Ksylitol-Saku

Aiemmin olen postannut lähinnä Teemu Selänteestä niin maitoa kuin sipsejäkin mainostamassa, mutta nyt on toisen legendaarisen jääkiekkoilijan vuoro. Jos sukunimi on Koivu, lienee purukumin mainostaminen hyvä valinta. Näin kaiketi ajatteli se mainosmies, joka purkkadiiliä Koivujen jääkiekkoilijaveljeksistä vanhemmalle tarjosi.  Saku Koivu pääsi näin mainostamaan purkkaa niin jääkiekkokorttien kylkeen kuin tv-mainoksiinkin.

Vuonna 1995 Saku Koivu solmi Leafin kanssa purkkakampanjan, jonka myötä Saku toimi Suomessa Leafin ksylitolipurukumin keulahahmona. Seuraavana vuonna Koivun "ksylitolikoulu" käynnistyi ja se kiersi peruskouluja. Luulenpa tosin, että itse Saku Koivu pysyi Atlantin takana tekemässä työtään NHL:ssä. Leafin sivujen mukaan ksylitolikoulu oli alusta alkaen hyvin suosittu :D Suomen Hammaslääkäriliitto oli tullut kuvioon mukaan jo vuonna 1988, josta lähtien se on suositellut purkan syömistä Jenkin pakkausten kyljessä.

Kuvia tv-mainoksesta, joka
löytyy kokonaisuudessaan osana tätä videota.

Myöhemmin vuonna 2005 Saku Koivun ja Lead solmivat uuden yhteistyösopimuksen ja Saku pääsi toimimaan ksylitolikummina, lisäksi ksylitolikoulu-hanke uudistettiin. Jipii!

Saku Koivu Leafin Xylitol-Jenkin kasvona, mainos vuodelta 1995.

Mainoksen teksti: "Ksylitolipurukumin hammaslääketieteelliset ominaisuudet keksittiin Suomen Turussa. Maailman ensimmäinen ksylitolipurukumi Xylitol-Jenkki tuli markkinoille 20 vuotta sitten. Samaan aikaan näki päivänvalon myös toinen suomalainen ylpeydenaihe: Saku Koivu. Liekö ollut yhteensattuma, että ksylitolia alettiin valmistaa juuri koivusta. Suomalainen koivu on täynnä ksylitolivoimaa!"

Itse pidän ongelmana lähinnä vain sitä, että Xylitol-Jenkki täytti 20 vuotta vuonna 1995, kun taas Saku on syntynyt jo vuonna 1974, ja siis tämän mainoksen aikaan jo 21-vuotias. Mutta mitäs pienistä!

Lähteenä Leafin sivujen lisäksi
Sanna Kupila: Pure xylitol. Teoksessa "Sisua, siloa ja sinappia. Merkkituotteita Turusta", 2004.

Kommentit

 1. Sua varmaan yllättää ihan suuresti, että mä kommentoin tätä kirjoitusta :D Sanon vaan, että noi mainokset näyttää hassuilta ja Saku kovin pikkuiselta, ja ihaninhan hän on :)

  VastaaPoista
 2. Juuri tuollainen Xylitol-Saku, ehkä tuo alempi (1995) juliste koristi ala-asteeni käytävän seinää! Oi niitä muistoja. Ei meidän koulussa kyllä ikinä mitään purkkaa ollut tarjolla.

  VastaaPoista
 3. Meilläkin oli Saku-juliste ja inhosin sitä suuresti :D En vieläkään pidä erityisemmin tuon nököhampaan ulkonäöstä x)

  VastaaPoista
 4. ää, miksei meidän koulussa ollut Saku-julistetta? Ja jos olikin, niin miksen muista sitä? :(

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, muru! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikaopas: 90-luvun teemabileet

Metsoloiden lamakertomus

Ysärin alun Barbiet ystävineen (Barbie #2)

Kaupan kylmähyllyllä - Valion 1990-luvun tuotteita

Ysäri-tietovisa

Kaikkien aikojen myydyin Barbie ja pari kohua (Barbie #3)

Bikini-Barbeja ja kaupoista loppuvat eläinlääkärinuket

Anttilan syysmuotia vuodelta 1993