Miten maailma makaa? Listapoimintoja viikolta 28, osa 2

1993 on vihdoin se vuosi, kun Suomen viralliselta singlelistalta alkaa löytyä sitä perinteisintä ysärimusiikkia: 2 Unlimited, Ace of Base, Cappella, Culture Beat... Mutta kesäheinäkuun vaihteessa listan ykkösenä köllötteli kahden viikon ajan UB40 kappaleellaan Can't help falling in love, perin tuttu kappale kyllä sekin.

Samaan aikaan Tsekkoslovakia oli hajonnut kahtia samettivallankumouksessa ja suojeluskunnistakin sai taas puhua ääneen. Uutuuttaan hohtava Naantalin Muumimaailma houkutteli meidänkin perheen pikku matkalle. UB40:n tahtiin asteltiin rantahiekalla auringon laskiessa mereen, kesälomien grillimakkarat tirisivät. Luultavasti monet astelivat sillä rantahiekalla juuri tämän tahdissa eivätkä voineet mitään sille, että olivat rakastumassa palavasti.


Saapuessamme kesään 1994 olen juuri "valmistunut" eskarista ja odottelen peruskoulun alkua. Eletään suoran kansanvaalin ja Martti Ahtisaaren Suomessa. Taloudella ei mene hyvin, mutta aallonpohja ei enää entisestään syvenekään. EU-jäsenyydestä väännetään kättä, ja Toimi Kankaanniemi on sen vuoksi eronnut hallituksesta. Kahdeksas heinäkuuta Pohjois-Korean Kim Il Sung kuolee sydänkohtaukseen. 

Vuosi on täynnä suuria hittejä, kuten Taikapeilin Jos sulla on toinen, ja  Rednex on iso nimi. Ja iso nimi on myös viikon 28 listaykkönen: sveitsiläinen DJ Bobo. Hänen laulussaan kaikki tanssivat ja pitävät hauskaa. Ehta kesähitti siis :) Kappale on listaykkösenä kaksi viikkoa.

Music is what I'm living for, Everybody loves to dance
With another summer romance uh baby
Everybody likes to move
All the fellows having the groove uh baby
Everybody move your feet
To the rhytm of this beat
Everybody sing this song
All the people having funJa koittaa vuosi 1995, jääkiekkovuosi, EU-jäsenyyden vuosi. Koko vuosi kuunnellaan Scatmania, joka tosin harmikseni ei ollut listaykkösenä viikolla 28. Loppuvuodesta Coolion Gangsta's Paradise tulee räjäyttämään pankin, mutta kesällä 1995 se on vain tietämätöntä tulevaisuutta. Bosniassa heitetään pommeja Srebrenicaan. Ruotsissa juhlitaan 18-vuotiasta Vickania. Minä käyn kesälomalla ainakin Puuhamaassa ja Linnanmäellä, uimarannalla muina päivinä.

Pandora on listaykkösenä ABBA-coverillaan. Niinhän se vain on, että ABBA tulee aina takaisin!
Vuonna 1996 kännyköitä alkaa jo olla, Nokia puksuttaa menemään. Martina Hingis voittaa Wimbledonin kaksinpelin mestaruuden 15-vuotiaana. Ihmisiä kuolee niin olympialaisten pommi-iskuissa kuin pudonneissa lentokoneissakin, Hillary Clinton tulee tapaamaan maamme naisvaikuttajia, muun muassa erään ulkoministeri Tarja Halosen. Kesän suurin hitti on Fugeesin Killing me softly, joka viihtyy listaykkösenä seitsemän viikkoa. Kyllä me sitä niin vain ostimme. Samaan aikaan Spice Girls tekee lämpimurtoaan, mutta Wannabe ja Say you'll be there saavat listan ykkösijoja vain kahden viikon edestä. XL5 tanssii yläruumiit paljaana Kaunista Petoa. Ah, se on kaunista aikaa :)
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikaopas: 90-luvun teemabileet

Metsoloiden lamakertomus

Ysärin alun Barbiet ystävineen (Barbie #2)

Kaupan kylmähyllyllä - Valion 1990-luvun tuotteita

Kaikkien aikojen myydyin Barbie ja pari kohua (Barbie #3)

Ysäri-tietovisa

Bikini-Barbeja ja kaupoista loppuvat eläinlääkärinuket

Masse Majavasta Sipsu Simpanssiin - NamiNami!