Miten maailma makaa? Listapoimintoja viikolta 28, osa 1

Hei ja tervetuloa viikolle 28! On heinäkuun alkupuoli, hellettä, lämpenevät uimavedet.

1990-luvulla aivan kaikkien vuosien kaikkina viikkoina ei kerätty Suomen virallista singlelistaa, mutta tehdään siitä huolimatta aikamatka. Valitut kappaleet ovat viikoilta 28 tai mahdollisimman läheiseltä ajankohdalta.

Vuonna 1990 heinäkuun helteillä maassamme kuunneltiin mitä ilmeisimmin ihan sikana englantilaisen Guru Joshin kappaletta Whose Law (is it anyway)?. Tämä kasaridiskobiittinen ja jopa saksofonineen soiva jumputus ei ainakaan Suomessa jäänyt elämään, miksiköhän? Tanssikappale lienee kuitenkin soinut tuona armaana rakkauden kesänä (no kaikkihan ne on rakkauden kesiä) paljonkin, onhan siinä jotain kesäistä ja letkeää. Itä-Saksassa alettiin käyttää läntistä D-markkaa ja noin kuukautta aiemmin Esko Ahosta oli tullut Suomen pääministeri. Minä itse tein matkan Helsinkiin ja Korkeasaareen isän ja äidin kanssa ja odotin pikkusiskoani syntyväksi. Suomessa vielä kaikki hyvin.


Kesällä 1990 Suomi oli jo laulanut Eppu Normaalin tahtiin ja sama jatkui seuraavanakin vuonna. Heinäkuun alussa 1991 Suomen singlelistan ykkönen oli Eppujen hitti Lensin matalalla. Samalla on vain kuukausi aikaa siihen, kun idässä Neuvostoliiton presidentti Gorbatsov syrjäytetään ja Viro vaatii itselleen itsenäisyyttä. Sen jälkeen perässä tulisivat päivien sisällä Latvia, Ukraina, Valko-Venäjä ja muut. Mutta aavisteltiin kesällä 1991 silti jo tulevaa, sillä heinäkuun ensimmäisenä päivänä Varsovan liitto oli hajotettu virallisesti. Suomen pankeilla ei mennyt kovin lujaa. Paitsi ehkä alamäkeen.
Ja tulemme vuoteen 1992. 

"ABBA-esque on brittiläisen Erasure-yhtyeen julkaisema EP. Neljä uudelleenversioitua ABBAn kappaletta sisältäneestä "ABBA-esquesta" tulikin Erasuren siihenastisen uran ensimmäinen kotimaansa singlelistaykkönen. Yhdysvaltain albumilistalla EP noteerattiin korkeimmillaan sijalle 85 ja EP:n tunnetuin raita, Take A Chance On Me, nousi Hot 100 Airplay Chartin sijalle 51." Näin kertoo ikiluotettava Wikipedia. On se ABBA jännä! Aina se tulee uudelleen, on kyseessä sitten yhtyeen oma kokoelma tai A-teens tai Mamma Mia -musikaali. Niinpä vuonna 1992 ABBA-esque viihtyi Suomen sinkkulistan kärjessä kaksi viikkoa. Niiden jälkeen meno hieman muuttuikin, sillä Erasuren jälkeen seuraava listaykkönen on Nirvanan Lithium.

Kesällä 1992 Neuvostoliitto olikin jo hajonnut, ja harva kai osasi kunnolla sanoa, mitä itärajan takana oikein tapahtuu, saati ennustaa tulevaa. Elimme epävakaita aikoja, kuomaseni! Edellisenä syksynä SKOP:n maksukyky oli romahtanut ja 1992 oltiin jo laman syövereissä. Meillä oli pankkikriisi, vaikka me pikkupiltit tuskin sitä ymmärsimme. Samaan aikaan Venäjän uusi presidentti Boris Jeltsin tuli valtiovierailulle Suomeen ja vakuutti, että kaikki maidemme välillä on hyvin ja ettei Venäjä asioihimme puutu. ABBA soi, kun Ruokolahdella etsittiin leijonaa.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikaopas: 90-luvun teemabileet

Muumilimsasta Friscoon - 1990-luvun limonadeja

Ysäri-tietovisa

Jogurttipurkki poikineen

Kaupan kylmähyllyllä - Valion 1990-luvun tuotteita

Cool Colors - 1990-luvun lopun Barbiet

Pukinkontti täyteen Citymarketista (1995-1996)

2000-luvun alun teinidraamaa Roswellista