Voi vohvelin voimaa!

Ala-asteella tehtyjä käsitöitä löytyy omista kätköistä vieläkin joitain, vaikka osa onkin varmasti jo ehtinyt kokea luonnollisen kuoleman (oh, so sad). Kaikenlaisista pehmoeläimistä ja mollamaijoista haluan kiinnittää huomion ihan toiseen käsityöperinteeseen: vohvelikankaaseen ja aina niin ihaniin kirjottuihin erilaisiin kuvioihin. Vohvelikangas on ollut kova juttu ala-asteiden käsityömarkkinoilla vuosikymmeniä, ja jumppakassit ainakin 80-luvulta:

kuva Henna-Kaisa Sivosen kirjasta "Kasarikirja",  2008 - tässä siis 1980-lukulainen käsityö.

Oma jumppakassini 1990-luvun puolivälistä.

Tutunnäköinen jumppakassi, eiks vaan? Ainakin meillä ala-asteella, oletettavasti ekatokaluokalla ommeltiin ja tehtiin tällaiset. Oma jumppapussini oli vaaleanpunaista (tietysti) vohvelikangasta. Parsinneulalla kankaan neliöihin vedeltiin kaikenlaisia kuvioita erivärisillä puuvillalangoilla. Helpointa oli tietysti tehdä vain suoraa raitaa, koska ne kaikki muut kuviot vaativat vähän enemmän hahmotuskykyä, eikä sillä ihan kaikkia ollut siunattu. Luulenpa, että jumppapussiin näin kirjattiin myös omat nimikirjaimet. Ja kaiken kruunasi "kiristysnauha", joka tietysti oli monivärinen ja jotenkin hienosti kieputettu.

Ja voilá!

En kyllä tiedä, käytinkö jumppapussiani koskaan.

Vohvelikankaasta saatettiin toki tehdä muutakin kuin vain niitä jumppapusseja, esimerkiksi pyyhkeitä ja tyynyjä. Omista arkistoista löytyi tällaista vohvelikangastaiturointia:Tätä rahapussia en ole koskaan käyttänyt, koska se pysyy niin kamalan huonosti kiinni, vaikka onhan tuo muuten ihan nätti. Monenlaisia kuvioita olenkin siihen saanut väännettyä. Noitten kanssa oli kyllä oikeasti kieli keskessä suuta, koska jotenkin oli vain vaikeaa hahmottaa, miten sitä lankaa nyt oikeen pitikään laittaa menemään. Ehkä olisin vieläkin hiukan hämmentynyt!

Tehdäänköhän vohvelikangaskäsitöitä alakouluissa edelleen?

Keskustelua pujottelusta ja muusta löytyy muun muassa täältä. Jos vaikka joku haluais kokeilla ;)
Jos haluat lukea enemmän eri vuosikymmenien koulukäsitöiden perinteistä ja muodeista, suosittelen Raija Mannisen artikkelia Käsityötuntien kuudenkymmenen vuoden turhaumat (pdf-tiedosto).

Kommentit

 1. ainaski eskarissa vohvelipujotukset on ihan hitti edelleen. nää on varmaan näitä 'ekaa kertaa elämässä' -tyyppisiä juttuja, jotka lyö aina vaan ikäluokasta toiseen läpi kuin häkä. sama kuin että jänis istuu maassa on pienille aina vaan hitti, vaikka meille se on jo ihan plääh. rumiahan ne vohvelijutut enimmäkseen on, mutta niin on moni muukin lasten tekemä juttu ;) ei se tuotos, vaan se prosessi eiks!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä!
   Ja jos koululaiset pakertavat näitä vohvelitöitä sukupolvesta ja vuosikymmenestä toiseen, niin on kai näillä oltava joku opettava ja ainakin ihmisiä yhdistävä vaikutus :)

   Poista
 2. Toi sun jumppakassi muistuttaa jo liian pelottavasti omaani!! :D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, muru! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikaopas: 90-luvun teemabileet

Muumilimsasta Friscoon - 1990-luvun limonadeja

Ysäri-tietovisa

Jogurttipurkki poikineen

Kaupan kylmähyllyllä - Valion 1990-luvun tuotteita

Cool Colors - 1990-luvun lopun Barbiet

Pukinkontti täyteen Citymarketista (1995-1996)

2000-luvun alun teinidraamaa Roswellista