Nylon Beat -haikailu

Seura, 1996.

En itse ollut mikään varsinainen Nylon Beat -fani 90-luvulla (ja tiedoksi, en ole vieläkään). Omistin yhden NB-levyn, se oli heidän englanninkielinen Nylon Moonsa, joka julkaistiin vuonna 1998. Jossain vaiheessa olen myynyt sen kirpputorilla - hiukan sääli, sillä ei minulla oikeen muitakaan ysärilevyjä ole tallella. Eikä se nyt kovin huono levy ollut myöskään.

Nylon Beat on minulle leimallisesti nimenomaan 90-luvun yhtye, vaikka Jonna ja Erin tekivät yhdessä musiikkia vielä 2000-luvullakin, ja menestyksellä tekivätkin: vuonna 2000 julkaistu Demo ja 2003 julkaistu 12 apinaa myivät platinaa. Kokoelmalevyn Comeback tytöt julkaisivat vuonna 2004.

Nylon Beat (1996).

Satasen laina (1997).

No mutta, takaisin 1990-luvulle. Aloittaessaan Jonna ja Erin (ja hei, miksi he ovat aina nimenomaan Jonna ja Erin, mikseivät koskaan Erin ja Jonna?) olivat lukioikäisiä, ja kenties juuri siksi suosiota tuli ensin nuorten, vasta myöhemmin aikuisten keskuudessa. Olen saattanut nähdä Naikkarit parikin kertaa livenä, mutten ole varma. Yhdellä ystävällä oli heidän toinen pitkäsoittonsa, Satasen laina, joten sen värikäs kansikuva on syöpynyt ikuisiksi ajoiksi mieleen. Itselläni ei levyä ollut, mutta yllättävän hyvin muistan kaikki sen kappaleet, joten kaipa sitä on tullut kuunneltua kerran jos toisenkin.

Nylon Beat oli vakiokasvo muun muassa Suosikissa. Maailmalla tyttöbändit olivat suosionsa huipulla, mutta jostain syystä NB:sta on Suomessa puhuttu mielestäni melko vähän nimenomaan tyttöbändinä. Ja olihan heidän musiikkinsa joiltain osin paljon rokimpaa kuin useimpien poptyttöbändien, toisaalta kyseessä oli "pelkkä" duo. Suomessa kai ennemmin Plus- ja Sitruunapippuri -yhtyeisiin (vai pitäisikö sanoa floppeihin...) liitettiin tyttöbändiliite ja niitä sanottiin Suomen Spice Girlseiksi - sanokaa jos olen ihan väärässä! Toisaalta Naikkarit eivät tehneet itse omaa musiikkiaan, mikä tietysti erottaa heidän 1990-luvun lopun nousevista naisartisteista, kuten Maija Vilkkumaasta tai Jonna Tervomaasta.

Erityisesti Nylon Beatin kahden ensimmäisen levyn, Nylon Beatin (1996) ja Satasen lainan (1997), musiikkimaisema on erityisen ysärimainen. Konesoundit eivät ole millenniumia vielä nähneetkään, ja miksi edes olisivat. Nostalgisuudessaan nämä kaksi levyä ovat 90-lukua parhaimmillaan, suomipoppia parhaimmillaan. Heiltä ilmestyi 90-luvulla kaksi muutakin pitkäsoittoa, jo mainittu englannin kielinen Nylon Moon (1998) sekä Valehtelija (1999). Tuotteliasta.

Tässä teille 90-lukua:


Satasen laina -levyn nimikkokappale, 1997.

Jollei muuta, niin ainakin Nylon Beat oli minusta 90-luvulla suomalainen osoitus siitä, että kyllä tytötkin voi. Voi tehdä varteenotettavan uran ja myydä platinaa ja olla muusikoita. Minusta on hienoa, että sekä Erinin että Jonnan urat jatkuvat edelleen, vaikkei omaan musiikkimakuuni kumpikaan heistä mahdu. 1990-luvun Nylon Beatilla on kuitenkin aivan oma tunnelmallinen rakonsa elämässäni. Nenälaulannasta huolimatta.

Kommentit

 1. Miksi mulla on sellainen hämärä muistikuva, että olisin myös nähnyt Naikkarit livenä? Olisiko mahdollista, että oltaisiin oltu jollain keikalla yhdessä?
  Hienoa, kun on näin kertakaikkisen hyvä muisti. Toisaalta enhän mä lähihistoriaakaan muista, joku just kysyi että montako kertaa oon nähnyt Happoradion livenä jo ja mä olin vaan, että ei mitään käsitystä. Monta. Mulla oli Satasen laina C-kasettina. Se oli aika kuunneltu... Mahtaakohan olla vielä tallessa? Täytyy varmaan tarkastaa seuraavan kerran, kun käy kotikotona.

  VastaaPoista
 2. Tarkoitin kirjoituksessa nimeenomaan sun c-kasettia :D

  Ehkä me ollaan oltu yhdessä sitä katsomassa joskus 2000-luvun taitteessa. Mutta ärsyttävää, kun en kunnolla muista, on vain sellainen kutina. Kai tuollaiset pitäis muistaa...

  Ja mut hei, toi Happoradio-juttu on vähän sama kuin kysyisi multa kuinka monta kertaa olen nähnyt Titanicin. Ei mitään hajua. Monta.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, muru! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikaopas: 90-luvun teemabileet

Metsoloiden lamakertomus

Ysärin alun Barbiet ystävineen (Barbie #2)

Kaupan kylmähyllyllä - Valion 1990-luvun tuotteita

Kaikkien aikojen myydyin Barbie ja pari kohua (Barbie #3)

Ysäri-tietovisa

Bikini-Barbeja ja kaupoista loppuvat eläinlääkärinuket

Masse Majavasta Sipsu Simpanssiin - NamiNami!