Tapaus Candice F. Ransom

Jokin aika sitten kirjoitin jutun muutamasta nuortenkirjasta, joita olen 1990-luvulla lukenut, kuten nyt aiheeseen tietysti sopii. Sain muutaman kommentin liittyen Candice F. Ransomiin ja hänen kirjaansa Oma luokka pitää pintansa. Tätä ennen olin pitänyt hänen kirjaansa täysin yksittäistapauksena, sillä en muistanut, että kotikuntani kirjastossa olisi ollut enempää hänen kirjojaan. Koko kirja tuntui muutenkin niin randomilta, koska useimmat lukemani nuortenkirjat joko kuuluvat johonkin sarjaan tai ainakin oolivat sellaisen kirjailijan kynästä, joka on kirjoittanut enemmänkin. Tämä kyseinen Ransomin kirja oli aikanaan kiinnittänyt huomioni hyllyssä aivan sattumalta ja erityisesti takakantensa ja sen kansikuvan perusteella olin sen lainannut ja lukenut.

Kommenttien saattelemana halusin kuitenkin selvittää hiukan enemmän sitä, kuka Ransom oikein on ja ennen muuta sen, onko hän tunnettukin kirjailija ja mitä hän on julkaissut. Lopputulos oli miltei huimaava:

Candice F. Ransomilla on omalla nimellään varustettu nettisivu, jonka mukaan "Candice Ransom is the author of more than one hundred children’s books—picture books, chapter books, easy readers, mid-grade novels, biographies, nonfiction, even board books." Hän on siis kirjoittanut lukuisia lasten- ja nuortenkirjoja, ja kirjoittamisen lisäksi hän on työskennellyt opettajana. Häneltä lienee suomennettu alle kymmenen kirjaa. En löytänyt nopealla googlettamisella aivan tarkkaa tietoa, mutta suomennettu on ainakin kirjat (tuon Oman luokan lisäksi) Isosisko jujuttaa, Isosisko oikkuilee ja Isosisko niuhottaa sekä Kohta kymmenen ja puoli ja Kohta kaksitoista. Ransom ei vaikuta olevan kovin palkittu tai tunnettu tai kulttimainetta nauttiva kirjailija, mutta tuottoisa hän ainakin on ollut, ja jo minunkin saamieni kommenttien mukaan useat ovat häntä lukeneet.

Lisäksi Ransom on kirjoittanut lapsille ja nuorille suunnattuja tietokirjoja etupäässä historiasta ja historiallisista henkilöistä. Näissä kirjoissa hän on muun muassa kirjoittanut lasten elämästä Yhdysvaltain sisällissodan aikana, George Washingtonista, Maria von Trappista ja äiti Teresasta. Kaikki henkilöitä en tosiaan edes tunnistanut nimeltä vaikka historianopiskelija olenkin. Kirjat käsittelevät lähinnä Yhdysvaltain historiaa, ajallisesti ne kiinnittyvät Yhdysvaltain itsenäistymiseen ja sisällissotaan ja 1800-lukuun.

Ja lopuksi: Candicella on aivan älyttömän söpö blogi: 
http://www.candiceransom.com/honeysucklevine/ Käy ihmeessä tsekkaamassa! Vaikkei jaksaisi kaikkea lukea hänen ja perheensä elämästä, niin mukana on roimasti nättejä valokuvia. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikaopas: 90-luvun teemabileet

Muumilimsasta Friscoon - 1990-luvun limonadeja

Ysäri-tietovisa

Jogurttipurkki poikineen

Kaupan kylmähyllyllä - Valion 1990-luvun tuotteita

Cool Colors - 1990-luvun lopun Barbiet

Pukinkontti täyteen Citymarketista (1995-1996)

2000-luvun alun teinidraamaa Roswellista