Erään laulun anatomia

(Tai ehkä taisin luvata otsikossa hiukan liikaa.)

Aikeenani kun on vain selvittää suhdettani erääseen kappaleeseen ja yhteistä taipalettamme.

Aloitetaan siis alusta. Oli 2000-luvun taite. Cd-levyt olivat kovasti yleistyneet, mutta minulla oli vielä paljon c-kasettejakin. Etupäässä nauhoitin niille musiikkia radiosta, radio Mafiasta tietenkin. Ärsyttävää oli tietysti se, että toimittaja puhui aina kappaleen päälle, joko alussa tai lopussa. Niinpä c-kasettini olivat epämääräisiä kokoelmia kappaleita, jotka vaihtuivat toisiinsa tosiaankin lennosta.

Ja eräälle c-kasetille olin tallentanut kappaleen, josta kaiketi pidin, koska sen olin nauhoittanut. Jostain syystä se jäi mieleeni elämään, vaikka en koskaan tiennyt, mikä kappaleen nimi oli tai kuka sen esitti. Tuskin kappale edes oli kasetilla ihan kokonaan. Välillä nykyäänkin olen miettinyt, että mikähän kappale se mahtoi olla ja on niin pirun harmillista, etten tulisi sitä varmaankaan koskaan jäljittämään, koska en muistanut edes kappaleen sanoista mitään! Muistan vain toimittajan alkaneen puhua kappaleen päälle sen lopussa, mutta ei tietenkään kappaleen nimeä tai esittäjää, ja tietysti siitä pian alkoi sitten jo uusi kappale, joten ei siitäkään ihan johtolangaksi ollut.

Vaan mutta hei, elämä toi lopulta ja ihan muissa yhteyksissä luokseni ratkaisun. Kävi nimittäin ilmi, että kappale oli eräänlainen cover. Olin pitempään kuolannut levykaupassa 80-luvun hittejä sisältävää viiden levyn kokoelmaa, ja lopulta tammi-helmikuun taipaleilla sen ostinkin. Levyä kuunnellessani eteen tuli (muistan kyllä tarkkaan missä olin ja mitä tein, kun sen kuulin) kappale, jonka teemasta ei voinut erehtyä: sama kappale! Tai siis oikeammin kappaleen sample oli samanlainen, vaikka muutoin kyseessä oli aivan eri sortin biisi. Tämä kasarihitti oli jopa niinkin merkittävän artistin, kuin The Jacksonsin - eli siis Jackson 5! Sävellyksestä onkin aikoinaan osaltaan vastannut itse Michael Jackson... Pienoisella haulla löysin listan heidän kappaleestaan Can you feel it (1981) tehdyt coverit, ja paria kokeiltuani osuin vihdoin oikeaan.

Kappaleissa on täysin eri sanat, mutta teemasta ei kerta kaikkiaan voi erehtyä. Tämä cover, eli The Tamperer feat. Mayan esitys Feel it, on tyylillisesti ysäriä kun esikuvansa on kasaria. Ja voi sitä ilon määrää, kun huomasin vihdoin ja viimein, omalla tavallaan yli kymmenen vuoden hakemisen jälkeen, löytäneeni jotain kauan sitten kadottamaani. Aika ei oikeastaan ole tehnyt tepposiaan: pidän Feel it -kappaleesta edelleen! Ja nimenomaan tästä vuoden 1998 "coverista".

Minkälainen hitti tämä Feel it oli aikanaan, siitä en osaan sanoa lähinnä sen olleen hyvin suosittu ainakin Britanniassa - ja YouTubessa videolla on noin 600 000 katsojaa, mikä on ihan kivasti, muttei tietenkään läheskään niin paljon kuin ajan muilla suurilla hiteillä. Ja mitä maailmanlaajuisesti on tehty ei tietenkään kerro kappaleen suosiosta Suomessa juuri yhtään mitään. Toisaalta tästä coverista on vielä tehty lukuisia remixejä ja muita versioita, ja laulu lienee muutenkin soinut enemmän klubeilla kuin radiossa. Kaiken kaikkiaan varmastikin kertoo The Jacksonsin muusikoiden älykkyydestä ja taitavuudesta, kun ovat onnistuneet luomaan jotain niin kutkuttavaa ja ajasta toiseen (ookoo, vasta 30 vuoden ajan sentään) ihmisiin tarttuvaa rytmiä.  Omalta osaltani on sanottava, että kappaleessa on paljon sellaista, mistä pidän kappaleissa ihan muutenkin: selkeä, tarttuva ja hyvin melodinen teema ja vahvasti nostettuna esiin joitain soittimia, jotka eivät ole (sähkö)kitara. 

Selkeästi 90-lukua kuvamaailmassaan ilmentävä musiikkivideo on musta myös ihan mukava, erityisesti sen videon tarinan lopun juonenkäänteen vuoksi :)


The Jacksosin Can you feel it onkin sitten jo ihan eri sfäärien kauraa, katsokaa vaikka (eikä millään huonolla tavalla kylläkään)! Ilmeisesti videota pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaimmista.


Minä jään tänne iloisena hengaamaan... :)

Kommentit

  1. Oi tää blogi on ihana <3 Ja mäkin muistan tän kappaleen, ehkä oli mullakin nauhalla. Hauska joka tapauksessa. Voih tätä nostalgiavyöryä!

    VastaaPoista
  2. Täälläkin ilmoittautuu uusi lukija! :D

    Muistan, että tämä musiikkivideo tuli MTV:ltä todella usein. Vasta vuosia myöhemmin sain tietää kyseessä olevan cover.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, muru! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikaopas: 90-luvun teemabileet

Ysärin alun Barbiet ystävineen (Barbie #2)

Metsoloiden lamakertomus

Kaupan kylmähyllyllä - Valion 1990-luvun tuotteita

Ysäri-tietovisa

Suosituinta musiikkia elokuussa 1997

Anttilan syysmuotia vuodelta 1993

Kaikkien aikojen myydyin Barbie ja pari kohua (Barbie #3)