alkoi pureksia.

  Tai miten kovat automaattipurkat piti ensin saada pehmeiksi. Tuota tuubipurkkaa piti koko ajan vähän lisätä, että maku säilyi. Jos laittoi kaksi Hubbabubbaa suuhun, pureskeleminen oli myös melkoista työtä. Kai silläkin jotain terveysvaikutuksia oli?

  VastaaPoista
 3. Ihan kuin tuota tuubipurkkaa ois edelleen... tai sit se on vaan iskostunut aivoihini niin kovaa että muistan sen. En ole kyllä koskaan syönyt itse..

  VastaaPoista
 4. Orbitin ulkoasun muistan nähneeni monesti!

  Purkka-automaattipurkat on edelleen hyviä ja HubbaBubba oli superhyvää, mut just sen epäterveellisyyden vuoks en oo niitä vuosiin syöny. Karkkia muutoin en säästele paljoakaan mut purkan kanssa se sokeri joutuu kuitenkii pitkäks aikaa kosketuksiin hampaitten kanssa.

  Ite olin niitä lapsia joka ei hirveesti lähteny "mainstreamiin" mukaan (I was hipster before being hipster was cool! eikun--- Oikeesti en ole hipsteri, oon vaan omalaatunen :D) eli en koskaan innostunu Spice Girlseistä, Backstreet Boysista tai Smurffeista - serkku niitä kuitenkii kulutti tosi paljon ja tuli kuultua biisejä ja nähtyä paljon fanikamaa joka puolella. Myls noita Spaissari-purkkatikkareita! Muistan ne niin elävästi nyt ku tuossa ne mainihit, voin melkein jopa muistaa miltä ne maistu :D

  Lisäks meille kai tätipuoli toi taikka jopa kahesta tätipuolesta jompikumpi lähetti Amerikan maalta (toinen asuu Kanadassa, toinen Kaliforniassa) meille tarrapurkkaa: helkkarin kovia eli varmaan jo vähän vanhoja, vaaleenpunasta Leonardo DiCaprio -tarrapurkkaa, irtopakattuja ja jokaisessa tarra. Niitä tarroja sit oli joka helkkarin puolella eikä ne purkatkaan mitään parasta ollu. Itelle ei DiCaprio edes merkannu henkilönä mitään, yhistin sen vissiin Titaniciin ja siihen se jäikiin, en koskaan fanittanu :D Saatan muistaa niittenkii maun kaukasesti suussa, söin niin paljon niitä et varmaan yrjö lentäis jos nyt ees haistasin sen! :DDD

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, muru! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikaopas: 90-luvun teemabileet

Metsoloiden lamakertomus

Ysärin alun Barbiet ystävineen (Barbie #2)

Kaupan kylmähyllyllä - Valion 1990-luvun tuotteita

Ysäri-tietovisa

Suosituinta musiikkia elokuussa 1997

Anttilan syysmuotia vuodelta 1993

Kaikkien aikojen myydyin Barbie ja pari kohua (Barbie #3)